MASAKR NA NOVOM ZELANDU! Pucao po DŽAMIJAMA i prenosio sve na internetu: Ubio 30 ljudi! (VIDEO)
Hitna pomoć je odmah reagovala, Foto: Printscreen

uznemirujuće!

MASAKR NA NOVOM ZELANDU! Pucao po DŽAMIJAMA i prenosio sve na internetu: Ubio 30 ljudi! (VIDEO)

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Pucao je i prema deci, a prema poslednjim informacijama, ubio najmanje 30 ljudi. Ispalio je najmanje 100 hitaca

Objavljeno:

Nekoliko osoba je poginulo danas u pucnjavi u dve džamije tokom molitve u Krajstčerču, trećem gradu po veličini na Novom Zelandu, saopštila je policija i dodala da je privela četiri osobe i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava.

Policija je navela da se još ne zna tačan broj žrtava i dodala da su se napadi dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika.

foto: Printscreen

Pozivajući se na izjave očedivaca, lokalni mediji su preneli da su neki od napadača nosili odeću koja podseća na vojnu uniformu.

Policija je odmah uhapsila atentatora odevenog u maskirnu uniformu, a naknadno su priveli još dva muškarca i ženu zbog krvavog napada na dve džamije u Krajstčerču.

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču. Pucao je i prema deci, a prema poslednjim informacijama, ubio najmanje 30 ljudi. Ispalio je najmanje 100 hitaca. Napadač se identifikovao kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji. Navodno je upravo on celo masakr prenosio na Fejsbuku i kasnije isti video objavio na Instagramu.

foto: Printscreen

Iz Facebooka su objavili kako su sporni video uklonili.

Svoj strašni pohod započeo je kada je, odeven u maskirnu uniformu, seo u automobil i rekao:

- Neka zabava počne.

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu i vojnu muziku. Kad je stigao, vozilo je parkirao u aleji nedaleko mesta napada.

Prema navodima svedoka, barem jedan napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu u dve džamije u Krajstčrču.

Čovek koji je preživio masakr za TVNZ je izjavio kako je video napadača koji je pucao muškarcu u prsa. Procenjuje da je povređeno oko 60 ljudi i dodaje da je pucnjava trajala 20 minuta:

- Prvo je pucao na muškarca u džamiji, a onda je krenuo prema ženama. Ja sam samo čekao i molio Boga da napadač ostane bez metaka. Upravo sam čuo da je jedna od napadnutih žena preminula.

foto: Printscreen

Na lice mesta je upućena i vojska koja je deaktivirala eksplozivne naprave pronađene u vozilima privedenih u blizini džamija.

Premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern osudila je napad i dodala da je to nasilni čin bez presadana.

foto: Printscreen

- Moje misli, a sigurna sam, i misli svih Novozelanđana su sa žrtvama i njihovim porodicama. Ovo je nasilni čin kakav se ne pamti na Novom Zelandu. To nismo mi, poručila je.

BONUS VIDEO:

LOPOVE! BEŽI U BEOGRAD! Dragan Đilas izvikan na protestu, građani Kuršumlije mu zviždali sve vreme! (KURIR TV) 2

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.