Tajne starih novčanica: Pogrešni potpisi i cifre, uz skriveni seks! (FOTO)

jedna funta na arapskom

Tajne starih novčanica: Pogrešni potpisi i cifre, uz skriveni seks! (FOTO)

Kada se neke novčanice izbace iz upotrebe, uzroci njihovog povlačenje iz prometa mogu biti brojni: pogrešan potpis, pogrešno ispisane cifre, štamparske ili greške u kucanju
Objavljeno:

Rezvan Razak u svojoj kolekciji starih novčanica ima primerak apsolutno svake serije indijskih novčanica štampane od 3. septembra 1812. godine. Svaka od tih novčanica vredi od 100 do 50.000 dolara. Taj indijski biznismen je i direktor međunarodnog društva koje se bavi novčanicama. Posebna strast su mu retke novčanice, posebno one koje su namerno izbačene iz upotrebe. Živ je Lemi, umro nije: Kako je pokojni vođa Motorheada završio na srpskoj novčanici? (FOTO) U svakoj zemlji kada neke novčanice prestaju da se koriste, razlozi njihovog povlačenje iz prometa su brojni: pogrešan potpis, pogrešno ispisane cifre, štamparske greške i greške u kucanju. Najređe novčanice, kojih je ostalo vrlo malo u svetu i koje teško mogu da se nađu, su najvrednije i za njima je potražnja najveća.

Najtraženije američke novčanice sa greškom su one sa dvostrukom vrednošću, na kojima sa jedne strane piše vrednost 10 dolara, a sa druge strane piše 20. - Te novčanice danas vrede između 20.000 i 35.000 dolara za svaku, u zavisnosti od serije i toga u kakvom su stanju - navodi diler retkih kovanica i novčanica Fred Vajnbert. Svetsko tržište retkih novčanica raste, a posebno su tražene one koje su u dobrom stanju i mogu da postignu cenu od nekoliko hiljada dolara. Ponekad i one najjednostavnije novčanice postižu veliku cenu.
Novčanica od jedne funte iz Prvog svetskog rata, štampana na arapskom, koju su koristili britanski vojnici u Turskoj 1915. godine može da dostigne cenu od preko 11 hiljada dolara. Pored retkih primeraka i starih novčanica, tražene su i one koje imaju neku posebnost. Takva je sejšelska novčanica od 50 rupija, koja u sebi ima skrivenu reč "seks", koja je sitno napisana u palminom drveću štampanom na novčanici.
(Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.