ODSEKLA JE MUŽU PE*IS I DOKAZALA DA JE ONA ŽRTVA: Njen slučaj bio je prekretnica u razumevanju PORODIČNOG NASILJA
Lorena i Džon, Foto: Youtube printscreen

SLUČAJ LORENE BOBIT

ODSEKLA JE MUŽU PE*IS I DOKAZALA DA JE ONA ŽRTVA: Njen slučaj bio je prekretnica u razumevanju PORODIČNOG NASILJA

Zapadni svet se tih godina lomio i dobrim se delom prelomio i na Loreni Bobit

Objavljeno:

Lorena Bobit postala je poznata širom sveta kad je u ponoć 23. jula 1993. godine zgrabila 20-centimetarski kuhinjski nož i 26-godišnjem suprugu Džonu odrezala penis.

Izjurila je iz kuće, uskočila u automobil, vozila kraće vjeme, a onda, tek u tom trenutku postavši svesna šta je učinila i šta drži u ruci, vrišteći je bacila odrezani komad tela kroz prozor.

Na kraju je pozvala policiju, čak im pomogla i da nađu penis kako bi Džonu Bobitu pokušali da ga prišiju nazad.

Iz gradića Manasas u Virdžiniji u SAD-u takva jedna vest eksplodirala je svetom, Zapad je bio šokiran potezom zlostavljane žene koja više nije mogla da trpi i tako bizarnom povredom. Treba imati na umu da je to bilo bitno pre globalne internet povezanosti, da su se vesti pratile novinama, TV-om, radiom, da su novinari telefonski javljali u redakciju ako je šta bilo hitno.

Lorena je bila imigrantkinja iz Venecuele, Džon veteran marinaca i, objektivno, intelektualno ograničen. Upoznali su se 1989. godine i jako se zaljubili.

- Bio je drag, šarmantan, pažljiv. I onda su se stvari počele menjati. Upala sam tačno u obrazac koji opisuje sindrom zlostavljane žene nako medenog meseca, kad je obećavao da će se stvari promeniti - podsetio je dokumentarac na njenu priču godinama posle.

Ona, kao i malo ko tad čak i na Zapadu, nije imala pojma da bi postojao takav sindrom. Nije imala pojma šta joj se dogodilo.

U Engleskoj je samo četiri godine ranije Kiranjit Ahluvalia napravila napalm, polila njime supruga i živoga ga spalila. Skloništa za zlostavljane žene tek su počela da se otvaraju. Svet se otvarao kako bi primio pun udarac šoka slučaja poput Lorene Bobit.

Dve godine ranije Vilijam Kenedi Smit, član čuvene dinastije Kenedi, oslobođen je optužbi za silovanje. Kako nije bila reč o bilo kome, mediji su detaljno pratili suđenje. Iste godine na simpozijumu Tailhuk u Las Vegasu izbio je skandal zato što je više od 100 časnika i vojnika, ispostavilo se, seksualno na razne načine zlostavljalo 83 žene i sedam muškaraca.

Zapadni svet se tih godina lomio i dobrim se delom prelomio i na Loreni Bobit. Prvo policiji, potom i poroti na suđenju, u suzama je govorila kako ju je tukao, mučio i psihički i emocionalno, nebrojeno puta je silovao, i vaginalno i analno.

- Činilo mi se da što mu češće govorim: 'Ne!', on to više želi da uradi.

Deo spektakla bilo je i to što je jedna žena u situaciji kad joj je pretilo 20 godina zatvora, zato što se htela obraniti od silovanja, na kraju oslobođena, s punim razumevanjem suda kroz što je prolazila.

Mnogi mediji u to vreme bavili su se više spektaklom sakaćenja intimnog dela jednog muškarca. To je doista delovalo groteskno, ali samo ako bi se iščupalo iz konteksta, što su tabloidi uveliko i radili. Aktivisti za prava žena, za ljudska prava, neretko su ostajali zaglušeni tom bukom. Ređali su se naslovi poput pitanja zašto je tako dugo trpela zlostavljanje, je li možda stoga i zaslužila sve to maltretiranje, špekulirali su da je reč o zločinu iz ljubomore, njenom naravno.

Najzad, njega su na suđenju za silovanje oslobodili, da bi se potom posvetili suđenju njoj za ono što bi se danas u javnosti bez problema doživelo kao samoobrana u širem smislu. Ipak, aktivisti su uvideli da će čak i kroz tu tabloidnu oluju uspeti izdići i svoju temu na naslovnice.

Kakav je šok predstavljao slučaj i time ipak navodio na razmišljanje o uzrocima pokazuje anegdota iz hitne, kad su dovezli Džona te noći. Jedna od medicinskih sestara prisetila se da su svi muškarci u hitnoj, valjda se podsvesno povezujući sa sudbinom tipa koji se previja u krvi, sedeli prekrištenih nogu u pozi "kao da se štite".

- A mi, žene u hitnoj, pitale smo se: 'Šta joj je učinio da je natera na ovakav čin?

Nakon devet i po sati operacije, koja je uključivala jako puno veštine s očuvanjem tkiva i mikrohirurških umeća, koja su tad bila potpuna novina, spasili su mu penis. Dokumentarac je koristio i njegovu ispovest ABC-u.

- Kad sam skočio, video sam da krvarim. Osećao sam da mi pada krvni pritisak. Bilo je kao da sam u horor filmu. Ispalo je da je to stvarno. Bio sam užasnut, prestravljen - rekao je i dodao:

- Umreću. To je to, umreću.

Ne samo što nije umro, nego je 1996. godine snimio pornofilm "Frankenpenis", zvali su ga u TV emisije, postao je slavan...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.