PROCURIO SNIMAK ČUDA U PACIFIKU: Posle pola veka objavljena fotografija vatrene kugle visoke 20 metara! (VIDEO)
Kupola lave na fotografiji iz 1969. formirala se tokom erupcije Maune Ulu –vulkanske kupe aktivnog vulkana Kīlauea!, Foto: Printscreen / Youtube

OČARAVAJUĆE!

PROCURIO SNIMAK ČUDA U PACIFIKU: Posle pola veka objavljena fotografija vatrene kugle visoke 20 metara! (VIDEO)

Kupola lave na fotografiji iz 1969. formirala se tokom erupcije Maune Ulu –vulkanske kupe aktivnog vulkana Kīlauea

Objavljeno:

Američki geološki zavod (USGS) objavio je na Tviteru fotografiju snimljenu 11. oktobra 1969. godine na Havajima, na kojoj se vidi redak prirodni fenomen.

Na njoj se vidi fontana lave u obliku kupole. „Kupola, fontana, epizoda 10, 10. – 13. oktobra 1969., erupcija vulkana Kilauea. Ova kupola visoka je oko 20 metara. Simetrične kupole kao ova su retke“, napisali su iz USGS-a na Tviteru.

Kupole lave razlikuju se po veličini i obliku. Mogu da dostignu visinu od 500 metara, ali obično ostaju u rasponu od 10 do 90 metara, objavio je USGS. Uglavnom se formiraju od viskozne magme koja se nakuplja oko otvora vulkana.

Kupola lave na fotografiji iz 1969. formirala se tokom erupcije Maune Ulu –vulkanske kupe aktivnog vulkana Kīlauea. Lava je na toj lokaciji konstantno izlazila od 24. maja 1969. do 22. jula 1974. godine.

To je bila najduža i najobilnija erupcija iz Kīlauee u poslednjih 2200 godina“, navode u USGS, ističući da je trajala čak 1774 dana. Tokom tog perioda proizvedeno je šokantnih 350 miliona kubnih metara lave. To je dovoljno da se napuni 140.000 olimpijskih bazena.

BONUS VIDEO:

KAMION SA NATOVARENIM AUTOMOBILIMA ZAKAČIO PASARELU! Vozači se spasavali od gvožđurije koja leti po putu! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.