SVI STARIJI OD 25 GODINA DA DOBIJU PO 120.000 EVRA U KEŠU! Čuveni ekonomista ima SJAJNU IDEJU!
Thomas Piketty, Foto: Printscreen

čuvena knjiga

SVI STARIJI OD 25 GODINA DA DOBIJU PO 120.000 EVRA U KEŠU! Čuveni ekonomista ima SJAJNU IDEJU!

Reč je o još jednom monumentalnom delu koje se proteže na čak 1232 stranice

Objavljeno:

Šest godina nakon što ga je knjiga "Kapital u 21. veku", prodana u više od 2 miliona primeraka, katapultirala među najuticajnije mislioce današnjice, francuski ekonomista Thomas Piketty objaviće njen nastavak pod nazivom "Kapital i ideologija".

Reč je o još jednom monumentalnom delu koje se proteže na čak 1232 stranice (otprilike kao "Rat i mir" Lava Nikolajeviča Tolstoja), a u njoj se dodatno razrađuju ideje o koncentraciji bogatstva. Na police francuskih knjižara knjiga će stići u četvrtak, a engleski prevod očekuje se u martu sledeće godine.

Kako navodi Guardian, osim analize ideja koje su opravdavale nejednakost kroz istoriju, Piketty u novoj knjizi izdvaja i nad nemoći tradicionalnih stranaka levice i desnice, a iznosi i vlastite ideje o redistribuciji bogatstva i o tome kako postići pravedniji ekonomski sistem.

Među predlozima koje Piketty iznosi u knjizi, a koje spominje Guardian, ima nekoliko ideja koje će sigurno podstći žustru raspravu među ekonomistima i političarima, a možda i široj javnosti.

Tako bi, prema Pikettyju, zaposleni neke firme trebalo imati polovinu pozicija u upravnom odboru kompanije, a glasačka snaga čak i najvećih deoničara trebalo bi biti ograničena na 10% od ukupnog broj glasova. Predvidljivo, predlažu se i znatno viši porezi na nekretnine, čak do 90% za najveća imanja. Nadalje, svakome ko napuni 25 godina Piketty bi jednokratno isplatio 120.000 eura, a uveo bi i individualizovani porez na emisije CO2, koji bi se izračunavao tako da prati "karbonski otisak" svake osobe, odnosno njegov ili njen "doprinos" globalnom zagreavanju.

Iako nema sumnje da će mnogi ove ideje proglasiti preradikalnima i neostvarivima, čini se da Pikettyja to nimalo ne dotiče. U intervjuu za francuski nedeljnik L’Obs rekao je da ga ne brine uticaj koji bi sprovođenje njegovih predloga moglo imati na berze.

- To će uticati na sulude cene nekretnina u Parizu, a stvoriće i nove društvene grupe čiji će pripadnici postati vlasnici (nekretnina) i deoničari - rekao je Piketty.

Kapital u 21. veku, Pikettyjeva knjiga iz 2013, jedna je od retkih knjiga o ekonomiji koja je popularnost stekla i među širim masama, te su je, s obzirom na njenu ambicioznost i kontekst objave, mnogi uspoređivali s velikim delom Johna Maynarda Keynesa "Opšta teorija zaposlenosti, kamate i novca".

No, za razliku od Keynesa, Piketty je popularniji bio kod širih masa nego kod vlastodržaca te je njegov poziv na globalni porez na bogatstvo naišao na gluve uši.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/JutarnjiVijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.