OVA FOTOGRAFIJA JE MNOGIM LJUDIMA OTKRILA DA IMAJU ASTIGMATIZAM! Testirajte se i vi!
Da li nekada ovako vidite svet?, Foto: Twitter printscreen

provera vida

OVA FOTOGRAFIJA JE MNOGIM LJUDIMA OTKRILA DA IMAJU ASTIGMATIZAM! Testirajte se i vi!

Mnogi su se pronašli...

Objavljeno:

Na Tviteru je objavljena uporedna fotografija koja pokazuje kako svjt oko sebe vide ljudi koji imaju astigmatizam (levo na slici) i oni koji imaju normalan vid (desno na slici).

- To je vrsta refraktivne greške oka koja se koriguje naočarama, sočivima ili laserskom korekcijom vida. Astigmatizam je najčešće urođeno stanje, što znači da se ne menja kroz život. Ako zamislite da ste kratkovidni i ta kratkovidnost zamuti sliku u potpunosti, astigmatizam je dodatna komponenta toj dioptriji koja osim što zamuti sliku, daje još jednu grešku pa se sliku vidi razvučeno, duplo ili raspršeno - objašnjava magistar optometrije Damjan Žunić.

Nakon objave fotografije na Tviteru mnogi su se javili u komentarima tvrdeći kako nisu imali pojma da i sami imaju iste smetnje te da verovatno imaju dijagnozu astigmatizma.

Ipak, Damjan Žunić ističe kako internet informacije nisu uvek nužno tačne te da u podlozi može postojati čitav niz ozbiljnih stanja zbog kojih bi, pre nego čitatelji sami postave dijagnozu, ipak trebalo da posete specijalistu.

- Treba da urade pregled jer ova slova kod nas su posebno optimisana za analizu vidne oštrine. To nisu bilo kakva slova slučajne veličine i kontrasta. Tačno se zna kakva treba da budu da bi mi nešto mogli detaljno videti i postaviti ispravnu dijagnozu. Astigmatizam se dijagnostikuje već u ječjoj dobi jer je reč o urođenoj grešci. Naočare su obavezne, a ako se ne nose, onda pacijent jednostavno ne vidi dobro - zaključio je on još jedanput pozivajući ljude da se obrate stručnjacima kod bilo kakve sumnje na zdravstvene tegobe.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.