U KUĆI UGLEDNOG PROFESORA PRONAŠLI UŽAS! Sarađivao je sa NACISTIMA i za njih obavljao odvratna dela
Herman Stive, Foto: Wikipedia

herman stive

U KUĆI UGLEDNOG PROFESORA PRONAŠLI UŽAS! Sarađivao je sa NACISTIMA i za njih obavljao odvratna dela

Istraživači kažu da je Stive sistematski sarađivao sa nacistima

Objavljeno:

Više od 300 komadića ljudskog tkiva od zatvorenika pogubljenih u nacističkom Berlinu biće sahranjeno u ponedeljak.

Uzorci su pronađeni u mikroskopskim preparatima na imanju koje je pripadalo Hermanu Stiveu - profesoru anatomije na univerzitetskoj bolnici Čariteu.

Naslednici doktora, koji je umro 1952. godine, otkrili su kolekciju 2016. godine. Istraživači kažu da je Stive sistematski sarađivao sa nacistima kako bi primio tela 184 ljudi, uglavnom žena, pogubljenih zbog političkog otpora.

Komadići tkiva - najduži manji od milimetra - otkriveni su na Stiveovom imanju, pohranjeni u male crne kutije, uključujući i neke s imenima.

Kada su ih pronašli, predali su ih berlinskoj univerzitetskoj bolnici Čarite, koja je zadužila osoblje u nemačkom Memorijalnom centru za otpor da istraže svoju istoriju.

Žene koje su pogubljene za vreme Hitlera
Žene koje su pogubljene za vreme Hitlera foto: GERMAN RESISTANCE MEMORIAL CENTER, GDW

Istraživanje koje je sproveo profesor Johanes Tučel pokazalo je da su tela ubijenih žena, koje su pogubljivane u zatvoru Plocenze u Berlinu, nakon toga dostavljana Stiveu, koji ih je secirao zbog istraživanja, a zatim ih kremirao. Više od 3000 ljudi je ubijeno u tom zatvoru za vreme Hitlera.

Stive je od 1935. godine radio kao direktor Berlinskog instituta za anatomiju, dok je 1952. godine umro nakon moždanog udara. Upotreba leševa zatvorenika u anatomiji dešavala se pred očima javnosti, jer je vodio detaljnu evidenciju o svom radu. Imao je poseban interes za reproduktivnu anatomiju. Njegov rad je bio jedno od prvih istraživanja koje je sugeriralo da stres - u obliku osude na smrt - može da poremeti ženski menstrualni ciklus.

Pošto nije zvanično bio član nacističke partije, Stive nije optuživan nakon Drugog svetskog rata, niti je odgovarao za svoja dela.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.