VRATIO SE SA HIMALAJA KAO DRUGI ČOVEK: Imao je sve u životu, a onda je porodici ostavio JEZIVU PORUKU i skočio...
Pol je postao depresivan nakon planinarenja, Foto: Facebook/ Lisa Connell

misteriozna bolest

VRATIO SE SA HIMALAJA KAO DRUGI ČOVEK: Imao je sve u životu, a onda je porodici ostavio JEZIVU PORUKU i skočio...

Putovao je kroz Aziju sa svojom suprugom Lisom prošlog septembra kada se razboleo na području Anapurne u Nepalu

Objavljeno: 13:31h

Učitelj se ubio nekoliko meseci nakon što je pretrpeo visinsku bolest na tokom putovanja na Himalaje sa svojom suprugom.

Pol Konel, 33, pronađen je mrtav na dnu stene u blizini svoje kuće u Ramsgejtu, u Kentu, nakon što se borio s anksioznošću ostavivši porodici poruku koja glasi:

- Glasovi u mojoj glavi. Žao mi je. Volim vas sve.

Putovao je kroz Aziju sa svojom suprugom Lisom prošlog septembra kada se razboleo na području Anapurne u Nepalu, što ga je toliko pogodilo da je poslao poruku majci da joj kaže da želi "baciti sebe" sa planina.

Iako je bio prebačen u bolnicu i oporavio se, Konel i njegova žena su se vratili kući u Kent nekoliko meseci kasnije zbog nostalgije za domom. Majka ga je odvezla pravo u bolnicu nakon što je sleteo na Hitrov aerodrom, a pritom je opisala da je izgledao kao "heroinski zavisnik".

- Pol je bio stvarno srećan momak, imao je divan život i nije patio od depresije ili anksioznosti. Bilo je to nešto što se dogodilo veoma brzo, stvarno intenzivno u tako kratkom vremenu. To se može dogoditi svakome, može se dogoditi najjačim ljudima fizički i mentalno. Neko se može promeniti, nešto može iznenada da se ugura u nečiju glavu. Nikad ne znaš. - rekla je njegova supruga.

Ona je sa Polom krenula u Nepal gde je trebalo da provedu dva meseca. Međutim, Pol je uskoro počeo da ima problema sa spavanjem, doživljavao je napade panike i bio je anksiozan. Tada je poslao majci zloslutnu poruku.

Helikopterom je spušten sa Himalaja, i nakon oporavka nastavio je da putuje sa suprugom po Indiji. Ali, uskoro je opet počeo da ima problema sa spavanjem.

- On je postao tako frustriran i uznemiren. Pol se probudio u 4 sata jedne noći i rekao da treba da ide kući. Mislila sam da bismo mogli da odemo negde gde je stvarno tiho, ali on je samo imao u glavi da želi da ide kući. - priča Lisa.

Konel se vratio osvojoj porodici, ali je rekao da će pokušati da se oporavi kako bi se ponovo pridružio svojoj ženi. Ali ona je bila toliko zabrinuta za njega, da je i sama pet dana kasnije završila u Velikoj Britaniji.

Dok je bio u bolnici, pokušao je da se povredi, a lekare je molio da ga uspavaju. Trebalo je da bude primljen na psihijatrijskom odeljenju, ali nije imalo mesta, i pustili su ga kući sa antidepresivima.

Ostao je kod svojih roditelja i išao na terapiju, ali se mesec dana kasnije ubio. Pre toga je 21 put pokušao da nazove svog terapeuta, ali ga nije dobio.

Ovo nije prvi put da je visinska bolest povezana sa problemima mentalnog zdravlja. Olimpijska šampionka Viktorija Pendleton ranije otkrila da je pretrpela depresiju nakon pokušaja uspona na Everest prošle godine. Rekla je da joj je manjak kiseonika na planini izazvao samoubilačke misli.

U međuvremenu, istraživanje objavljeno na Harvardu 2018. godine pokazalo je da su ljudi koji žive u velikim nadmorskim visinama u Sjedinjenim Državama skloniji samoubistvu i depresiji.

Ukoliko pomišljate na samoubistvo ili sumnjate da na njega pomišlja neko vama blizak, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida. Razgovori nisu ograničeni, a linija radi neprekidno - 24 časa, sedam dana nedeljno. Broj kol-centra je 011/7777-000

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.