ČIM UĐETE U AVION, STJUARDESA ZNA BITNU STVAR O VAMA: O ovome je reč!
Bezbednost je najvažniji deo njihovog posla i zato moraju da znaju ko je ko i da uvek budu spremne na sve, Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

ČIM UĐETE U AVION, STJUARDESA ZNA BITNU STVAR O VAMA: O ovome je reč!

Stjuardese su istrenirane da primete brojne stvari u vezi sa vama čim se ukrcate

Objavljeno:

Stjuardese moraju da imaju kontrolu u kabini u svakom trenutku i to je najvažnija stvar kada je bezbednost putnika u pitanju.

Bezbednost je najvažniji deo njihovog posla i zato moraju da znaju ko je ko i da uvek budu spremne na sve. Kako bi to postigle, stjuardese su istrenirane da primete brojne stvari u vezi sa vama čim se ukrcate. One vas procenjuju i razmišljaju o svim mogućim situacijama do kojih može da dođe.

Sjak Šultes je stjuardesa 30 godina i otkrila je prvu stvar koju primeti na svakom putniku. U pitanju je jezik kojim govori.

“Prvo obraćamo pažnju na njihov jezik i to da li sa sobom imaju neki magazin ili novine. Ako znam njihov jezik, pokušaću da ih pozdravim – nadam se pravilno. Ako osoba ne govori engleski, onda ne može da razume komande i ne mogu da pročitaju instrukcije za otvaranje izlaza u slučaju opasnosti. Zbog toga im možda nećemo dozvoliti da sede pored izlaza”, objašnjava ona.

Još jedna jako bitna stvar na koju obraćaju pažnju jeste to da li je putnik pio.

“Ako neko uđe u avion pijan ili drogiran, možda ćemo ih zamoliti da ga napuste. Prvi utisak je uglavnom najtačniji i dešava se da izbacimo putnika iz aviona ako procenimo da može da bude opasnost”, dodaje Sjak.

Pored ove dve stvari, stjuardesama je jako važna i vaša kondicija, posebno ako ste mišićavi.

“Redovno obraćamo pažnju na stvari koje bi nam rekle da neko ne bi trebalo da sedi pored izlaza za slučaj opasnosti. Potrebno je da budete u formi kako biste podigli tešku polugu koja ima skoro 30 kilograma ili otvorili vrata koja su nekoliko puta teža.

A ako ste baš snažni, stjuardese će za vas možda imati još opasniji posao.

“Ako je neko baš mišićav i snažan, odmah zapamtim njegovo lice i gde sedi. Ako tokom leta dođe do neke neprijatne situacije, diskreno ću pitati neke od tih osoba da li bi nam pomogle da je rešimo. Možda da savladaju ili sputaju nekog putnika koji se ne ponaša kako treba i tako ugrožava bezbednost drugih.

Nadamo se da do toga nikad ne dođe, ali dešava se”, objašnjava Sjak za Mirror.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.