NA SAHRANI MAJKE SU JOJ REKLI DA JE DEBELA: A onda joj se sve PROMENILO U ŽIVOTU!
Dijeta, Foto: Profimedia

odlična dijeta

NA SAHRANI MAJKE SU JOJ REKLI DA JE DEBELA: A onda joj se sve PROMENILO U ŽIVOTU!

Radi se o ranije poznatom režimu ishrane - Cambridge Weight Plan koji je ove godine dopunjen nazivom '1:1 diet'

Objavljeno: 09:24h

Majci četvoro dece iz Wellsa u Velikoj Britaniji trebalo je svega godinu dana da skine gotovo 40 kilograma koje je nagomilala tokom godina.

Moja kuma je oduvek bila vrlo iskrena, ali nisam očekivala da će mi tako nešto reći na sahrani. Odvukla me na stranu i rekla da trebam smršati, prisetila se ova Britanka.

Paula Danyer ima 47 godina, a nešto se u njoj prelomilo 2017. godine u kolovozu dok je bila na sahrani svoje majke. Stajala je tamo skrhana tugom i uplakana kada joj je prišla kuma i odvukla je malo sa strane, podalje od drugih ljudi te upitala: "Jesi li ikada pomislila da bi mogla izgledati jednako dobro kao i tvoja ćerka kada bi samo izgubila nešto suvišnih kilograma?"

Paula je bila šokirana izjavom, posebno jer nije bilo prikladno niti vreme ni mesto za to.

- Iznenadila me i povredila svojim komentarom. Moja kuma je oduvek bila vrlo iskrena pa to nije bilo ništa novo, ali nisam očekivala da će mi tako nešto reći na sahrani. Bila sam očajna nakon što mi je majka umrla, dve godine borila se s tumorom na mozgu - prisetila se.

- Sve to me je jako iscrpeo, a bila sam i na operaciji kolena zbog koje sam postala vrlo neaktivna, više sam jela i dobila na težini - dodala je.

Nekoliko meseci nakon sahrane odlučila je nešto preduzeti i počela je sa 1:1 dijetom po Cambridgeovom planu mršavljenja (1:1 Diet by Cambridge Weight Plan). U godinu dana je izgubila otprilike trećinu težine, imala je 120 kilograma kada je počela, a nakon godinu dana bila je čak 38 kilograma lakša i vrlo ponosna na sebe.

- Znala sam da moram smršati, ali komentar moje kume bio je ogroman podsticaj da nešto preduzmem. Osećala sam sram zbog svoje težine, ali nisam bila sigurna kako se boriti s tim jer sam u osnovi postala zavisna o hrani. Nisam razmišljala o pridržavanju nekom programu mršavljenja sve dok nisam srela prijatelja koji je izgubio puno kilograma zahvaljujući 1:1 režimu ishrane pa sam i ja odlučila pokušati - ispričala je Paula.

Prisetila se perioda života pre nego je smršala i vratila samopouzdanje.

- Bio je to začarani krug prekomernog jedenja, mržnje samoga sebe zbog tolikog jela, a zatim bih opet jela kako bih se utešila i nakratko zaboravila svoje nisko samopoštovanje koje sam neprestano osećala. Skrivala sam se od ljudi, često sam odbijala ići na društvena događanja, a sve krupnije telo pokušavala sam sakriti velikom odećom - ispričala je.

Kaže da je samo mršavljenje bilo teško, ali nije odustajala, bila je uporna i odolevala iskušenjima.

- Svaka prepreka bila je novi izazov. Niti rođendanske torte, svadbene zabave i letni praznici nisu zaustavili moje mršavljenje - dodala je ponosno se gledajući u ogledalo.

Porodica joj je bila velika podrška, suprug Sam (46) i deca - Beatrice (16), Gabriel (14), Magnus (12) i Alfred (10).

- Ne bih uspela bez njihove podrške. Jednostavno sam im morala objasniti zašto ne jedem jednake obroke kao i oni. Uvek su me pitali koliko sam izgubila u određenom periodu i ostavljali mi poruke po kući u kojima su mi čestitali.

- Moja kći misli da sam to izvrsno napravila i kaže da je zaista ponosna na mene. Otkako sam izgubila višak kilograma puno više uživam u porodičnim okupljanjima jer se ugodnije osećam u vlastitoj koži.

Primer Pauline ishrane pre i sada

PRE

Doručak: slatke žitarice i tost

Pre ručka: keks

Ručak: sendviči, keks i kolači

Pre večere: grickalice i/ili orašasti plodovi s vinom

Večera: desert

SADA

Doručak: ovsena kaša

Ručak: supa i komad voća

Večera: meso s roštilja ili riba s povrćem

Kakva je 1:1 dijeta?

Radi se o ranije poznatom režimu ishrane - Cambridge Weight Plan (Cambridgeov plan težine) koji je ove godine dopunjen nazivom '1:1 diet'. Osnovni plan je drastično smanjiti broj unesenih kalorija, dok se u isto vreme pazi da telo dobije sve važne elemente.

Veliko smanjenje unosa kalorija dovodi telo u stanje ketoze te ga potiče u sagorevanju vlastitih naslaga masnoće. Planom je obuhvaćeno šest faza unosa kalorija od 440 do 1500 na dan.

Planom ishrane jedu se vrlo niskokalorična jela, a uz to se dnevno unosi i 2,5 litara vode. Stručnjaci su podeljenih mišljenja oko ove dijete, neki ne preporučuju unos manje od 600 kalorija na dan.

- Ketoza je stanje do kojega mnogi realno neće doći. Osim što je to stanje teško postići, ketozu je lako izgubiti te dolazi do nuspojava poput lošeg zadaha, osećaja nelagode u probavnom sistemu, pojave mučnine, pa čak i do proređivanja kose u nekim slučajevima - dodao je, a prenosi cambridge-news.co.uk.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.