U STOMAKU TRUDNE ŽENKE KITA PRONAĐENO 22 KG PLASTIKE: More je izbacilo mrtvu na obali Sardinije!
Leš trudne ženke kita, Foto: Printscreen / Twiter

pretužno

U STOMAKU TRUDNE ŽENKE KITA PRONAĐENO 22 KG PLASTIKE: More je izbacilo mrtvu na obali Sardinije!

Reagovao je talijanski ministar životne sredine

Objavljeno:

U želucu leša trudne ženke kita koju je prošle nedelje more izbacilo na obalu Sardinije nađeno je 22 kilograma plastike, piše CNN.

Mrtva životinja, duga osam metara, nađena je na plaži turističkog mesta Porto Cerva.

Vreće za smeće, ribarske mreže, cevi...

"U želucu su se nalazile vreće za smeće, ribarske mreže, cevi, delovi paketića koji se koriste za pranje rublja na kojima je još uvek vidljiv barkod i robna marka te mnogi drugi predmeti od plastike koje više nije moguće identifikovati", rekao je za CNN ekolog i predsednik neprofitne organizacije SEAME Sardinia.

"Bila je trudna i gotovo je sigurno pobacila pre nego što se nasukala na obalu. Fetus je već bio dosta razvijen", dodao je.

"Cenu prvenstveno plaćaju životinje"

Na spomenutu tragediju, odnosno na jasan dokaz koliko smo naše more onečistili plastičnim otpadom, reagovao je talijanski ministar životne sredine Serđio Kosta.

"Ima li još onih koji tvrde da ovo nije važan problem? Za mene jeste, za mene je to prioritet", napisao je ministar na Fejbuku

"Bez razmišljanja smo masovno koristili predmete od jednokratne plastike i sada plaćamo cenu. Zapravo, prvenstveno je plaćaju životinje, a onda mi", dodao je.

Italija je krenula u rat s jednokratnom plastikom

Osvrnuo se i na nedavnu odredbu Europskog parlamenta kojom se uvodi zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, za sve zemlje članice od 2021.g.

"Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će provesti ovu odredbu", obećao je Serđio Kosta. "Krenuli smo u rat s jednokratnom plastikom."

Prošloga meseca na Filipinima je pronađen mrtav mladi kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/edition.cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.