SAZNALA JE DA JOJ JE OTAC SVEŠTENIK: Kada je otišla da ga upozna, dogodilo se nešto užasno
Razočarala se u oca, Foto: Profimedia

razočarenje

SAZNALA JE DA JOJ JE OTAC SVEŠTENIK: Kada je otišla da ga upozna, dogodilo se nešto užasno

Kad je imala 12 godina, majka joj je rekla istinu

Objavljeno:

Saru Tomas je podigla majka u siromašnoj četvrti jugoistočnog Londona.

Svi njeni prijatelji provodili su vreme s očevima, ali ona nije. Nije ni znala ko joj je otac, ispričala je Sara za BBC.

Kad je imala 12 godina, majka joj je rekla istinu. Njen otac bio je rimokatolički sveštenik.

- Odmah sam rekla da je to fantastično, sigurna sam da bi voleo da me upozna - rekla je Sara.

Njezini roditelji bili su u vezi oko dve godine kad je majka zatrudnela. Nadala se da će njen ljubavnik odustati od svog poziva i oženiti se za nju. No, on je prekinuo vezu i nikada više nije razgovarao s njom, osim u društvo nekog drugog predstavnika crkve.

Viši sveštenik predložio je Sarinoj majci da ode negde na more gde bi rodila u tajnosti i dete dala na usvajanje, ali je ona to odbila. Kasnije joj je slao novac, ali i pretio da će prestati ako ikome otkrije tajnu.

S 14 godina Sara je zamolila da ga upozna i pristao je.

- Otišla sam da ga upoznam razmišljajući da ćemo biti najbolji prijatelji, ali bio je jako hladan - priseća se.

Poslednje što joj je rekao bilo je da se neće moći videti iduće četiri godine.

Upisala je koledž i uselila se u iznajmljenu kuću s prijateljima. Oca je videla tek nekoliko puta tokom sledećih godina. Uvek su se nalazili u baru ili hotelu, daleko od mesta gde je živeo, dok je pokušavala izazvati očinsku reakciju u njemu. Dala sam mu album fotografija mog odrastanja, pokušavajući mu reći: 'Gledaj, ja sam tvoja ćerka.'

Jednom je bila na odmoru na Tenerifima gde se survala niz liticu i teško povredila. Imala je tri frakture lobanje, unutrašnje krvarenje u glavi, kolabirana pluća i traumu jetre.

-Mama je tada nazvala oca i rekla: 'Sara bi mogla da umre, dođi'. Ali on je samo rekao - ne. Bila je njegova odluka da ne učestvuje u mom životu, ali nisam htela da osetim taj osećaj odbijanja svakodnevno.

Sara se bacila u učenje i rad. Sada je u braku i ima troje dece u dobi od 11, 9 i 4 godine. Pokušava biti s njima što je moguće otvorenija oko njihovog dede.

- Rekla sam im da je on sveštenik, radi u Londonu, nije porodična osoba i stavlja svoj posao na prvo mesto -kaže ona.

Budući da je odgojena kao katolkinja, Sara je pokušala da shvati zašto je prihvatljivo za njenog oca, čoveka koji propoveda o važnosti porodice i ljubavi prema bližnjemu, da se ponaša potpuno suprotno u svom privatnom životu.

Sara veruje da bi katolička crkva, koja zabranjuje sveštenicima da se žene, trebalo da izmeni politiku celibata.

- Deca će i dalje trpeti, a sveštenici će nastaviti skrivati svoju decu sve dok celibat ne postane stvar vlastitog izbora - kaže ona.

Njen otac sada je u 70-im godinama. Više se ne susreću. Ona mu povremeno piše i on povremeno šalje novac za rođendane njene dece, ali nada se da će se situacija između njih poboljšati.

- Kad neko dosledno svoje potrebe postavlja pred tvoje - potrebe vlastitog deteta - uvek se pitate hoće li te ponovo povrediti. Nisam religiozna, ali možda jednoga dana, nakon što umremo, možda ćemo tada biti bliže. Ko zna?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/100posto.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.