SIN (2) JOJ JE ZAVRŠIO U KOMI ZBOG NEZGODE KOJA SE MOŽE DESITI SVAKOME! Bili su su DNEVNOM BORAVKU kada se dogodila
Henri je završio u komi, ali se oporavio, Foto: Facebook printscreen

upozorenje jedne majke

SIN (2) JOJ JE ZAVRŠIO U KOMI ZBOG NEZGODE KOJA SE MOŽE DESITI SVAKOME! Bili su su DNEVNOM BORAVKU kada se dogodila

Majka Li Aleksander (35) prisetila se tog strašnog dana

Objavljeno: 11:32h

Maleni Henri (2) iz Safolka u Velikoj Britaniji pao je prošle godine 28. septembra s kauča i udario glavom.

Došlo je do krvarenja u mozgu pa su ga hitno operisali, a zahvat je trajao četiri sata. Nakon toga su ga stavili u induciranu komu na sedam dana kako bi mu se mozak odmarao što više i tako se povećale šanse za oporavak.

Majka Li Aleksander (35) prisetila se tog strašnog dana. Bio je petak i došla joj je prijateljica u posetu. Henri je sedeo pokraj nje na kauču. U trenu se okrenuo i pao. Najpre je pao u nesvest, a potom su usledili napadi. Majka ga je držala u rukama i plakala.

- Istrčala sam na ulicu s Henrijem u rukama i vikala u pomoć. Živimo u novoj zgradi i znala sam da dve medicinske sestre žive u blizini, a i ostale mame su se vratile s decom iz škole. Komšinica je uzela Henryja iz mojeg naručja i položila ga na pod njene kuće. Druga je zvala hitnu pomoć, a moj sin je sve vreme imao napade - prisetila se i dodala da su primetile da su napadi gori kada je ona u sobi s Henrijem pa je hitnu pomoć pričekala ispred kuće.

Hitna je brzo došla, a medicinsko osoblje je davalo sve od sebe da dečaka stabilizuje. Međutim, situacija je bila lošija nego su očekivali pa su po mališana stigli helikopterom kako bi do bolnice stigao što pre. Prebacili su ga u bolnicu Adenbrukes u Kembridžu, središnji regionalni centar za traume. Dijagnoza je glasila - teško krvarenje u mozgu.

- Radila sam kao negovateljka neko vreme pa znam ponešto o povredama. Takođe, primetila sam da Henri nije imao otok na mestu udarca te da to nije dobar znak, jer modrica bi se trebala odmah pojaviti, a pošto nije, to je značilo da natiče prema unutra i vrši se pritisak na mozak - rekla je Li.

Nakon operacije hirurg je prišao roditeljima i rekao im da je maleni živ, no pretrpeo je velike komplikacije.

- Lekar je objasnio da će Henrija morati da stavi u komu kako bi mu se odmorio mozak. Ležao je u malom krevetiću priključen za aparate, uključujući i stroj koji ga je održavao na životu. Glava mu je bila zamotana, a na očima je imao masivne jastučiće. Bilo smo slomljeni kada smo ga videli - rekla je Li.

Dečak je iz kome izašao nakon sedam dana, ali u bolnici je ostao još naredna dva meseca jer nije bio mogao da hoda, govori, hrani se niti da vidi. Takvo stanje potrajalo je skoro godinu dana, a potom se čudesno oporavio i sada vreme provodi kao normalan dvogodišnjak.

- Bio je kao veliko novorođenče, bukvalno ništa nije mogao da uradi, a pogledajte ga sada, nikad ne biste pomislili da nešto nije u redu. Izgleda kao bilo koji drugi dvogodišnjak. Može raditi sve što je mogao i pre. Pre je imao neurološki tremor, što je uzrokovalo drhtanje po celom telu. Stručnjaci su nam rekli kako je moguće da će imati neke probleme poput ADHD-a (poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje) ili autizma zbog zadobivenih povreda u određenom delu mozga. Pratiće ga do polaska u školu - ispričala je ova majka koja uz Henryia ima i stariju ćerku Oliviju (9).

Ona je svesna koliko su srećni jer mnogi mališani iz te bolnice ne izađu živi. Kada se Henri napolju igra s drugom decom, ona ih moli da budu pažljivi s njim jer je bio teško povređen.

Kaže da su za ovu subotu u bolnici organizovali humanitarni bal u crnim kravatama na kojemu će biti i mnogi medicinski radnici. Novac prikupljen na balu usmeriće za pomoć bolesnoj deci te opremanje odelljenja za intenzivno lečenje u bolnici Adenbruk.

- Želimo da prikupimo nešto novca kako bismo iskazali svoju zahvalnost za njihovu neverovatnu pomoć - rekla je Li, a prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.