BILA JE U SIROTIŠTU, NIJE IMALA ŠKOLE, A DOTAKLA JE ZVEZDE: Životna priča REVOLUCIONARNE Koko Šanel je FILMSKA!
Koko Šanel, Foto: Printscreen/YouTube

ŽIVOTNA PRIČA

BILA JE U SIROTIŠTU, NIJE IMALA ŠKOLE, A DOTAKLA JE ZVEZDE: Životna priča REVOLUCIONARNE Koko Šanel je FILMSKA!

Otac nije imao volju da birne o njoj, pa ju je ostavio u sirotištu

Objavljeno:

Koko Šanel (1883 - 1971) imala je krajnje neobičnu životnu priču, a ta nesvakidašnja iskustva su u njoj probudila kreativnost. Modna diva je rođena na današnji dan, a tim povodom ćemo se prisetiti veličine ove žene vizionara u svetu mode.

Otac nije imao volju da birne o njoj, pa ju je ostavio u sirotištu. Tamo je devojčica naučila da šije jer su se vaspitači trudili da decu bez roditeljskog staranja osposobe zanatima koji im mogu koristiti kada napuste ustanovu. Kako je bila vrlo talentovana, a i znala je ostaviti utisak na ljude oko sebe, posebno na muškarce, brzo je napredovala. Otvorila je butik sa šeširima koja je toliko dobro poslovao da se ubrzo preselila u prestižni deo Pariza. Kako je vreme prolazilo promenila je ime i nazvala se Koko (pravo ime joj je Gabrijel Šanel). Prema jednoj teoriji to ime je zapravo bio nadimak koji je dobila dok je kratko pevala u kabareima, a po drugoj se radi o slovima (CC) koje je gledala na prozorima samostanskog sirotišta što ju je navodno inspirisalo na Koko.

Koko je jedina modna dizajnerka koja se našla na popisu sto najuticajnijih ljudi 20. veka časopisa "Tajm". "Snađi se s onim što imaš", bila je početna modna formula Koko Šanel kad je staroj haljini razrezala poprsje i u njega ubacila prednjicu muške košulje s kragnom i kopčanjem. U to vreme su žene još nosile korsete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle da dišu, a još manje da hodaju, trče ili rade.

Koko Šanel "skinula" im je korsete, kao i nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odeću vrlo jarkih boja. Rodio se tu androgini stil, sasvim suprotan utezanjima u korsete. Koko je oslobodila žensko telo, dopustila mu da nosi pantalone, izmislila najpraktičniju stvar na svetu poput male crne haljine i sakoa od tvida kojeg su do kraljevskih modnih visina uzdignuli ukrasni zlatni dugmići, u međuvremenu odbačeni kao kič.

Bila je to i ostala jedna od najkreativnijih simbioza stila 20. veka, koja je, međutim, sve življa što su njegovi tvorci stariji. U čemu je tajna otkriva sama Koko Šanel kad kaže: "Ja ne pravim modu, ja sam moda".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.