NAJVEĆI CUNAMI U ISTORIJI SE DOGODIO U AMERICI: Talasi su bili visoki preko 500 metara, a šteta se vidi i danas!
Najveći cunami dogodio se na Aljasci (ilustracija), Foto: Youtube printscreen

ogroman talas

NAJVEĆI CUNAMI U ISTORIJI SE DOGODIO U AMERICI: Talasi su bili visoki preko 500 metara, a šteta se vidi i danas!

Izazvao ga je potres magnitude 7,7 stepeni

Objavljeno: 15:57h

Najveći cunami u istoriji zabeležen je 10. jula 1958. godine.

Maksimalna visina vala tada je dosegnula i 520 metara a pogodio je područje severoistoka Aljaske. Izazvao ga je potres magnitude 7,7 stepeni.

Odlomio se veliki komad leda koji je pao sa glečera Lituja u zaliv. Kada je pogodio zaliv u kojem su bili brodovi bio je visine od 23 metra. Svi su putnici s jednog broda spašeni, no izgubljen je bio ribarski brod s dvoje ljudi.

Putnici jednog borda vešto su pobegli iz zaliva izbjegavajući sanduke koji su popadali po vodi. No poginuli su u trenutku kada se plaža na Kantaka ostrvu na ulazu u Jakutat zaliv iznenada urušila. Klizišta su zabeležena na udaljenosti od 250 kilometara a cunami talasi u udaljenim lukama kao što su Dikson, zaliv Draj i Jakutat kao i Disenčantment i Skagvej bili su visoki šest metara.

Uništenje je vidljivo i danas, 60 godina kasnije, a rubovi zaliva su i dalje bez vegetacije, koja se nije oporavila ni nakon toliko godina, piše The Vintage News.

Lokalni stanovnici Bil i Vivian Svonson bili su na brodu u Ančoradž Kouvu kada je područje pogodio potres.

- Glečer se podigao u vazduh i pomaknuo prema napred. Možda se podigao nekoliko stotina metara i nije samo visio u vazduhu. Činilo se da je čvrst, no skakao je i trasao se nemilice. Veliki komadi leda odlamali su se s njega i padali u more. I to je trajalo neko vreme. I tada je nestao, a veliki vodeni zid se pojavio. Krenuo je na nas - pričao je taj bračni par.

Prema njegovom brodu krenuo je talas visok 15 metara a oni su zatim bili gotovo 20 metara iznad obližnjih drveća. Kad je talas prošao, brod je pao i počeo da tone. Pobegli su u čamcu za spašavanje a spašeni su dva sata kasnije.

Zemljotresi na Aljasci nisu neuobičajeni. Na tom se području i uz zapadnu obalu Kanade i Aljaske susreću Tihi okean i severnoamerička tektonska ploča. Planina Ferveder i kraljica Šarlot deo su dugog sistema koji označava istočnu granicu pacifičke ploče i zapadnu granicu severnoameričke ploče. Dve se ploče pokreću horizontalno ali u različitim smerovima.

Upravo zbog toga Aljaska je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svetu. Od početka 20. veka potresi su Aljasku pogodili 1906, 1946, 1957, 1958, 1964, 1965, 1975, 1986, 2002, 2014, 2016, i dva 2018.godine. Potres iz 1964. godine bio je najsnažniji u istoriji severne Amerike i drugi najjači u istoriji, magnitude 9,2 stupnja po Rihteru, tokom kojeg se pomaknula pacifička ploča prema severu u blizini tesnaca Princ Vilijam Saund. Potresima osetljivo područje uključuje Ančoradž i Aleutska ostrva.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.