DOKAZ? ASTRONOMI SU NA NEBU UGLEDALI NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE VIĐENO: Nova misterija o kojoj bruji svet!
Uočen asteroid, Foto: Printscreen

neobična pojava

DOKAZ? ASTRONOMI SU NA NEBU UGLEDALI NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE VIĐENO: Nova misterija o kojoj bruji svet!

Asteroid 6478 Gault širok je oko 3,7 kilometara, a orbitira oko Sunca na udaljenosti koja u proseku iznosi oko 346 miliona kilometara

Objavljeno:

Asteroid naziva 6478 Gault prvobitno je privukao pažnju naučnika zbog toga što iza sebe ostavlja retko viđen dvostruki trag prašine, međutim, sada je privukao pažnju zbog boja.

S obzirom na to da do sada naučnici nisu uspeli da snime takvu pojavu, veoma ih je iznenadilo kada su videli da asteroid koji prate gubi svoju crvenkastu boju i postaje sveže plavičast, kada se posmatra u bliskom infracrvenom svetlu. Tu promenu nijansi uhvatio je NASA-in teleskop Infrared Telescope Facility (IRTF) koji se nalazi na Havajima, piše Science Alert.

Poplavio tokom dve noći

Stručnjaci smatraju da je asteroid promenio svoju boju zbog toga što tokom putovanja kroz svemir gubi svoju prašnjavu fasadu.

"To nas je stvarno iznenadilo", rekao je astronom Mišel Marset, sa Univerziteta Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Izgleda da smo svedočili gubljenju crvenkaste prašine, pri čemu je na površini asteroida otkriven plavičasti sloj materijala", dodao je.

Asteroid 6478 Gault širok je oko 3,7 kilometara, a orbitira oko Sunca na udaljenosti koja u proseku iznosi oko 346 miliona kilometara.

Njegov površinski sloj bio je crvenkast jer je milion godina izlagan suncu, smatraju naučnici, ali istovremeno i vrlo tanak, debljine od samo nekoliko zrna. Izgleda da ga je sada izgubio te je na videlo došao stenoviti materijal koji još uvek nije izgoreo, odnosno pocrvenio na Suncu zbog zračenja.

Zar asteroidi imaju rep?

Obično su komete poznate po svojim repovima koji nastaju kada se približe Suncu i kada ono počinje da rastapa njihov led. Asteroidi obično iza sebe ne ostavljaju takvu fascinantnu sekundarnu pojavu jer su njihova stenovita ili metalna tela formirana bliže Suncu tako da na njima obično nema dovoljno leda za stvaranje ovakvog fenomena.

Stoga, da bi 6478 Gault imao ne jedan, već dva repa, na njemu mora da se odvija nekakav poseban proces. Zato je i privukao pažnju naučnika. U istraživanju pri kojem je uočena njegova promena boje astrofizičari su zapravo potvrdili da on ima stenovit (a ne ledeni) sastav, što ih je dodatno iznenadilo.

"Koliko mi je poznato, ovo je prvi put da vidimo stenovito telo koje za sobom ispušta prašinu i time na neki način nalikuje kometi“, rekao je Marsset.

"To znači da na njemu postoji neki mehanizam koji ispušta prašinu, a koji se razlikuje od mehanizama na kometama ili na drugim asteroidima glavnog pojasa“, dodao je.

Naučnici pretpostavljaju, da obe neobične pojave, dakle, promenu boje i dvostruki rep, uzrokuje brza rotacija asteroida, asteroid se okrene oko svoje ose jednom svaka dva sata, i centrifugalna sila koja pritom nastaje.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.