NAJSTRAŠNIJI SNIMAK IZ ČERNOBILJA: Čovek koji je zabeležio ove JEZIVE PRIZORE umro je dva meseca posle! (VIDEO)
Černobilj realnim prikazom jedne od najvećih katastrofa uzrokovane ljudskim faktorom privukla je pažnju svetske javnosti,, Foto: Print Screen Youtube

NUKLEARNA KATASTROFA

NAJSTRAŠNIJI SNIMAK IZ ČERNOBILJA: Čovek koji je zabeležio ove JEZIVE PRIZORE umro je dva meseca posle! (VIDEO)

Snimci zabeženi neposredno nakon nuklearne katastrofe su retki

Objavljeno: 27.05.2019. 20:18h
  • 168

Na You Tube-u postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe.

HBO-ova serija “Chernobyl” je apsolutni hit u svetu, te na IMDB-u trenutno ima ocenu 9.5, što je više od nedavno završene “Igre prestola” i legendarnog “Breaking Bada”.

“Chernobyl” realnim prikazom jedne od najvećih katastrofa uzrokovane ljudskim faktorom privukla je pažnju svetske javnosti, a posebno u postkuminističkim i postsovetskim zemljama kojima je jako blizak milje u kojem se radnja odvija.

S druge strane, o najvećoj nuklearnoj katastrofi se malo zna, što je još jedan faktor uspeha serije. Sovetske vlasti su pokušali da prikriju, pa i da ublažie njene posledice, ali je vetar radijaciju doneo do skandinavskih zemalja nakon čega je ceo svet saznao za havariju.

Snimci zabeženi neposredno nakon nuklearne katastrofe su retki. Postoje kratke sekvence, kao ona pada helikoptera koji je gasio požar. I tu tragediju su sovjetske vlasti pokušale sakriti, ali je snimak pada letjelice, kojeg je načinio upravo Ševčenko, i pogibija kompletne posade osvanuo na internetu. Scena pada helikoptera kojem je stao motor usled jake izloženosti radijaciji je ubačena i u seriju.

Ipak, na You Tube-u postoji snimak koji se izdvaja od svih, a napravljen je neposredno nakon katastrofe.

Načinio ga je ukajinski TV snimatelj i filmski režiser Vladimir Ševčenko. Pošto je radio za ukrajinsku centralnu televiziju posedovao je dokument koji mu je dozvoljavao pristup svugde, pa i samoj elektrani nakon eksplozije.

Ševčenko je tako načinio autentične snimke iz elektrane samo par dana nakon eksplozije. Time je žrtvovao svoj život, pošto je dva meseca posle umro od posjedica radijacije. Saradnik koji ga je pratio je preživio, ali je također bog izloženosti radijaciji bio u bolnici.

Snimke u priloženom videu je načinio Vladimir Ševčenko:

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/fokus.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media