GRADONAČELNIK SE PRERUŠIO U OSOBU SA INVALDITETOM DA BI TESTIRAO SLUŽBENIKE: Nije ni sanjao da će OVO doživeti!
Carlos Tena, gradonačelnik Cuauhtémoca u Meksiku, Foto: Noticieros Televisa/youtube/printscreen

ignorisali su ga

GRADONAČELNIK SE PRERUŠIO U OSOBU SA INVALDITETOM DA BI TESTIRAO SLUŽBENIKE: Nije ni sanjao da će OVO doživeti!

Osmislio je plan kako bi ispitao stav lokalnih socijalnih radnika

Objavljeno:

Kao neobičnog društvenog eksperimenta, jedan meksički gradonačelnik prerušio se u osobu s invaliditetom kako bi testirao stav lokalnih javnih službenika iz prve ruke.

Nakon što je primio brojne pritužbe osoba s invaliditetom i drugih socijalno ugroženih osoba o tretmanu socijalnih radnika prema njima, Carlos Tena, gradonačelnik Cuauhtémoca, grada u meksičkoj saveznoj državi Chihuahua, nije znao kome verovati, navodnim žrtvama ili svojim suradnicima, prenosi Oddity Central.

Osmislio je stoga plan kako bi ispitao stav lokalnih socijalnih radnika. Tena je dva meseca pripremao uverljivu masku, a zatim je obišao javne službenike u uredu gradonačelnika i socijalnoj službi i predstavljao se kao osoba s invaliditetom kojoj je potrebna pomoć.

Nosio je debeli džemper koji mu je delomično prekrivao lice, kao i sivi šešir, crne naočale i zavoj preko levog uva, a kako bi lažirao povredu i izbegao da ga prepoznaju, u upravu za društveni razvoj tražeći pomoć ušao je u invalidskim kolicima. Tamo je zatražio besplatan obrok, na koji osobe s invaliditetom i siromašni građani imaju pravo prema zakonu, ali ignorisali su ga, pa čak i diskriminisali.

Nakon lošeg iskustva, Tena je posetio vlastitu kancelariju tražeći da razgovara s gradonačelnikom, ali rekli su mu da nije tamo. Kad je tražio da razgovara s predstavnikom gradskog veća, grubo mu je rečeno da čeka u hodniku, jer javni službenik neće stići još sat i po. U tom trenu Tena je bio uveren da su pritužbe koje je primao opravdane, pa je izašao iz invalidskih kolica i skinuo masku, ostavivši osoblje gradske skupštine u šoku.

"Svrha ovog eksperimenta bila je pokazati stvarnost koju građani svakodnevno doživljavaju, ravnodušnost i zanemarivanje javnih službenika s kojima se suočavaju", rekao je gradonačelnik Cuauhtémoca lokalnim novinarima. "Odlučio sam to učinim, jer nisam znao kome da verujem, građanima ili svojim saradnicima."

Meksički list El Vocero izvestio je da je Tena odavno poznat po tome što se bori za jednak tretman socijalno ugroženih osoba, pomažući im kad god je to u njegovoj moći. Zapravo, on je i pre izrazio nameru da ode na ovaj tajni zadatak i vidi kako javni službenici tretiraju građane, ali tek sad uspeo ju je sprovesti u delo, kad su svi već verojatno zaboravili na tu ideju.

"Ovaj put nikome ništa nije rekao", potvrdila je glasnogovornica gradske opštine.

Tena je meksičkim medijima rekao da su ga ignorisali i diskriminirali, zbog čega je bio razočaran kolegama. Dodao je kako nisu svi imali jednak stav prema njemu, ali jasno je dao do znanja da ne želi više čuti o ponovnom maltretiranju ljudi ili će preduzeti drastične mere.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rsindex.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.