U TOKU AKCIJE SPAŠAVANJA DESILO SE ONO NAJGORE: Povređenu ženu su dizali u nosilima, a onda je sve pošlo po zlu
Žena je zamalo ispala, Foto: Facebook printscreen

ZAMALO VEĆA TRAGEDIJA

U TOKU AKCIJE SPAŠAVANJA DESILO SE ONO NAJGORE: Povređenu ženu su dizali u nosilima, a onda je sve pošlo po zlu

Nadležni iz vazduhoplovne jedinice za spašavanje pojasnili su na konferenciji za novinare sve okolnosti vezane uz incident

Objavljeno:

Stravičan snimak spašavanja unesrećene osobe helikopterom u Arizoni vrlo je brzo postala viralan, a nakon što je objavljena na Fejsbuk stranici kanala ABC15 u utorak rano ujutro, dosad je već pregledana više od milion puta.

Naime, vatrogasci iz Feniksa obavešteni su o povređenoj penjačici na obližnjoj planini Piesteva Pik koja je prilikom penjanja pala na tlo i pritom povredila lice i glavu.

Na poziv su stigli helikopterom te standardnom procedurom 74-godišnju planinarku postavili na nosila, pa započeli proces podizanja s nepristupačnog terena.

Tada započinje prava drama. Kako pokazuje video snimak u trajanju 1 minuta i 50 sekundi, nakon podizanja unesrećene penjačicom s tla sajlom, korpa s nosilima počela je da se rotira, a što se više približavala helikopteru i elisi, rotacija je postajala sve brža.

Nastojanje spasioca da zaustave rotaciju korpe nije odmah bilo uspešno jer je došlo do tehničkih poteškoća s krutom sajlom koja služi kao osigurač jer je pukla.

Nadležni iz vazduhoplovne jedinice za spašavanje pojasnili su na konferenciji za novinare sve okolnosti vezane uz incident. Potvrdili su kako vremešna penjačica nije pretrpela nikakve dodatne štetne posledice uzrokovane vrtnjom nosila na sajli za podizanje.

- Ponekad se dogodi da kada se helikopter udaljava od tla korpe započne vrtnju, no za takve prilike imamo krutu sajlu pričvršćenu za korpu s nosilima koja bi trebala sprečiti efekt rotacije prilikom podizanja - izjavio je Pol Apolinar, glavni pilot vazduhoplovne jedinice za spašavanje.

Derek Gisel, koji je upravljao helikopterom tokom spašavanja, rekao je kako je u ovom slučaju sajla pričvršćena za korpu s nosilima pukla.

- Okretanje je trajalo 40 sekundi dok je posada nekoliko puta pokušala podići i spustiti košaru kako bi sprečila vrtenje. Problem je u tome ako korpa uđe u "downwash” helikoptera zbog zakona fizike započinje isto vrtenje poput elise. Zato smo započeli letenje prema napred, poništili taj efekt i sigurno došli do toake kada smo mogli sigurno podići pacijenta do helikoptera - rekao je Gisel.

Helikopter je potom sleteo na plato u podnožju Piesteva Pika, a penjačica je odvedena u obližnju bolnicu. Vatrogasci kažu da je ženi nakon spašavanja bilo mučno i osećala je vrtoglavicu za što je dobila odgovarajuću terapiju i sada je stabilno. Dodao je:

- U poslednjih šest godina koristili smo krutu sajlu 210 puta prilikom spašavanja u planinama, a slično nam se dogodilo dva put. To je nešto što se povremeno događa u našem poslu, koliko god dramatično izgledalo na snimku, no redovno treniramo da se s tim nosimo.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.