PROBUDILA SE IZ KOME NAKON 27 GODINA: Kada je došla svesti, dozivala je samo jedno ime! OVA PRIČA JE DIRNULA SVET
Došla svesti nakon skoro 30 godina (ilustracija), Foto: AP

NEVEROVATNO

PROBUDILA SE IZ KOME NAKON 27 GODINA: Kada je došla svesti, dozivala je samo jedno ime! OVA PRIČA JE DIRNULA SVET

Munira Abdula krenula je da pokupi sina u školu, ali nakon što se automobil kojim je putovala sudario s autobusom pretrpela je teške povrede mozga

Objavljeno:

Žena iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je bila ozbiljno povređena u saobraćajnoj nesreći 1991. godine, nakon 27-godišnje kome čudesno je došla svesti.

Munira Abdula krenula je da pokupi sina u školu, ali nakon što se automobil kojim je putovala sudario s autobusom pretrpela je teške povrede mozga. Tada je imala 32 godine.

Omar Vebair, koji je tada imao četiri godine, sedeo je s njom na zadnjem sedištu automobila koji je vozio njin šogor, ali je ostao nepovređen jer ga je majka neposredno pre nesreće držala u naručju.

Munira Abdula prošle je godine došla svesti u jednoj nemačkoj bolnici, a sin Omar odlučio je za The National iz Ujedinjenih Arapskih Emirata otvoreno da govori o nesreći i napretku svoje majke nakon godina lečenja.

- Zagrlila me je da me zaštiti. Nikad nisam odustao od nje jer sam uvek imao osećaj da će se jednog dana probuditi - kazao je Omar u intervjuu za The National u ponedeljak i dodao:

- Razlog zbog kojeg sam podelio njenu priču je da kažem ljudima da ne gube nadu za svoje najmilije; nemojte ih smatrati mrtvima kad su u takvom stanju. Moja je majka sedela sa mnom na zadnjem sedištu. Kada je videla kako dolazi autobus, zagrlila me da me zaštiti od udarca - opisao je trenutak sudara i dodao kako zahvaljujući tome nije pretrpeo nikakve povrede osim modrica.

Nakon što je njegova majka bila zbrinuta u lokalnoj bolnici, prebačena je u London gde su lekari utvrdili da je pala u komu. Nesrećna Munira je ostala u vegetativnom stanju bez reakcija na okolinu i osjćaja boli.

Kasnije je vraćena u Al Ain, grad na granici UAE s Omanom odakle je pak selila u razne medicinske ustanove prema zahtevima osiguranja. U Al Ainu je boravila nekoliko godina gde je održavana na životu. Hranila se kroz cevčicu te bila na stalnom fizioterapeutskom tretmanu kako bi joj se stimulisali oslabeli mišići zbog nedostatka pokreta.

Pre dve godine porodica je dobila podršku vlade Emirata za premeštanje pacijentkinje u Nemačku gde je podvrgnuta brojnim operacijama zbog stezanja mišića ruku i nogu pa je primila lekove za poboljšanje stanja, uključujući i njezu budnost.

Prošla je godina bila ključna za preokret. Naime, sin Omar koji nikad nije odustao od majke, u njenoj je bolesničkoj sobi glasno raspravljao s lekarima, što je, čini se, podstaklo Muniru Abdulu da se uznemiri.

- Došlo je do nesporazuma u bolničkoj sobi i ona je verovatno osjtila da sam u opasnosti, što je kod nje izazvalo promenu svesti - rekao je Omar.

- Počela je stvarati zvukove, i premda su mi lekari rekli kako je to uobičajeno, nisam ih prestao pozivati u sobu da obrate pažnju i da je pregledaju. Tri dana kasnije, zaspao sam pored nje u sobi, a probudilo me to što sam čuo dozivanje mog imena. To je bila ona! Dozivala me, a kada sam shvatio da se probudila bio sam najsrećniji čovek na svetu. Godinama sam sanjao taj trenutak, a moje ime je bila prva reč koju je izrekla nakon 27 godina koliko je bila u komi - rekao je za The National.

Nekoliko meseci nakon buđenja, Munira Abdula može da oseti bol kao i voditi kratke razgovore. Vratila se u Abu Dabi, gde je podvrgnuta fizikalnoj terapiji i daljoj rehabilitaciji - uglavnom zbog poboljšanja držanja pri sedenju i sprečavanja stezanja mišića.

Inače, poznato je tek nekoliko slučajeva osoba koje su se vratile iz kome nakon nekoliko godina, a put oporavka je uvek bio vrlo dugotrajan zbog ozbiljnih smetnji uzrokovanih oštećenjem mozga.

Jedini sličan slučaj jest oporavak Amerikanca Terija Volisa koji je s 19 godina stradao u automobilskoj nesreći pa se dramatično oporavio nakon što je proveo 19 godina u gotovo vegetativnom stanju. Tada se verovalo da je organizam uspeo ponovno da razvije moždano tkivo.

Prisetimo se, bivši svetski prvak Formule 1 Mihael Šumacher u nesreći na skijanju u Francuskoj 2013. godine pretrpeo je povredu glave pa mu je zbog povreda izazvana medicinska koma šest meseci pre nego što je prebačen u svoj dom u Švajcarskoj gde je nastavio lečenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.