NISAM MOGLA DA JE PODNESEM, MRZELA SAM JE OD KADA SAM JE RODILA: Ispovest majke koja će vam NATREATI SUZE NA OČI
Ilustracija, Foto: Go Fund Me

potresno

NISAM MOGLA DA JE PODNESEM, MRZELA SAM JE OD KADA SAM JE RODILA: Ispovest majke koja će vam NATREATI SUZE NA OČI

Dve i po godine nakon rođenja prve ćerke, ova je majka rodila drugo dete i nije ponovno obolela od postporođajne depresije

Objavljeno:

Trudnoća i porođaj treba da budu najsretniji period jedne žene, ali nažalost za mnoge to nije tako. Tako i u ovom slučaju gde je žena priznala da je patila od postporođajne depresije.

Postporođajna depresija još uvek je tabu tema. Neke mame je ne mogu prepoznati, a one koje strahuju da je imaju, boje se to da priznaju. Nije bila svesna šta joj se događa. Bila je prestrašena i stidela se. Nikad nije imala psihičkih problema.

- Od trenutka kad sam rodila - mrzila sam je - ispričala je ova majka.

Osećala sam se kao da sam izdala evoluciju. Brinuti se za dete je osnovni instinkt, a ja to nisam mogla - kaže. Iz bolnice je otpuštena pet dana nakon porođaja.

- Sećam se da mi je na izlasku babica rekla: "Tako je prekrasna" a ja sam samo razmišljala kako joj odgovaram:

- Molim vas, ne terajte me da je uzmem sa sobom. Kad smo došle kući, shvatila sam da ne znam ništa o brizi za dete - dodaje.

Novorođenče nije puno spavalo i često je plakalo, a zbog toga se osećala još gore.

- Moj suprug je počeo da sumnja da nešto nije u redu - priča ova majka.

Jer sam previše vremena provodila plačući u kupatilu i izlazila crvenih, natečenih očiju. Nisam mogla da mu priznam da sam odvratna osoba, a znao je da se nešto događa pa je počeo da mi pomaže, no onda sam počela da haluciniram. Činilo mi se da su ćerkine oči crne i da joj glava ima neobičan oblik.

- Kao da je vanzemaljac - priseća se. Ta situacija je ujedno bila okidač da shvati da je bolesna. Nazvala je lekara koji je došao za deset minuta. Dobila je pomoć psihijatra, psihologa i sestru za psihičko zdravlje te zdravstvenog delatnika koji ju je posećivao barem jednom nedeljno.

Nekoliko puta nedeljno obilazile su je i dve patronažne sestre koje su morale da proveravaju je li počinila samoubistvo.

- Nikad nisam trebala da sumnjam u muža. Žene, razgovarajte sa svojim partnerima, nemojte da se stidite. Ne morate kroz ovo da prolazite same. Brže bih se oporavila da sam potražila pomoć - poručila je. Kaže da je bila bolje tek godinu dana nakon porođaja.

- Nisam se poverila ni mami. O tome ne govorimo jer je tabu, a postoje zaista dobri načini da se pomogne ljudima koji pate od postporođajne depresije i psihoze. Nemojte da vas to spreči da imate decu. Ona su divna - zaključuje.

Dve i po godine nakon rođenja prve ćerke, ova je majka rodila drugo dete i nije ponovno obolela od postporođajne depresije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.