OPERISALI SU JOJ MOZAK DOK JE BILA POTPUNO BUDNA! Dugo je mislila da ima napade panike, ISTINA je bila daleko gora
Sofi je doživela horor, Foto: Facebook printscreen

užasno iskustvo

OPERISALI SU JOJ MOZAK DOK JE BILA POTPUNO BUDNA! Dugo je mislila da ima napade panike, ISTINA je bila daleko gora

Majka petoro dece tvrdi da su i lekari mislili da su teško disanje i drhtanje mišića podstaknuti stresom i majčinstvom...

Objavljeno:

Sofi Vardl (28) iz Birmingema mislila je da pati od napada panike.

Majka petoro dece tvrdi da su i lekari mislili da su teško disanje i drhtanje mišića podstaknuti stresom i majčinstvom. No nakon što je pretrpela napad tokom posete svom lekaru, brzo su je uputili na magnetsku rezonancu koja je konačno otkrila pravi uzrok njenih problema.

Sofije morala na kraniotomiju, hirurški zahvat u kojem se otvara deo lobanje, da bi lekari došli do tumora veličine narandže na njenom mozgu.

- Počela sam se boriti s onime što lekari smatraju simptomima anksioznosti, kao što su napadi i ostajanje bez vazduha i to samo sedam meseci nakon što sam počela obuku za medicinsku sestru. Mislila sam da je problem u stresu. Nikad nisam pomislila da se radi o tumoru na mozgu. Počela sam se brinuti kad su mi se mišići ukočili i počeli se tresti, ali lekari su me uverili tvrdnjom da to izgleda kao da je povezano sa stresom. Opisala sam napade kao da ne mogu disati, a lekari su mi rekli da to zvuči kao napad panike jer sam novopečena mama te da to nije za bolnicu. Tek nakon što su lekari svedočili napadu u hodniku nakon pregleda, počeli su ozbiljnije posmatrati celu situaciju - prisetila se Sofi za Daily Mail.

Lekari su ju poslali na magnetsku rezonancu 2014. godine i otkriven joj je veliki tumor. Nalazio se na temporalnom režnju mozga koji je odgovoran za govor, rešavanje problema i deo ličnosti.

Tumor joj je uklonjen i išla je na hemoterapije. No 2018. saznala je da je ponovno dobila rak. Radilo se o još komplikovanijem tumoru na mozgu koji je zahtevao kompleksnije lečenje.

Ovaj put uradili su joj budnu kraniotomiju, odnosno 'budnu operaciju mozga', u kojoj je pacijent svestan tokom operacije.

Lekari preferiraju tu tehniku za uklanjanje tumora u blizini ili na važnim područjima mozga jer im omogućuje da kontinuirano testiraju pacijentovu funkciju mozga.

- Pomisao na to bila je zastrašujuća. Budnost tokom druge operacije bila je najgore iskustvo u mom životu. Znala sam da bi jedan pogrešan potez mogao uzrokovati moždani udar ili krvarenje u mozgu – opisala je Vardl.

Budna operacija mozga zahteva da čovek bude svestan dok je pod nožem. Koristi se za saniranje tumora u području mozga koji kontroliše vid, pokret ili govor. Pomaže hirurgu da trestira ispravan deo mozga i smanjuje rizik od oštećenja regije koja kontroliše jezik, govor i motoričke sposobnosti. Može biti teško odrediti ta područja pre operacije, dok budna operacija omogućuje hirurgu da prepozna koja područja mozga kontrolišu ove funkcije kako bi ih mogao izbeći.

Pacijent dobije lekove za spavanje i one od kojih skalp utrne, a lekar ukloni deo lobanje kako bi došao do mozga. Tokom operacije, učinak sedativnih lekova se zaustavlja kako bi se pacijentu omogućilo da se probudi. Tada mu lekari mogu postavljati pitanja ili reći da se pomiče. To pomaže hirurzima da identifikuju i izbegnu funkcionalna područja mozga.

Sofi dodaje da nakon svega ima problema s govorom i kretanjem i da nikada nije uspela završiti trening za bolničarku. Zbog radioterapije i hemoterapije izgubila je kosu, ali se pokušala usredotočiti na najvažniju stvar u svom životu - na svoju decu.

- Bilo je srceparajuće kad su mi rekli da se tumor vratio prošle godine, ubrzo nakon rođenja najmlađeg deteta. Ali znala sam da moram biti jaka za svoju decu i da se moram nastaviti boriti. Znam da se nikad neću potpuno osloboditi svog tumora, koga sam nazvala Timi, ali nameravam uživati u svakom trenutku s decom. Moja mama mi je uvek govorila da treba izdržati oluju, no sve ovo nateralo me da postanem oluja, odlučna sam i uživaću u životu koji imam – zaključila je hrabra majka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.