2 komete će proleteti nikad bliže Zemlji, a taj spektakl se viđa jednom u 150 godina! (GIF)

ZVEZDANA PRAŠINA

2 komete će proleteti nikad bliže Zemlji, a taj spektakl se viđa jednom u 150 godina! (GIF)

Ovo je jedan od najbližih susreta još od 1983. godine, oni se retko dešavaju i pravi su spektakl za one koji mogu da ih vide
Objavljeno: 16:56h

Početkom sledeće nedelje Zemlju očekuje jedan od najbližih susreta sa kometom nakon mnogo vremena. Pored Zemlje bi trebalo da prolete dve komete ‚‚ komete bliznakinje", jedna u ponedeljak, a druga u utorak. Najnovije fotke s Marsa uzbudiće sve koji veruju u vanzemaljce (FOTO)​ Ni jedna od njih ne bi trebao da predstavlja opasnost. U Nasi navode da će oba objekta proleteti neverovatno blizu Zemlje, drugi od njih bi trebalo da bude udaljen samo 2,2 miliona kilometara od nas. To treći najbliži prolazak otkad se beleži udaljenost. Na ovoj slici vidi se ceo univerzum! Ostaćete bez daha! (FOTO) (VIDEO)

Prva kometa se zove ‚‚252P/LINEAR", a otkrili su ga ugledni naučnici sa MIT-ja pre 16 godina. Ona bi trebalo da proleti na udaljenosti od 3,3 miliona kilometara od Zemlje. Druga kometa je otkrivena pre samo nekoliko meseci, 22. januara, a uočili su ga naučnici sa Univerziteta na Havajima, koji ima veliki teleskop pozicioniran na Mauiju. Prvo su mislili da je reč o asteroidu, ali onda su primetili njegov jedva primetan rep, pa su zaključili da je ipak reč o kometi. Nazvali su je ‚‚P/2016 BA14". U dosad poznatoj istoriji, bliže od druge komete Zemlji su prišli (a da na nju nisu pali) samo kometa ‚‚Lexell" 1770. godine i kometa ‚‚IRAS-Araki-Alcock" 1983. godine. Prva od ove dve komete koje će proleteti pored Zemlje sledeće nedelje se smatra svojevrsnom bliznakinjom drugog zbog slične orbite koju imaju. Druga je upola manja od prvoge i veruje se da bi zapravo mogla biti reč o komadu prvog, koji se u jednom trenutku odvojio od jedinstvene komete.
Nasini eksperti navode da sličan blizak susret ne treba očekivati u sljedećih 150 godina. (Espreso.co.rs / Izvor: jutarnj.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.