ON JE BIO NAJVEĆA PREVARA U SVIM KVIZOVIMA: Osramoćen je do smrti! (VIDEO)
Čarls Van Dor en  nedavno je umro u državi Konektikatu u svojoj 93. godini, Foto: Print Screen Youtube

blamaža

ON JE BIO NAJVEĆA PREVARA U SVIM KVIZOVIMA: Osramoćen je do smrti! (VIDEO)

Znao je sve, osvojio stotine hiljada dolara, a onda se klupko rasplelo

Objavljeno: 16:44h

Profesor sa Kolumbije, Čarls Van Doren ne samo da potiče iz poznate i ugledne porodice, već je jedno (kratko) vreme bio genijalac i zvezda televizijskog kviza u kojem je zadivio naciju svojom pameću.

Taj Čarls Van Doren nedavno je umro u državi Konektikatu u svojoj 93. godini.

Pedesetih, kada su kvizovi bili krema televizijske zabave Van Doren je bio njihov princ. Obrazovan, zgodan, uglađen intelektualac odličnih akademskih postignuća i novoengleskog poričnog pedigrea, piše The New York Times.

Otac mu je bio Mark Van Doren, pesnik nagrađen Pulitcerom, književni kritičar i profesor engleskog jezika i književnosti na Kolumbiji. Majka, Doroti Van Doren, bila je spisateljica i urednica. Ujak, Karl Van Doren, bio je profesor književnosti, istoričari takođe dobitnik Pulitcera. Čarls je bio jednako obrazovan, te je imao dobru poziciju na Kolumbiji gdje je predavao. Čak 14 nedelja, od 28. novembra 1956. do 11. marta 1957 Van Doren je oduševljavao publiku do 50 miliona ljudi nastupima na NBC kvizu "Dvadeset i jedan", odgovarajući na pitanja poput:

"Crno" more je spojeno s Egejskim morem preko dva moreuza i manjeg mora. Navedite (1) dva moreuza, (2) manje more i (3) četiri zemlje koje graniče s Crnim morem."

Oklevajući, mrmljajući, grizući usnicu, prilagođavajući slušalice u zvučno izoliranoj staklenoj kabini, čisteći znoj s čela, gospodin Van Doren je, nakon naizgled mučne mentalne borbe, odgovorio:

"Bosforski i Dardanelski moreuzi. Mramorno more. Rusija, Turska, Rumunija i… Bugarska. ” Tačno!

Nabrojao je supruge Henrika VIII i sve njihove sudbine. Naveo je četiri američka potpredsednika u dvadesetima. Imenovao je četiri Balearska otoka. I znao je uobičajena (svakodnevna) imena za karijes, miopiju i nedostatak patelarnog refleksa.

Kad je napokon posustao, promašivši ime belgijskog kralja, srca su bila slomljena. Ali gospodin Van Doren, tada 31-godišnjak i već poznata zvezda predstave čiji je rejting skočio, otišao je s 129,000 dolara u dobitku (što je danas više od milion dolara).

Takođe se pojavio na naslovnici časopisa Time, primio je oko 20.000 pisama obožavatelja, odbacio desetine bračnih predloga i potpisao ugovor vredan 150.000 dolara da će se pojaviti na NBC emisijama tri godine. U sledećim su se mesecima širile glasine oko TV kviz. Neki takmičari su priznali da su takmičenja nameštena. Mreže su to negirale, a gospodin Van Doren je insistirao da nije sudelovao ni u kakvim prevarama.

Osim što je obmanjivao javnost, nastavio je zavaravati svoju porodicu i prijatelje, pa čak i lagao i poroti na Menhetnu o svojim nastupima. No, 2. novembra 1959., rekao je istražiteljima iz Kongresa da su sve predstave bile lažne, da su mu pitanja i odgovori unaprijed dani, te da je bio podučavan da "dramatizira" odgovore, da to sve pretvori u predstavu. "Dao bih gotovo sve što mogu i imam da preokrenem tok svog života u poslednje tri godine", rekao je. Rekao je da se mučio u moralnoj i mentalnoj borbi da se pomiri s vlastitom izdajom.

Izgubio je posao na Kolumbiji, NBC je otkazao ugovor, a zajedno s drugima koji su lagali poroti o svojim ulogama u kvizu, priznao je krivicu za krivokletstvo drugog nivoa, što je prekršaj i dobio uslovnu osudu. Mnogi takmičari delili su krivicu, ali publicitet je istaknuo g. Van Dorena zbog istaknutosti njegove porodice i toga koliko se sa isticao u kvizu.

Osramoćen, postao je urednik i pisao pod pseudonimom, zaposlio se u Encyclopaedia Britannici i preselio se u Čikago 1965. Na kraju je postao potpredsednik zadužen za uredništvo i uredio, napisao i bio koautor desetine knjiga, neke s Mortimer J. Adler, filozofom-odgojiteljem. U penziji je 1982. U kasnijim godinama, g. Van Doren je napisao nekoliko knjiga, uključujući "Radost čitanja" (1985), zbirku njegovih eseja o knjigama koje je volio, i "Istporija znanja" (1991), neakademski ispitivanje razvoja ljudskog prosvetljenja.

U članku u New Yorkeru, koji je sam napisao, g. Van Doren je takođe otkrio da mu je otac nakon "pada iz milosti" dao dar: žiroskop s citatom iz Shakespeareove "Dvanaeste noći", likom Feste, klaunom koji je dovoljno pametan da igra budalu i govori istinu. "Znao sam da je time rekao da ću i ja preživeti i nekako pronaći put natrag", napisao je. "Samo sam ga zagrlio i rekao," Hvala, tata. "

Osim sina Džona, nadživela ga je i supruga, te ćerka Elizabeta Van Doren i troje unučadi. Njegov brat, Jon, umro je u decembru. G. Van Doren i njegova supruga dugi niz godina imali su drugi dom u Kortoni, u Italiji, u Toskani, gdje je svake godine proveo nekoliko meseci, naučio govoriti talijanski i napisao neke od svojih knjiga.

Decenijama je odbijao javno da govori o skandalu. Odbio je pomoć u dokumentarcu o toj temi za PBS "American Experience" 1992., ili filmu Roberta Redforda iz 1994., "Quiz Show", koji se fokusirao na ulogu g. Van Dorena, kojeg je igrao Ralg Fajns. U svom članku za New Yorker, Van Doren kaže da je odbio naknadu od 100.000 dolara kako bi bio Redfordov konsultant.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.