DA LI BISTE PROBALI VOTKU IZ ČERNOBILJA? Naučnici su uzgajali raž u ZONI ISKLJUČENJA, i dobili NEVEROVATNO PIĆE
Priprjat danas, Foto: Printscreen / Daily Motion

voTka "atomik"

DA LI BISTE PROBALI VOTKU IZ ČERNOBILJA? Naučnici su uzgajali raž u ZONI ISKLJUČENJA, i dobili NEVEROVATNO PIĆE

Tim koji je vodio projekat votke uzgajao je useve na farmi u zoni isključenja, a piće su nazvali "Atomik"

Objavljeno: 11:13h

"Zanatska" vodka, napravljena od raža i vode iz zone isključenja u Černobilju, prvi je potrošački proizvod koji dolazi iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane.

Tim koji je vodio projekat votke uzgajao je useve na farmi u zoni isključenja, a piće su nazvali "Atomik".

- Naša ideja je tada bila da upotrebimo to raženo zrno da bismo stvorili alkohol - kažu oni.

Profesor Džim Smit, sa sedištem na Univerzitetu u Portsmutu u Velikoj Britaniji, deo je tima koji stoji iza alkohola, a koji čine joŠ i istraživači koji su dugo godina radili u zoni isključenja - proučavajući kako se ta zemlja oporavila od katastrofalne nuklearne nesreće 1986. godine.

Nadaju se da će profitirati od prodaje kako bi pomogli zajednicama u Ukrajini koje su još uvek pogođene ekonomskim uticajem katastrofe.

- Ovo piće nije radioaktivnije od bilo koje druge votke - kaže prof Smit.

- Bilo koji hemičar će vam reći da kada nešto destilirate, nečistoće ostaju u otpadnom proizvodu. Dakle, uzeli smo raž koji je bio malo kontaminiran i vodu iz Černobilskog vodovoda i destilirali smo ga. Pitali smo naše prijatelje sa Univerziteta Sauthempton, koji imaju neverovatnu radio-analitičku laboratoriju, da vide da li mogu da pronađu neku radioaktivnost. Ništa nisu mogli pronaći - sve je bilo ispod njihove granice detekcije. - dodaje.

Dr Genadi Laptev, naučnik iz sedišta Ukrajinskog hidrometeorološkog zavoda u Kijevu, takođe je član osnivača novostvorene kompanije Černobijlski duh.

On je za BBC objasnio da je da zrno raži i piće koji nastaje pokazuju kako neki deo zemlje može produktivno da se koristi.

- Ne moramo samo napustiti zemlju - kaže on.

- Možemo je koristiti na različite načine i možemo proizvesti nešto što će biti potpuno čisto od radioaktivnosti.

Zašto su naučnici napravili baš votku? Delom jer se od kontaminiranog zrna može napraviti čist destilovani proizvod. Ali, prema profesoru Smitu, ovaj projekat ima za cilj da "pogura" širenje pića jedinstvenim prodajnim mestom. Nada se da bi prodaja votke mogla pružiti podršku zajednicama oko zone isključenja.

Tokom svog rada u Černobilju od devedesetih godina prošlog veka, profesor Smit kaže da ga je pogodilo kako su ekonomski uslovi za ljude u Ukrajini i dalje jako teški, dok se pejzaž polako oporavljao.

- Postoje žarišta zračenja [u zoni isključenja], ali u većem delu kontaminacija je manja nego što biste je pronašli u drugim delovima sveta sa relativno visokim prirodnim pozadinskim zračenjem - kaže on.

- Problem za većinu ljudi koji tamo žive je što nemaju odgovarajuću ishranu, dobre zdravstvene usluge, posao ili ulaganja.

Cilj prodaje zanatske votke u Černobilju i zarade od nje je, kaže, da tim omogući prliv većeg novca lokalnim zajednicama. Ostatak će se reinvestirati u posao.

- Jer sada, posle 30 godina, mislim da je najvažnija stvar u toj oblasti zapravo ekonomski razvoj, a ne radioaktivnost. - kaže Smit.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.