NAJGORI SLUČAJ POREMEĆAJA LIČNOSTI: Ova žena ima čak 2.500 različitih osoba u sebi, sve je počelo zbog NJENOG OCA
Preživela je godine zlostavljanja, Foto: Youtube printscreen

ZLOSTAVLJANJE DECE

NAJGORI SLUČAJ POREMEĆAJA LIČNOSTI: Ova žena ima čak 2.500 različitih osoba u sebi, sve je počelo zbog NJENOG OCA

Ona boluje od višestrukog poremećaja ličnosti, do čega ju je doveo rođeni otac, Ričard (74)

Objavljeno: 12:46h

Dženifer Hejns (49) tokom samo jednog dana može se predstaviti kao jedna od 2500 različitih osoba, a samo na suđenju zločincu koji ju je doveo do toga progovorila je iz uloge šest različitih osoba.

Ona boluje od višestrukog poremećaja ličnosti, do čega ju je doveo rođeni otac, Ričard (74), koji ju je više od decenije seksualno zlostavljao.

Zlostavljati ju je počeo kad su joj bile samo 4 godine i trajalo je do njene 16. godine. Stručnjaci veruju da se u međuvremenu kod nje razvio poremećaj ličnosti kao 'sofisticirani' mehanizam za suočavanje s neprekidnim zlostavljanjem.

S mesta za svjedoke u Okružnom sudu, nesrećna žena svedočila je o tome što joj je sve radio otac i dugotrajnim posledicama za njeno zdravlje, pri čemu je u jednom trenutku govorila kao kao četvorogodišnja Simfoni, u drugome kao 'Mali Riki', tinejdžer koji voli svoj bicikl, a onda i kroz još nekoliko različitih ličnosti.

U intervjuu za '60 Minuta' u nedelju uveče, Dženife Hejns rekla je da nikada nije mislila da se višestruki glasovi kojima progovara smatraju nenormalnim.

- Nisam znala da treba imati samo jednu ličnost – kazala jeDženifer.

Nakon što je njen otac priznao krivicu za silovanje, sodomiju i druga neprilična ponašanja, novinarima je rekla da je osetila veliko olakšanje.

- Simfoni je nameravala da svedoči na sudu o svemu, jer kad je moj otac silovao Dženifer Hejns, silovao je nju. On se izjasnio krivim, zato što se na smrt prepao jer je čuo da Simfoni svedoči o svemu šta joj je učinio - kazala je ona.

Rekla je i da su se druge ličnosti kod nje pojavile zato što je zlostavljanje za Simfoni postalo preteško.

- To za mene nije bilo igranje igre i pretvaranje da ste neko drugi. Time se štitite. Štitila sam svoju dušu, to je ono što sam činila, kaže Dženifer.

- U dijagnostičkom smislu takav poremećaj se naziva disasocijativni poremećaj, za koji je karakteristično da se čovek na taj način odvaja od nečega što je za njega traumatično. U ovom slučaju reč je o multipliciranom poremećaju, pri čemu treba uzeti u obzir da je teško verovatno da je baš reč o tome da je neko mogao prebrojati 2500 različitih čičnosti kod te žene. Više je možda reč o tome da je ona zbog situacije s kojom se morala nositi neprestano nestabilna i nepredvidiva, odnosno svaki puta reaguje drugačije, kaže psiholog prof. Ivan Modrušan iz Zagreba.

Dodaje kako poremećaj nastaje u situaciji kada je čovek u tako jakom stresu da ne može sačuvati svoju ličnost, pa se u raznim situacijama javljaju druge.

- U tom slučaju čovek se potpuno drugačije ponaša, ima drugačije držanje, može promeniti glas. No, treba reći da je to vrlo retko. Tako postoje autori koji tvrde da je to 'američka izmišljotina', jer su takvi slučajevi zaista retki, dodaje doktor.

Kad govorimo o slučaju Dženifer Hejns, jasno je zašto je moglo doći do poremećaja ličnosti, dodaje.

- Dogodio se incest i narušen je osnovni odnos koji joj je u dečjoj dobi bio važan, odnosno između ćerke i oca i to na tako strašan način da nije mogla ostati 'normalna'. Pritisak velike boli i tog iskustva mogao je dovesti do toga da se od njega odvaja tako što prelazi u druge identitete - zaključuje stručnjak.

Inače, Dženiferin otac priznao je krivicu na sudu za 25 tačaka, među kojima su silovanje i sodomija, što se događalo dok su živeli u Sidneju, tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a 31. maja biće mu izrečena kazna. Zbog suđenja je u feburaru 2017. izručen iz Velike Britanije, kako bi se suočio s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje svoje ćerke.

To je bio jedan od najgorih slučajeva seksualnog zlostavljanja dece ikad zabeleženih u Australiji.

Dženifer je pozvala je i druge žrtve zlostavljanja da izađu sa svojim pričama , kako bi upozorile potencijalne zlostavljače.

- Deca pamte. Treba progovoriti, izdržati sudnicu i ići će u zatvor - kaže.

Inače, sudija je svaki puta kad bi trebalo da svedoči tražio da se Dženifer indetifikuje i pristane na to, a suđenje se odvilo bez porote, odnosno samo sa sudačkim većem, jer se sud bojao da porota u sudnici za nju ne bude previše traumatična, piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.