ČVOR JE POČEO DA OTIČE: Primetio je malu izbočinu na ruci, a samo nekoliko sati kasnije BORIO SE SA SMRĆU!
Kris Gordon, Foto: Printscreen/Društvene mreže

retka vrsta bakterija

ČVOR JE POČEO DA OTIČE: Primetio je malu izbočinu na ruci, a samo nekoliko sati kasnije BORIO SE SA SMRĆU!

U više operacija Gordonu su odstranili zahvaćene delove kože i mišića i tako sprečili širenje bekterija po celom telu

Objavljeno: 29.05.2019. 22:24h
  • 2

Bio je mart 2017. kada je Kris Gordon primetio malu ogrebotinu na šaci. Očistio je povredu alkoholom i posvetio se poslu.

Nekoliko dana kasnije na desnoj ruci pojavila mu se bolna izbočina, a lekar je konstatovao zapaljenje sinovijalnog omotača zgloba i poslao ga kući

Posle kratkog vremena, čvorić je počeo da otiče i postajao je sve bolniji. Gordon je imao vrtoglavice i osećao obamrlost.

Supruga ga je odvezla u lokalnu bolnicu gde su mu konstatovali težak oblik sepse. Prevezen je u specijalizovanu kliniku zbog nekroze vezivne opne, tj. infekcije mekih tkiva i opni koje obavijaju mišiće i druge organe. Bakterije koje jedu meso proširile su mu se u organizmu i inficirale okolna tkiva.

Morali smo da pribegnemo agresivnoj metodi lečenja. Da ga nismo operisali, bio bi mrtav - kaže Mark Mori sa Klinike Mejo u Ročesteru (Minesota).

U više operacija Gordonu su odstranili zahvaćene delove kože i mišića i tako sprečili širenje bekterija po celom telu.

Kad sam došao u bolnicu, bakterije su mi već bile pojele kožu na celoj desnoj ruci, sve do šake - kaže Gordon.

- Na šaci, gde su bakterije ušle, stigle su do tetive. Čitava koža desne ruke, desnog ramena i većeg dela desne strane grudi, pa i desne strane leđa bila je pojedena - kaže on.

Nekroza vezivne opne, poznata i kao nekrotizirajući fasciitis, bakterijska je infekcija kože koja se munjevito širi u telu, uništavajući zaraženo tkivo. Reč je o retkoj vrsti bakterija koje jedu meso i koja je, veoma opasna - svaki četvrti zaraženi umire.

Kris Gordon je proveo 65 dana u bolnici, ali kada je najzad pobedio bakteriju, lekari su se suočili s novim izazovom: gotovo polovina kože trupa morala je da bude odstranjena. Da bi se potpuno oporavio, lekari su morali ta mesta hitno da prekriju kožom. Usledilo je nekoliko operacija presađivanja.

Gordon je preživeo opasnu bolest. Išao je na fizioterapiju, brojni specijalističke preglede i kontrole. Sport i porodica pomogli su mu da nađe put povratka u život.

- Sada uglavnom mogu da radim sve što sam ranije mogao - kaže stravstveni ljubitelj sporta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/ Focus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media