DEVOJČICA ZATEKLA UJAKA I MAJKU KAKO VODE LJUBAV, PA SU JE UBILI: 15 godina kasnije, sumnja se da im je NAMEŠTENO
Žoana Cipriano, Foto: Youtube printscreen

misterija u portugalu

DEVOJČICA ZATEKLA UJAKA I MAJKU KAKO VODE LJUBAV, PA SU JE UBILI: 15 godina kasnije, sumnja se da im je NAMEŠTENO

Žoana, kojoj je tada bilo osam godina, nestala je 12. septembra 2004. u portugalskom mestu Figueira

Objavljeno:

Portugalka Leonor Cipriano u februaru ove godine izašla je iz zatvora nakon što je odslužila većinu svoje kazne.

Mesec dana kasnije, tačnije 11. marta, zatvor je napustio i njen brat Žoao Cipriano. I on je odslužio većinu kazne.

Oboje su, 2004. godine, osuđeni zbog ubitva Žoane Isabel Cipriano, Lenorine ćerke i Žoaove sestričine.

Žoana, kojoj je tada bilo osam godina, nestala je 12. septembra 2004. u portugalskom mestu Figueira. Komšije su je poslednji put videle kad se, u večeri nestanka, vraćala iz prodavnice u koju ju je majka poslala po mleko i konzervu tune.

Nakon mesec dana potrage, majka devojčice i njen ujak policiji su priznali da su ubili Žoanu jer ih je videla kako vode ljubav jedno s drugim. Prema njihovim rečima, devojčica je doživela šok pa ju je, kako nikome ne bi ispričala šta je videla, ujak ubio, raskomadao i delove njenog tela stavio u zamrzivač. Leonor mu je u tome, kako navodi policija, pomagala.

Ujak je dodao i kako je, nedugo nakon što je u njega stavio delove tela devojčice, zamrzivač utovario u auto, odvezao do Španije i spalio ga. Na upit je li seksualno zlostavljao Žoanu, odgovorio je:

- Nisam joj naudio, samo sam ju ubio.

Ali, samo dan nakon što ga je potpisala, Žoanina majka svoje priznanje je povukla pod objašnjenjem da ju je policija tukla tokom 48-satnog ispitivanja i naterala da prizna zločin. Leonora je imala modrice po licu, a službena verzija policije bila je da se bacila niz stepenice želeći da počini samoubistvo.

Troje policajaca - Leonel Markez, Paulo Pereira Kristovao i Paulo Markez Bom kažnjeni su zbog mučenja i neprimerenog postupanja. Njihovog šefa Gonsala Amarala, koji je kasnije vodio istragu nestanka Madlejn Meken, kaznili su 18-mesečnom suspenzijom jer je štitio policajce i falcifikovao dokumente o ispitivanju Leonore.

Amaral je kasnije tvrdio i kako niko nikad nije dokazao da su fotografije pretučene Leonore prave, a ne fotomontaža. I 15 godina nakon slučaja stoji kod onoga što je policija objavila 2004.

Leonor Cipriano
Leonor Cipriano foto: Youtube printscreen

Javnost je u vreme nestanka Žoane počela sumnjati u celu priču pogotovo u to da je majka ubila vlastitu ćerku. Istraživački novinar Horhe Almeida tvrdi da su dokazi protiv Leonor i Žoaoa klimavi. Ujak je tokom ispitivanja davao kontradiktorne izjave što se vidi na videu koji je novinar pogledao.

- Odlučili smo da unajmimo zamrzivač kakav je imala Žoanina majka. Zaključili smo kako su u njemu pregrade u koje teško mogu stati delovi ljudskog tela. Ta priča je gotovo neverovatna - kaže Almeida.

Navodno su ljudski tragovi pronađeni i u svinjcu pokraj kuće u kojoj je devojčica živela s majkom i ujakom, ali nije se nikako moglo utvrditi je li to uistinu Žoana. Telo djevojčice nikad nije pronađeno, a ove godine, nakon izlaska iz zatvora, i majka i ujak opovrgnuli su da imaju bilo kakve veze s ubistvom.

- Osudili su me bez dokaza. Nisam ubila svoju ćerku. Sad ću se usredotočiti na pronalaženje moje otete ćerke. Ko god da ju je oteo, molim, neka mi ju vrati - rekla je Leonor.

Slično je govorio i njen brat Žoao:

- Nisam počinio nikakav zločin. Devojčicu nisam niti taknuo.

I dok službeni izveštaj policija i dalje krivi majku i ujaka, slučaj nestanka male Žoane često se upoređuje s nestankom Madlejn Meken. Žoana je živela u mestu tek desetak kilometara udaljenom od Praia da Luza, turističkog naselja u kojem je 2007. nestala Medi. U oba slučaja portugalska policija sumnjala je da su decu ubili roditelji.

Je li devojčice otela ista banda i dalje ostaje pitanje. Stručnjak za zaštitu dece Mark Vilijams-Tomas veruje kako su slučajevi povezani jer su se nestanci dogodili na istom području i to u Portugalu, zemlji u kojoj je otmica vrlo malo.

Policija je i u slučaju Mekan sumnjala na roditelje, ali nisu ništa uspeli da dokažu. Od Žoanine majke i ujaka dobili su priznanje na temelju kojeg su ih osudili. Tri godine nakon presude, bivši Leonorim suprug rekao je:

- Jedina razlika između našeg slučaja i slučaja Meken je ta što mi nemamo novac koji imaju Mekenovi.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.