ODJEDNOM SE NA HORIZONTU POJAVIO GRAD ZA KOJI SU SVI MISLILI DA JE NESTAO: Niko ne može da objasni šta se dogodilo
Fatamorgana, Foto: Printscreen/youtube

neverica

ODJEDNOM SE NA HORIZONTU POJAVIO GRAD ZA KOJI SU SVI MISLILI DA JE NESTAO: Niko ne može da objasni šta se dogodilo

Na jezeru Hongze u Kini nastao je zanimljiv snimak koji je stvorio nedoumicu jednom fotografu, ali i svima koji su pogledali video-snimak da li je reč o čudu ili je ipak u pitanju fatamorgana

Objavljeno: 09.08.2019. 14:35h

Dok je iznad istočnog dela jezera fotograf Ćen Kai snimao brodove, primetio je da se na horizontu pojavljuju prastare kineske građevine, prenosi Pipls dejli.

Odjednom su se pojavili obrisi nekadašnjeg grada, zgrade, drveće, a na snimku se vidi i vetrenjača. I tu ništa ne bi bilo sporno da taj grad stvarno postoji u blizini.

foto: Printscreen/youtube

Inače, snimak je nastao prošle nedelje, a neposredno pre njega padala je kiša, pa se vazduh pročistio i otkrio novi prizor.

Kustos lokalnog muzeja rekao je da se ovaj prastari grad pojavljivao i pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Ovakva pojava naziva se fatamorgana. Reč je o atmosferskoj i optičkoj pojavi koja nastaje zbog prelamanja svetlosti u atmosferi različite temperature. Zbog toga se ponekad čini da se neki objekti, iskrivljeni ili uvećani, nalaze iznad tla ili površine vode.

Ipak, korisnici društvenih mreža danima govore o legendarnom kineskom gradu koji je postojao na obalama ovog jezera pre više hiljada godina.

Bonus video:

(Espreso.rs / B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media