TAJNA DRUŠTVA KOJA VLADAJU SVETOM: Prava istina o SKRIVENOJ ISTORIJI SVETA
Iluminati, Foto: Printscreen/youtube

verovanja

TAJNA DRUŠTVA KOJA VLADAJU SVETOM: Prava istina o SKRIVENOJ ISTORIJI SVETA

Službene vlasti temelje svoju moć na zakonu, narod na tajnim društvima

Objavljeno: 29.07.2019. 09:35h
  • 2

Ko vlada svetom? Jesu li to osobe čija lica u tačno određenim ulogama gledamo gotovo svakodnevno u medijima i koja nose jasne titule? Ili svetom vladaju osobe čija imena, ako ih uopšte poznajemo, spominjemo u sasvim drugim kontekstima, naizgled usputnim, gotovo površnim?

Kako god, pitanja koja se povlače vekovima i koja prepliću javno i tajno, čine od istorije zanimljivu igru otvorenih tumačenja i prekrivenih činjenica.  Ono što je pomalo ironično jest da se za tajna društva danas uglavnom zna, što samu narav njihove tajnstvesnosti s jedne strane vodi ka otkrivanju, ali s druge strane zagonetnost njihovih ciljeva pojačava sumnjičavost. U mnogim kategorijama dele se na tajna inicijacijska, vjrska, politička i zločinačka društva.

Verska društva Čovek i bog ili bogovi u neprekinutom su saodnosu od stvaranja sveta. Bilo da je reč o egzoteričnoj varijanti, namenjenoj najširim krugovima ljudi, bilo da je reč o ezoteričkoj ili elitističkoj varijanti, namenjenoj užem krugu odabranih i iniciranih. Kroz istoriju ih je bilo toliko da ćemo moći nabrojiti i u najkraćim elementima oslikati tek njih nekoliko. Možda početi s egipatskim misterijima u čijem je središtu mit koji osigurava večni život. U središtu su Oziris, Izida, Tot i Set i bitka oko večnog života.

Dodamo li tim egipatskim misterijima tajne i zagonetke koje skrivaju velike piramide na platou Gizi i samu Sfingu, onda je inscenacija za veliku dramu ljudske civilizacije potpuno spremna, a Egipat se često smatra, zbog duboke ezoteričnosti svoje religije, majkom inicijacijskih društava. Jedno od nasleđa je i “Smaragdna ploča” koja se pripisuje Hermesu Trismegistu, koji utelovljuje hermetizam. Hermetizam se pojavljuje u Aleksandriji i trajno je obeležio zapadnu istoriju i to u kontinuitetu preko Solomonovog hrama, slobodnih zidara i dalje. Nakon Egipta valja spomenuti orfizam, kult čiji je osnivač Orfej koji sledbenicima obećava život pun sreće nakon smrti, uz izbegavanje ciklusa reinkarnacija. “Zatvorite vrata svima koji nisu posvećeni bez razlike”, pevalo se na početku slavljenja misterija. Iz toga proizlazi i Dionizov kult prepun orgija, opijanja, divljeg žrtvovanja životinja. Orgije doslovno znače tajni obred, a bahanalije, nakon što je Dioniz prekršten u Bakha, iz tog doba vuku značenje neodmerenih uživanja.

Treba spomenuti Esene koje su u njihovoj punoći otkrili Spisi s Mrtvoga mora. Okupljali su se u kumranskom manastiru. Strogost i askeza. Na vrhu bratstva tajanstveni je gospodar pravde, okružen većem od 12 odabranih članova. Za neke je Isus bio taj gospodar pravde među Esenima. Druidi, gnostičke sekte, manihejstvo, koje je pokrenuo Mani, rođen u Babilonu, pa Braća čistoće, ti gorljivi ismailiti koji potiču iz šijitizma, zatim alaviti, redak primer tajnog društva koje je došlo na vlast i od 1970. godine vodi Siriju. Između Libanona, Sirije i Izraela obitavaju već hiljadu godina druzi, kabalisti, inicirani u tajne Biblije, derviši, jedno od najstarijih islamskih bratstava i njihov nebeski ples te legendarni katari zbog kojih je Vatikan stvorio inkviziciju.

