OVA NAPUŠTENA KUĆA ČUVA NAJVEĆU TAJNU JUGOSLAVIJE: Priča o njoj će vas ODUVATI! (VIDEO)
Naizgled obična dvospratnica, Foto: Printscreen

slučajno otkriće

OVA NAPUŠTENA KUĆA ČUVA NAJVEĆU TAJNU JUGOSLAVIJE: Priča o njoj će vas ODUVATI! (VIDEO)

Duboko u šumi Petrove gore krije se tajni objekat zaista neverovatne i kompleksne istorije

Objavljeno:

Radio-relejno čvorište Magarčevac zvuči kao savršeno beznačajna lokacija, ali istina je da jedna kuća na Petrovoj gori skriva ogromnu tajnu bivše Jugoslavije. Naime, Jugoslovenska narodna armija uspostavila je mrežu za komunikaciju u slučaju teških ratova ili prirodnih nepogoda.

Jedno takvo smešteno je i u Karlovačkoj županiji, relativno blizu spomeniku Ustanku naroda Korduna i Banije hrvatskog umetnika Vojina Bakića, na vrhu Magarčevac visine 480 metara. Kako pišu na portalu Urban Gadgette, sama zgrada izgleda poput malo veće privatne kuće jer je to bio jedan od načina kamuflaže najtajnijih vojnih objekata. Magarčevac je bio poseban i što je u slučaju najgoreg napada na Jugoslaviju mogao poslužiti i kao zapovedno mesto, pa je imao luksuzni smeštaj uporediv s nekim hotelima.

Sama kuća veličine gotovo 600 kvadratnih metara uopšte nije relejno čvorište koje se nalazi nekoliko desetina metara ispod zemlje. A o čvorištu je pisao i penzionisani brigadir Zlatko Cišper.

"Na Petrovoj Gori 50-ak kilometara od Željave bio je najveći radio-relejni centar JNA. Usred guste šume antenski stub visok gotovo 60 metara pokazuje da šuma skriva podzemni objekat, s izvana dobro zakamufliranim ulazom. Ulaz smešten na 30 metara dubine, skriva prosjčna dvospratnica s nekoliko okolnih baračica. Objekat je ukopan u steni i građen tako da je posadi pružao sigurnost od atomskog udara i gotovo 3 meseca života ispod zemlje. Prostire se na 2.000 četvornih metara površine, uz čitav niz prostorija od spavaonica, električne centrale, kuhinje, spremišta hrane i vode do prostora za dekontaminaciju. Svi su prostori međusobno odeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom delu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruisana tako da razbiju i zaustave talas nuklearnog udara."

Penzionisani brigadir Zlatko Cišper tokom rata u Hrvatskoj igrao je važnu ulogu, gde je kao načelnik veze u grupi Operativnog odela Severozapadnog ratišta sa generalom Petrom Stipetićem na čelu kao načelnikom grupe, omogućavao Hrvatskoj Vojsci na temelju svog iskustva savršen uvid u komunikacije bivše JNA, opisao je njegovu ulogu u ratu portalu koji se bavi Petrovom gorom. Isti portal piše i kako je nekad bio opremljen Magarčevac: "Državni sekretarijat za narodnu odbranu SFRJ, oko 1960. godine, uvezao je moderan i kvalitetan radio-relejni uređaj FM-800 proizveden u poznatoj nemačkoj korporaciji "Simens". U vreme donošenja odluke o uvozu, osim Zapadne Nemačke, ovim uređajem je bilo opremljeno više evropskih NATO članica, što je bilo presudno da taj uređaj bude izabran. Dobio je naš naziv RRU-800."

Zbog činjenice da je čvorište bilo pod zemljom, na neki način se morao osigurati i način za lako snadbevanje da ne bi sve morali ići preko jednog lifta. Postavljen je bočni ulaz koji je bio skriven drvenom kućicom, a u blizini je bio i antenski stup visok šezdesetak metara za radijsku komunikaciju.

"Metalne stepenice su isprekidane platformama jer su nekada prema antenama na vrhu išli brojni kablovi koje je valjalo održavati i menjati. Danas su svi ti kablovi ukradeni, ali vodilice koje su ostale na stubu pokazuju da ih je bilo puno", piše portal Urban Gadgette.

Tokom rata je ta lokacija korišćena kao važno komunikacijsko središte srpskih jedinica, a krajem 1994. godine je bila komandni štab operacije Pauk kojoj je bio cilj vraćanje Fikreta Abdića na vlast u Velikoj Kladuši. Zapovednici sa srpske strane bili su general Mile Novaković i pukovnik Čedo Bulat. Posebno je zanimljivo da su u jedinice Abdićeve Autonomne pokrajine Zapadna Bosna bili uključeni i srpski "instruktori", a jedan od njih bio je i Milorad Ulemek Legija, saradnik Željka Ražnatovića Arkana.

BONUS VIDEO:

Jeziv snimak pljačke prodavnice u Bačkoj Topoli (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.