MALI BORAC: Ovoj devojčici je u petom mesecu života otkriven RAK, ali je njen OPORAVAK oduševio lekare!
Moli je pobedila bolest, Foto: Facebook printscreen

ima nade

MALI BORAC: Ovoj devojčici je u petom mesecu života otkriven RAK, ali je njen OPORAVAK oduševio lekare!

Radi se o jednom od najčešćih oblika raka koji se pojavljuje u detinjstvu

Objavljeno:

Moli Hjudžs iz SAD-a ima tek 21 mesec, a već je bila operaciji i na pet ciklusa hemoterapija i zračenja kako bi preživela.

Devojčici su lekari dijagnostikovali neuroblastom kada je imala samo pet meseci.

Radi se o jednom od najčešćih oblika raka koji se pojavljuje u detinjstvu, najčešće kod dece mlađe od pet godina. Radi se o genetskoj mutaciji koja ometa razvoj nezrelih živčanih ćelija.

Na zadnjem skeniranju roditelji su primili odličnu vest - da je bolest u remisiji, odnosno nema znakova tumorske aktivnosti. Sad je sve čemu se mogu nadati to da remisija potraje što duže, jer lekari kažu da što više vremena prođe, veći su izgledi da se bolest neće nikada vratiti.

- Osećala sam se kao da ću se srušiti, čvrsto sam zagrlila ćerku i grlila je pet minuta - rekla je presrećna majka Čelsi i dodala da je Moli u bolnici provela 130 dana kao i da su prošli jedno zaista preteško razdoblje.

- Bila je hrabra i jako dobro se nosila sa svim time. Nakon svakog tretmana u bolnici, odmah bi počela skakati. Mislila sam da će nekoliko dana ležati iscrpljena, no ona se odmah išla igrati, bila je prepuna energije tokom lečenja - rekla je ponosno.

Zbog 15 meseci vrlo intenzivnog lečenja Moli je delimično ostala bez sluha, no to joj ne smeta da se bezbrižno igra sa drugom decom, bude vesela, a čak i pomalo 'divlja', kao da pokušava nadoknaditi propušteno.

- Ona voli biti napolju. Divlja naokolo od trenutka kada ujutro ustane pa sve dok opet ne ode spavati. To što joj je sluh oštećen je nimalo ne usporava u igri - kaže majka i dodaje da se većina neuroblastoma ne vrati.

Bolest se prema nekim istraživanjima vrati u pet do deset posto slučajeva. No za svaki slučaj, malena će se uskoro pridružiti kliničkom istraživanju i početi uzimati novi lek kako bi šansa od povratka bolesti bila što manja, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.