TINEJDŽERKA (17) KOJA JE ODLUČILA DA UMRE: Noa je EUTANIZIRANA, nakon duge i teške borbe sa STRAŠNIM TRAUMAMA
Noa Pothoven, Foto: Facebook printscreen

PRAVO NA DOSTOJANSTVENU SMRT

TINEJDŽERKA (17) KOJA JE ODLUČILA DA UMRE: Noa je EUTANIZIRANA, nakon duge i teške borbe sa STRAŠNIM TRAUMAMA

Noa Pothoven iz Arnhema u Holandiji, patila je od teške depresije pa se nije mogla nositi sa stanjem u kojem se nalazila

Objavljeno:

Sedamnaestogodišnja devojka koja je silovana kao dete nekoliko puta, legalno je eutanazirana prošle nedelje.

Noa Pothoven iz Arnhema u Holandiji, patila je od teške depresije pa se nije mogla nositi sa stanjem u kojem se nalazila.

Eutanazirana je kod kuće uz pomoć klinike u njenoj dnevnoj sobi, ležeći u bolničkom krevetu, a nekoliko dana pre smrti, svoju je odluku javno podelila na Fejsbuku i Instagramu, piše Daily Mail.

Ovoj je odluci prethodila stravična lična tragedija, o čemu je devojka dugo ćutala.

- Dugo sam se mislila hoću li podeliti ovu odluku javno, te sam se na kraju ipak odlučila da hoću. Unutar maksimalno deset dana ću umreti. Nakon godina borbe, osećam se kao da sam došla do kraja. Prestala sam da pijem i jedem, i osećam da je moje stanje nepremostivo. Dišem, ali ne živim - napisala je Noa.

Zamolila je svoje prijatelje da je ne odgovaraju od ovog čina jer je njena odluka konačna. Kako piše holandski De Gelderlander, Noini roditelji nisu znali da je devojka tako loše sve dok u njenoj sobi nisu našli plastičnu vrećicu punu oproštajnih pisama adresiranih njima, prijateljima i poznanicima.

- Bila sam u šoku. Nismo to shvatali. Noa je divna, lepa, pametna, društvena i uvek vesela osoba. Kako je moguće da želi da umre - pita se majka Liset.

- Nikad zapravo nismo dobili odgovor. Jedino što smo zaključili je da njen život više nije imao smisla. Saznali smo za njene probleme pre godinu i po, a ona je tu tajnu u sebi nosila godinama - kazala je majka.

A ta je tajna, kako se navodi u njenoj knjizi "Pobediti ili naučiti", da je Noa napadnuta i silovana na zabavi jedne učenice, kada je imala samo 11 godina. Da stvar bude gora, ponovno je silovana nakon godinu dana na zabavi jednog tinejdžera.

U dobi od 14 godina silovala su je dvojica muškaraca u njenom rodnom gradu, ali od srama je devojka ćutala i nije se nikome poverila.

- Svakoga dana ponovno proživljavam taj strah, tu bol. Uvek sam u strahu, uvek sam na oprezu. Do dana današnjeg, osećam da mi je telo prljavo. U moje je telo provaljeno, to nikad ne može biti stvar koja se da popraviti - napisala je Noa.

Nekoliko poslednjih godina života provela je po bolnicama, a roditelji su joj se više posvetili, a skratili su i radno vreme zbog nje. Tokom jednog boravka u bolnici, njeno su telo morali praktički svezati kako sebi ne bi oduzela život.

U knjizi je napisala da ju je izolacija u bolnici navela na to da se oseća kao "kriminalac, a da nikad u životu nije u životu niti ukrala čokoladicu iz dućana".

Prošle godine je primljena u bolnicu Rijnstate u kritičnom stanju, bila je izrazito neuhranjena i na korak od otkazivanja organa. Stavili su je u medicinski induciranu komu i hranili na infuziju. Kada se opravila, počela je raditi listu stvari koje želi da uradi pre nego što umre.

- Ispunila je 14 od 15 želja, recimo, vozila je skuter prvi put, probala alkohol, probala cigaretu, tetovirala se - kaže njena majka.

Jedino što je ostalo na Noinoj listi je da proba belu čokoladu. To nikada nije uradila, u tome ju je sputavala anoreksija, priznala je sama.

U knjizi je Noa opisala borbu s PTSP-on nakon napada i slovanja koje je doživela. Njena je želja bila da njome pomogne ostalim tinejdžerima koji prolaze kroz probleme, posebno jer Holandija nema specijalizovane klinike za probleme tinejdžera, napisala je Noa.

- Ta bi knjiga trebalo da bude obavezna za socijalne radnike, ali i za sudije koji se bave maloletnicima i sve koji su odgovorni za brigu o mladima - rekla je njena majka.

Roditelji su se nadali da će Noi pomoći terapija elekrošokovima, no ništa je nije sprečilo da ode s ovoga sveta, a kada je napunila 17 godina, više joj za tu odluku, prema holadnskim zakonima, nije trebalo dopuštenje roditelja.

Eutanazija je legalna ako je u saglasnosti sa strogim pravilima sadržanim u holandskom zakonu iz 2002. godine. Ako lekar zaključi kako je detetovo stanje i bol nepremostiva, eutanazija je legalno izvedljiva.

Za odluku joj prema holandskom zakonu, ako je osoba starija od 16 godina i ako ima saglasnost lekara, ne treba i dozvola roditelja. Čak 6585 osoba je 2017. godine u Holandiji odabralo eutaniziju kako bi umrli. Reč je o 4,4 posto svih smrti u toj zemlji, pokazuju podaci Regional Euthanasia Review Committee, udruženja koja pomno prati sve slučajeve eutanazije u toj zemlji.

Holandski zakoni za eutanaziju traže da se zadovolje sledeći kriterijumi: pacijent pati od nepodnošljive boli/patnje i nema mogućnosti za oporavak i poboljšanje; zahtev za eutanaziju mora biti dobrovoljan i ne sme biti donesen pod uticajem lekova ili od osobe koja pati od mentalnog poremećaja; pacijent mora biti potpuno svestan svoga stanja, prognoze i opcija; drugi, nezavisni lekar mora potvrditi da su svi uslovi zadovoljeni; smrt mora biti izvedena na medicinski dozvoljen način i uz prisustvo lekara; pacijent mora imati minimalno 12 godina, a pacijenti ispod 16 godina trebaju i pristanak roditelja; nakon postupka eutanazije, lekar obaveštava patologa o uzroku smrti.

Eutanazija je, osim u Holandiji, dozvoljena u nekim državama SAD-a, Kanadi i Belgiji, a u Velikoj Britaniji se stalno priča o legalizaciji, ali je postupak van zakona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.