SNIMLJENO IZOLOVANO PLEME KOJE ŽIVI DALEKO OD CIVILIZACIJE: Kada su videli kameru, OVO je bila njihova reakcija!
Pleme Ava, Foto: Facebook/ Survival International

zanimljivosti

SNIMLJENO IZOLOVANO PLEME KOJE ŽIVI DALEKO OD CIVILIZACIJE: Kada su videli kameru, OVO je bila njihova reakcija!

Nisu dobili dopuštenje članova plemena Ava da ih snime, ali da su smatrali da je važno da svet vidi ovo pleme

Objavljeno: 16:33h

Međunarodni pokret boraca za prava plemenskih zajednica Survival International je na svom Fejsbuk profilu objavio redak video snimak na kom se mogu videti članovi plemena Ava koji žive u brazilskoj saveznoj državi Maranhao, te kojima zbog aktivnosti tamošnje drvno-prerađivačke industrije preti istrebljenje, piše Daily Mail.

Na snimku u trajanju od 60 sekundi, koji je u šumi u avgustu prošle godine snimio Flej Guajajara, član neprofitne filmske organizacije Midia India i plemenu Ava susednog plemena Guajajara, može se videti kako jedan od članova plemena drži mačetu.

Nakon što kratko pomiriše mačetu, član plemena naočigled uoči kameru i osobu koja ga snima, te s drugim članovima plemena pobegne od njih. Survival International tvrdi da pleme Ava često napadaju osobe koje krče tamošnje šume.

Direktor Survival International-a Stiven Kori tvrdi da će samo globalna intervencija sprečiti genocid plemena. "Oni što krče šume već su pobili mnogo njihovih rođaka, a druge su oterali iz šume. Predsednik (Brazila Jair) Bolsonaro i njegovi prijatelji iz drvno-prerađivačke industrije najviše bi voleli eliminisati preživele.

Erisvan Guajajara iz organizacije Midia India rekao je da nisu dobili dopuštenje članova plemena Ava da ih snime, ali da su smatrali da je važno da svet vidi pleme jer će ih ubiti delatnicidrvno-prerađivačke industrije.

Članovi plemena Guajajara pripadaju grupi Zaštitnici Amazone, koja želi zaštititi autohtona plemena koja žive u izolaciji.

Premda je s većinom članovima plemena Ava ostvaren kontakt, veruje se da neki članovi plemena još uvijek ne komuniciraju s spoljnim svetom i žive u prašumi, kojoj, kako kažu u Survival International, preti uništenje.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.