DOVOJČICU SU U SIROTIŠTU ZVALI ČUDOVIŠTEM Njena priča je pretužna, jedan par vratio je malenoj veru u ljude i život
Devojčica ima urođenu bolest, Foto: Printscreen/Youtube

užas!

DOVOJČICU SU U SIROTIŠTU ZVALI ČUDOVIŠTEM Njena priča je pretužna, jedan par vratio je malenoj veru u ljude i život

Njena usvojiteljica Erin kaže da joj je to razdoblje bilo najgore u životu, kao da živi noćnu moru koja ne prestaje jer ne zna hoće li djevojčici moći pomoć

Objavljeno: 16:18h

Kad su Amerikanci Kris i Erin Ostin (Chris i Eryn Austin) 2016. doputovali u Kinu da tamo usvoje dete, na prvi su se pogled zaljubili u devojčicu prodornih plavo-sivih očiju Primrouz (Primrose).

Ali, njenu neobičnu pojavu nisu svi isto prihvatali, a druga deca u sirotištu u kojem je živela od nje su vrišteći bežala i nazivali je čudovištem.

Naime, oči devojčice, koja je nedavno navršila pet godina, čudno izgledaju zbog dečijeg glaukoma koji nije na vreme lečen. Iako usvojiteljima nije smetala neobična boja očiju djevojčice, glaukom je uznapredovao pa su je pre osam meseci oči počele tako boleti da bi se jadnica sva preznojila, odbijala je hranu, a 16 sati dnevno je neutešno plakala.

Njena usvojiteljica Erin kaže da joj je to razdoblje bilo najgore u životu, kao da živi noćnu moru koja ne prestaje jer ne zna hoće li devojčici moći pomoći.

Ona i suprug su prvi put Primrouz videli 2014. na fotografiji, a dve godine kasnije su je doveli kući u Baford, Džordžiju, kao zakonitu kćerku.

Zbog loše nege u sirotištu, morali su je učiti i stvari koje je trebala odavno usvojiti, poput držanja glavice, sedenja, hranjenja, pa čak i kako pokazati ljubav i privrženost. U sirotištu su im rekli da bi Primrouz zbog glaukoma mogla oslepeti i ogluveti.

Dečiji se glaukom inače može da se prepozna po uvećanim očima, zamućenoj rožnjači i preosetljivosti na svetlo.

Kad su novi roditelji tek doveli curicu u SAD, lekari su utvrdili da je uzrok njenog stanja retki urođeni tip glaukoma 6p25, zbog kojeg je Primrouz mogla videti samo obrise. Osim toga, ustanovilo se i da ima poteškoće s učenjem te smanjeni mišićni tonus.

- Znali smo da ima glaukom i da će možda ogluveti, ali nismo znali da je genetski uzrokovan - ispričala je majka Erin, a baš kad su uspeli da joj oporave sluh i kad se činilo da ide na bolje, Primrouz je zabrinula roditelje i lekare.

Pokušavali da eliminišu izvor boli

- Odjednom joj je bilo tako loše da je bila na granici između života i smrti - priča majka i kaže kako su lekari, deo po deo, pokušavali da eliminišu izvor boli i tako otkriti šta nije u redu.

Majka joj na silu davala male količine tečnosti da ne dehidrira.

- Bili smo ludi od brige, s nje se cedio znoj, a nervni sistem joj je 'ludeo', bila je u agoniji od bolova - kaže, i dodaje da u tom razdoblju Primrouz nije htela ni jesti ni piti, pa joj je majka na silu davala male količine tečnosti da ne dehidrira.

To je stanje, koje roditelji zovu kriznih 76 dana, završilo uklanjanjem očiju, nakon što su magnetskom rezonancom lekari utvrdili da je došlo do velikog oštećenja. Nakon toga je usledilo odvajanje mrežnice u jednom oku, a drugo se smanjilo na pola pređašnje veličine, zbog čega su hirurzi iz oba morali ukloniti optičke živce.

- Bila je to teška odluka, ali smo bili 99 posto sigurni da je ispravna - prisetila se majka, koja dodaje da nije mogla verovati koliko je Primrouz napredovala nakon operacije. Naime, za dva dana je sama hodala, što nije mesecima pre.

- Smejala se i napredovala iz dana u dan u svakom pogledu - ispričala je majka za Daily Mail i napomenula kako im se tada otvorio novi svet, te da njihovu kćerku sada sigurno napokon čekaju pozitivne promene. Dodaje i kako je još najteže drugima pokazati koliko ona vredi, jer je celo društvo naviknuto na savršenstvo, pa teško prihvatamo išta manje'.

Već će ovaj mesec Primrouz proći i testiranja i merenja da se napravi odgovarajući kalup prema kojem će se napraviti i novi očni implantati za nju, a kasnije ove godine bi trebala dobiti i sočiva u boji.

Moju kćerku je ubio retki rak, a lekari su rekli da ima astmu.

- Prvo će se izraditi kalupi, a nakon toga će dobiti implantate sa zenicom - otkriva majka koji su im skori planovi i kaže da će je, i ako nikad ne progovori, učiti znakovni jezik ili smisliti nešto drugo, bitno je da su uspeli ukloniti uzrok bola.

Objašnjava i da su suprug i ona godinama pre znali da će usvojiti dete iz sirotišta te da je to za njih bilo jako lepo i bogato iskustvo. Nadaju se i da će se jednog dana javiti i biološki roditelji devojčice, samo da im kažu da je ona na sigurnom, srećna i voljena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.