Na Dalekom istoku postojao je Beli lotos, u Africi čarobnjaci vudua i makumbe, a danas su tu brojne verske sekte. Inicijacijska društva Posvećeni i profani, to je osnovna podela iz kuta inicijacijskih društava. Posvećeni su oni na putu prema istini, profani (pro fanum) oni koji su ostali izvan hrama. Slobodni zidari apsolutno su najzvučnije tajno društvo svih vremena i na neki način simbol već toliko puta spominjane tajnosti. Za neke krivci za sva zla i tajno upravljanje čovečanstvom, za druge velika škola humanizma, tolerancije, prosvetiteljstva. Premda svoju istoriju vežu uz Hirama, graditelja Solomonova hrama, gradeći kontinuitet na hiljadama godina staroj tradiciji, ono što se službeno zna jest da je savremeno slobodno zidarstvo utemeljeno 1717. kada su četiri engleske lože odlučile utemeljiti Veliku englesku ložu, a 1723. ona dobiva Andersonovu konstituciju u kojoj se nabrajaju prava i zadaci slobodnog zidara. Ta konstitucija vredi i danas. Inicijacijski put vodi od učenika, preko pomoćnika do majstora, društvo je prepuno simbola i simboličnih gesta, u svoje okrilje primaju ljude svih vera i uverenja. Uz tri osnovna nivoa postoje i visoki nivoi, u središtu masonskog postojanja jest rad u ložama i čuvanje masonske tajne. Kroz istoriju svi totalitarni režimi zabranjivali su slobodno zidarstvo. Danas u svetu navodno ima oko šest miliona masona. Za Washingtona, Franklina, La Fayettea, Montesquieua, Voltairea, Goethea, Stendhala, Wildea, Puškina, Twainea, Kiplinga, Conana Doylea, Mozarta, Haydna, Beethovena, Liszta, Dukea Elengtona, Chagalla, da nabrojimo samo neke, danas se zna da su bili masoni.

Templari su za mnoge prethodnici masonstva. Hugues de Payns i osam njegovih prijatelja vitezova 1118. godine osnivaju siromašne Hristove vitezove koji imaju zadatak štititi hodočasnike na putu u Svetu zemlju. Deset godina posle dobivaju i posebna pravila koja piše Bernard od Clairvauxa. Strogost delovanja izaziva poštovanje prema redu, a to znači i brojne darove moćnih zbog čega templari finansijski jačaju. Vitezovi možda i jesu siromašni, ali red postaje izuzetno bogat, zbog čega uskoro dolazi “na nišan” tadašnjem francuskom kralju Filipu Lijepom.

On odluči ukinuti red, oduzeti bogatstvo i u petak, 13. oktobra 1307, uhvaćen je sam vrh reda, među njima i poslednji veliki sveštenik Jacques de Molay. Optužuje ih se za herezu i velik broj vitezova umire u najgorim mukama, a sam De Molay spaljen je 18. marta1314. Mnoge nepotvrđene legende govore da su osnivači templara desetak godina vršili iskapanja na prostoru Solomonova hrama u Jeruzalemu i da su svoju moć crpili iz tamo pronađenih Svetog Grala ili čak Kovčega zaveta.

Od ostalih inicijacijskih društava možda treba spomenuti Pitagorejce koji su besmrtnost pokušavali doseći mistikom brojeva, alhemičare koji su tragali za kamenom mudrosti koji bi pak omogućio stvaranje zlata i produžetak života, Vitezove ruže i krsta, koje u 17. veku pokreću nemački studenti. Politička društva Luminati su postojali kratko, ali će i nakon toga biti nastavljen njihov gotovo čudesan život posle smrti. Osnovao ih je 1776. Adam Weishaupt, čiji se uticaj i danas pokušava iščitati u savremenom svetu.

I premda su legende o njima nadmašile kako njihov broj članstva tako i trajanje, i danas se njih “krivi” da stoje iza brojnih istorijskih prekretničkih događaja; od Francuske revolucije pa do uticaja na službenu politiku SAD-a. Društvo Thule bilo je društvo koje se zanimalo za nordijske mitologije, čistoću germanske rase pa je za neke bila i izvor nacizma. Doduše, Dietrich Eckart, radikalni član ove ekipe osnovane 1918. godine, bio je blizak Hitleru, čak se i na samrtnoj postelji hvalio “da će na istoriju uticati više od i jednog drugog Nemca”. Hitler je, navodno, čak i kukasti krst kao svoj glavni amblem preuzeo iz “radionice” društva. Tajno političko društvo su i asasini, upamćeni po zlu, kao ubice, danas bi ih se moglo definisati kao one koji se služe metodama modernih terorista.

Treba spomenuti i Karbonare, liberalne urotnike koji u 19. veku žele reforme i pozivaju na ujedinjenje Italije, dekabriste, časnike ruske carske garde koji su želeli srušiti dinastiju Romanovih, pa kagulari. Na Bliskom istoku su Muslimanska braća, zatim evropska ekstremna levica, poput Crvenih brigada ili Direktne akcije, pa IRA, ETA, FLNC svi pod pečatom ilegale te, naravno, Al-Qa’ida ili “baza” koja je objavila rat Zapadu.

Zločinačke organizacije Bande koje lutaju i vrebaju na putnike koje će opljačkati već su same po sebi tajne organizacije. S vremenom su se razvijale u prave organizacijske mreže čija je temeljna vrednost zaista tajanstvenost. Mafija i Cosa Nostra svakako su najpoznatija i najopevanija zločinačka organizacija. Treba spomenuti kineske trijade, japanske yakuze, ekspanziju ruske mafije, kartele koji trguju drogom. Nemoguće je u jednom tekstu obuhvatiti sve, za to bi trebala barem godina dana pisanja. Umesto toga želja nam je podstaći vas na vlastito istraživanje i na kraju još malo zainteresovati kineskom poslovicom: "Službene vlasti temelje svoju moć na zakonu, narod na tajnim društvima“.

Bonus video:

(Espreso.rs/Večerni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media