JEZIV VIRUS KOJI JE OPASNIJI OD EBOLE POJAVIO SE PRVO U BEOGRADU: Prenose ga slepi miševi, ali niko ne zna kako!
Slepi miševi su glavni prenosioci marburg virusa, Foto: AP

Misteriozna bolest

JEZIV VIRUS KOJI JE OPASNIJI OD EBOLE POJAVIO SE PRVO U BEOGRADU: Prenose ga slepi miševi, ali niko ne zna kako!

Nekolicina američkih naučnika odlučila je da istraži situaciju na terenu u nadi da će im to pomoći da nađu lekove

Objavljeno: 21:38h

Slepi miševi su nosioci smrtonosnog marburg virusa, klice bolesti koja je jeziva i tajanstvena kao i njen najbliži rođak - ebola. Obe bolesti imaju iste simptome te ih je jako teško razlikovati. Čak devet od deset zaraženih marburgom umire u roku od nedelju dana. Šta se telu događa u međuvremenu, i zašto, malo je jasno.

Nejasno je takođe gde slepi miševi idu svake noći, kako pokupe bolest, kako je šire i zašto na njih ne utiče.

Nekolicina američkih naučnika odlučila je da istraži situaciju na terenu u nadi da će im to pomoći da nađu lekove (i načine širenja) marburga ali i ebole - obe hemoragijske groznice.

Njihov je zadatak bukvalno da zalepe (veterinarskim lepkom) sićušne GPS lokatore na 20 šišmiša kako bi sledili njihovo kretanje.

- Želimo da znamo gde idu svake večeri. Gde se hrane, gde se zadržavaju - kaže 52-godišnji Džonatan Tauner koji je na čelu ekipe koja se specijalizuje za istraživanje kako se šire smrtonosni virusi.

Na slepe miševe ovaj virus ne utiče, ali ga oni prenose
Na slepe miševe ovaj virus ne utiče, ali ga oni prenosefoto: EPA/Marc Mccormack

Američka kancelarija za javno zdravstvo toliko je zabrinuta zbog marburga kao globalne pretnje da za istraživanje traži novac od Pentagona kako bi ekipa otišla u Ugandu da obeležava slepe miševe. U Ugandi, upravo je zbog toga, većina pećina nekada popularnih kod turista - zatvorena.

Marburg je kao bolest prvi put identifikovana 1967. godine kada su inficirani majmuni poslati iz Ugande u laboratorije u Marburg, Frankfurt i Beograd. Sedmoro laboranata je umrlo za nedelju dana. Od tada su zabeležene smrti stotina ljudi, a pitanje je i koliko ih je zaista s obzirom na uslove u Africi i teško razlikovanje od ebole. Cela sela i porodice su desetkovana.

Za naučnike je uspeh da postignu da lokator ostane na slepom mišu i da ga on slučajno ne skine, ne pojede i da, naravno, dobiju neke rezultate koje mogu da iskoriste.

- Ovo može biti totalni fijasko - kaže Tauner koji s kolegom Brajanom Amanom ulazi u pećine gde obitava do 50.000 šišmiša.

Pre no što ih vidite, kaže Tauner, osetite miris amonijaka i pod nogama osetite njihov izmet (guano). Slepi miševi su kao rezervoari za virus, koji ne škodi životinji, ali se nalazi u njihovom urinu, izmetu i slini.

Nakon 40 godina i preko 12 epidemija ebole u centralnoj Africi i dalje se ne zna koja je životinja nosilac virusa ovog virusa, a još manje kako se čovek zarazi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.