KO JE NAJBOGATIJI ČOVEK U ČITAVOJ ISTORIJI? Vladao je zemljama koje su danas zavijene u siromaštvo
Mansa Musa, Foto: Wikipedia

istorijska zanimljivost

KO JE NAJBOGATIJI ČOVEK U ČITAVOJ ISTORIJI? Vladao je zemljama koje su danas zavijene u siromaštvo

Da li ste znali?

Objavljeno:

Džef Bezos, osnivač online prodavnice Amazon, najbogatiji je čovek u modernoj istoriji s bogatstvom procenjenim na 131 milijardu dolara.

Ipak, daleko je Bezos od najbogatijeg čoveka svih vremena. Štsviše, prema istraživanju BBC-a, ne ulazi on ni u prvih 10.

Titula najbogatijeg čovjeka u istoriji, piše BBC, pripada afričkom vladaru iz 14. veka Mansa Musi. Iako se njegovo bogatstvo procenjuje na oko 400 milijardi dolara preračunato u današnje okvire, ekonomski se istoričari i dalje ne slažu oko tačne brojke.

Budući da je Musa bio vladar kraljevstva Mali koje je obuhvatalo današnji Senegal, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambija, Gvineju i Obalu slobnovače, vladao je on nad teritorijom bogatom zlatom. Naravno, sve je pripadalo njemu.

Međutim, Musa, govore istorijski zapisi, nije bio škrtica. Tako je početkom 14. veka, na putu prema Meki, vodeći karavan od 12 hiljada ljudi, dvorana, vojnika, trgovaca i robova, od glave do pete obučenih u zlato i svilu, zastao u Kairu.

Ostao je tamo tri meseca i za to vreme narodu podelio toliko zlata da je uništio ekonomiju cele regije za narednih 10 godina.

Legenda, takođe, kaže da je tamo bio toliko darežljiv da je na kraju ostao bez zlata te je morao da se zajmi kako bi se vratio kući.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.