CIA U SVOM SEDIŠTU KRIJE NEREŠIVU ZAGONETKU: Već 30 GODINA niko nije uspeo da otkrije ovu MISTERIJU (VIDEO)
Deo skulpture Kriptos, Foto: Vimeo printscreen

KRIPTOS

CIA U SVOM SEDIŠTU KRIJE NEREŠIVU ZAGONETKU: Već 30 GODINA niko nije uspeo da otkrije ovu MISTERIJU (VIDEO)

Kriptos, kodirana skulptura koju je stvorio američki umetnik Džim Sanborn, ostala je nerešena otkako je izvorno instalirana u sedištu CIA-e

Objavljeno:

Sedište CIA-e u Lengliju dom je brojnim tajnama, no jedna je posebno privukla pažnju profesionalnih ljubitelja kodiranja i zagonetki u poslednje tri decenije.

Kriptos, kodirana skulptura koju je stvorio američki umetnik Džim Sanborn, ostala je nerešena otkako je izvorno instalirana u sedištu CIA-e u novembru 1990. godine. Ljubitelji zagonetki iz čitavog sveta bore se s otkrivanjem tajna koje čuva 1800 znakova uklesanih u 3,6 metarski blok bakra.

Iako su uspeli da dešifruju tri kodirane poruke koje je Sanborn sakrio, četvrta, poslednja, ostaje misterija, prenosi Oddity Central.

Stručnjaci su pokušali svaku tehniku u knjizi, transpoziciju, binarni kod, polialfabetsku supstituciju, pa čak i Morzeov kod, no niko nije uspeo da dešifruje četvrti deo skulpture dug 97 znakova.

Zanimljivo, prva tri dela Kriptosa rešena su u prvih osam godina otkako je skulptura postavljena u Lengliju, no niko nije napredovao otad. To je zato što su prva dva dela dovoljno jednostavna da ih svako s dobrim kriptografskim znanjem može shvatiti. Treći deo je navodno znatno napredniji, ali četvrti, onaj s kojim se svako bori, u biti je gotovo nemoguć za rešiti.

U poslednjih 30 godina četvrtim delom koda bavili su se kriptografski stručnjaci iz CIA-e, NSA (Nacionalna sigurnosna agencija), kao i brojni frilenseri sa svih strana sveta. Postoji čak i međunarodna Kriptos grupa hiljade kodera i entuzijasta koji rade zajedno kako bi rešili ili barem pomogli da se reši misterija.

Svake godine, neki od njih sastaju se s Džimom Sanbornom u nadi da će iz njega izvući korisne informacije, no tokom godina on je postao sve bolji u skrivanju informacija. No nije da uopšte ne želi da pomogne. Zapravo, bio je dovoljno ljubazan da otkrije ne jedan već dva detalja kako bi pomogao ljudima da otkriju rešenje poslednjeg dela zagonetke.

Pre nekoliko godina je otkrio da deo od 64. do 69. slova (NYPVTT) se prevodi kao "BERLIN". Nešto kasnije otkrio je još jedan deo poruke, deo od 70. do 74. znaka prevodi se kao "CLOCK".

Džim Sanborn sad je u sedamdesetim godinama života i mnogi su ga pitali šta će se dogoditi premine li pre nego je dešifrifovan poslednji deo Kriptosa, a umetnik je otkrio da je pismeno rešenje već zaključano u sef.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.