OBOŽAVALA JU JE CELA JUGOSLAVIJA: Opaka bolest je sve prekinula, a na kraju života preživela je TEŠKE tragedije
Ljupka Dimitrovska, Foto: Printscreen/ YouTube

ispovest

OBOŽAVALA JU JE CELA JUGOSLAVIJA: Opaka bolest je sve prekinula, a na kraju života preživela je TEŠKE tragedije

Ljupka Dimitrovska rođena je na današnji dan pre 73 godine

Objavljeno:

Veliko ime zabavne muzike i šlagera, slavna hrvatsko-makedonska pevačica Ljupka Dimitrovska rođena je na današnji datum pre 73 godine.

Ova velika pevačica preminula je, nažalost, pre tri godine, otišla je u 71. godini nakon teške i kratke bolesti. U svojih 70 godina života, Ljupka je na sve načine obeležila hrvatsku muziku i kulturu ovih prostora. Bila je ogromno ime, a vrhunac popularnosti doživela je 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Šezdesetih godina je, u potrazi za uspehom i ostvarivanjem svoga sna, stigla iz Makedonije u Zagreb.

Obožavali su je na području bivše Jugoslavije, ali i mnogo šire. Istočna Nemačka, Čehoslovačka, Grčka, Francuska... Svuda je ime Ljupke Dimitrovske značilo nešto.

Supruga pokojnog kompozitora Nikice Kalogjere je objavila prvi album 1975. godine, a taj album je označio početak njene duge i uspešne karijere ispunjene hitovima. Veliku većinu tih hitova napisao je i upravo Nikica, za kog se udala 1968. godine. '

Ćibu, ćiba', 'Ta tvoja barka mala' 'Ja ga hoću, a on mene neće', 'Godine nisu važne', 'Nema više ljubavi' samo su neki od hitova koje publika pamti i danas.

Pamte se i hitovi koje je ostvarila u duetu s Ivicom Šerfezijem, za kog je smatrala i sama da su bili glasovno i karakterno kompatibilni. Na međunarodnim festivalima šlagerima je osvajala prestižne nagrade, međutim slava nije joj u svemu odgovarala. Naime, sama je svojevoljno izjavila da je medije dugo izbegavala jer su joj pričinjavali samo stres.

Bila je prepoznatljiva i fizički, njeno lepo lice uokvirivale su guste šiške, a ime koje je nosila u potpunosti joj je pristajalo. Zvali su je i večnom devojčicom.

Iako je rođena u Skoplju, do kraja života živela je i radila u Zagrebu. Sa suprugom Nikicom Kalogjerom bila je čitav život, od rane mladosti pa do njegove smrti 2006. godine. Njegov odlazak teško je pogodio Ljupku, teško se nosila s gubitkom voljenog čoveka. Nesreća nije došla sama, u svega dva meseca izgubila je nakon supruga i sestru i majku. No, svoje probleme i tugu do kraja je skrivala osmehom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/100 Posto)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.