OSLEPEO JE NA JEDNO OKO JER NIJE SKINUO SOČIVA, A OTIŠAO JE NA TUŠIRANJE! Ovo može da se desi bukvalno svakom
Ilustracija, Foto: Profimedia

nesvakidašnji slučaj

OSLEPEO JE NA JEDNO OKO JER NIJE SKINUO SOČIVA, A OTIŠAO JE NA TUŠIRANJE! Ovo može da se desi bukvalno svakom

Loša higijena kontaktnih sočiva, korišćenje vode iz slavine za čišćenje ili ostavljanje na mokrim površinama znatno povećava rizik od infekcije

Objavljeno:

Nick Hamfriz (29) iz Velike Britanije nije znao da je opasno tuširati se s kontaktnim sočivima u očima, i to je redovno radio.

Prošle godine primetio je bolnu ogrebotinu na oku koju je oftalmolog testirao na infekciju. Rezultati su se vratili pozitivni na amebni keratitis (Acanthamoeba keratitis), infekciju parazita koji se nalazi u vodi i koji može ući u oko kroz mali rez - često uzrokovan kontaktnim sočivima.

- Sočiva sam nosio jer mi se nije svidelo kako izgledam s naočarima i gotovo me koštalo desnog oka. Da sam znao koliko je opasno nositi sočiva pod tušem, nikad ih ne bih ni počeo nositi - izjavio je Nik.

- Nakon što sam dobio infekciju, moja svakodnevica, koja je uključivala odlazak u teretanu svaki dan i tri puta nedeljno fudbal, pretvorila se u šestomesečno ležanje kod kuće zbog koga sam izgubio volju za životom - ispričao je Nik.

Oprezno sa sočivima
Oprezno sa sočivima foto: Shutterstock

Loša higijena kontaktnih sočiva, korišćenje vode iz slavine za čišćenje ili ostavljanje na mokrim površinama znatno povećava rizik od infekcije.

- Svako jutro bi prvo otišao u teretanu, nakon čega bih skočio pod tuš, obukao se i otišao u kancelariju. Nikad mi nitko nije rekao da se ne smem s njima tuširati. Nema upozorenja na pakovanju, a ni optičar mi ništa mi nije rekao - objasnio je.

Nik je prepričao kako se šokirao kad je pročitao da su neki ljudi zbog infekcije kakvu je on imao izgubili oko, a kad je pitao doktora da li je to i kod njega moguće, njegov odgovor ga je slomio.

- Samo me pogledao i rekao: 'To bi mogla biti mogućnost'. Tad sam shvatio koliko je zapravo situacija ozbiljna - rekao je.

Postoje opasnosti ako se ne pazi
Postoje opasnosti ako se ne pazi foto: Profimedia

Nik je iduće tri nedelje koristio kapi za dezinfekciju oka i sve se bolje osećao, dok jednog jutra u nije ostao bez vida na desnom oku. To mu se dogodilo tokom vožnje.

U bolnici su mu dali nove kapljice za oči koje je morao da stavlja svakih sat vremena, tokom dana i noći.

Nakon par nedelja neprospavanih noći i zbog nagle životne promjene Nik je pao u depresiju.

- Bol u očima je bio prejak i jedini put kad bih izašao iz kuće je bio kad bih išao u bolnicu. Grozno sam se osećao i jedina stvar koja bi me razveselila, fudbal, više nije bila opcija - rekao je.

Kasnije tokom godine imao je transplantaciju amnionske membrane u desnoj rožnjači.

- Sve to me je jako pogodilo. Oko mi je izgledalo kao nešto iz Egzorcista i zapustio sam se. Kad sam išao napolje, morao sam nositi povez za oko - rekao je.

Ali, doktori su ga poslali na terapiju i uskoro se bolje osećao, čak je počeo raditi s dobrotvornim društvom Fight for Sight kako bi ljude upoznao s opasnošću nošenja kontaktnih sočiva.

Za šest mjeseci treba da ide na transplantaciju rožnjače.

- Izgubio sam 18 mjeseci života zbog tuširanja s kontaktnim sočivima. Ako mi se vrati vid, nema šanse da ću više ikad staviti kontaktna sočiva u oči. Radije ću nositi posebne naočare kako bih mogao i dalje igrati fudbal - rekao je.

BONUS VIDEO: Boris iz SPS-a OTVORENO o nasilju, Skupštini, Prajdu i premijerki!

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.