U ALBANIJI ŽIVI POLA MILIONA PRAVOSLAVACA: Borili su se za svoje mesto u društvu, a imaju jednu od najlepših CRKVI
Crkva u Korči, Foto: Youtube printscreen

verska zajednica

U ALBANIJI ŽIVI POLA MILIONA PRAVOSLAVACA: Borili su se za svoje mesto u društvu, a imaju jednu od najlepših CRKVI

U mestu Korči nalazi se jedna od najlepših crkvi

Objavljeno:

Jedna od najmlađih autokefalnih pravoslavnih crkvi na svetu nalazi se u pomalo neočekivanoj zemlji - Albaniji.

Albanija broji oko pola miliona pravoslavnih vernika. Njihovo pravoslavlje čvrsto je povezano sa Grčkom. Naime, albanska pravoslavna crkva dugo je bila u nadređenosti Kostantinopolja.

Albanci pravoslavne ispovesti često su povezivani sa grčkim indetitetom, i našli su se u konfuziji posebno tokom XIX veka kada je jačao nacionalizam u zemlji, koji je čvrsto povezan sa islamom i muslimanskim indetitetom.

Pravoslavci su se povezivali sa grčkim uticajem, a početkom XX veka želeli su da okončaju takvu "helenizaciju". Značajna figura bio je sveštenik Kristo Negovani, koji je u svom rodnom mestu služio liturgiju na albanskom 1905. godine, zbog čega su ga Grci ubili.

Ali borba za oslobađanje od grčkog uticaja nastavila se u dijaspori, pa se u Bostonu 1907. dogodio "Hadsonski incident" koji je bio od velikog značaja za albansku pravoslavnu crvku. Naime, tamošnji Albanci su se pobunili kada je preminulim sunarodnicima odbijena religiozna sahrana jer su bili nacionalisti koje Grci nisu voleli.

Tada je Fan Noli iskorsitio priliku i uz podršku Rusije započeo borbu za samostalnost albanske crkve, prevodivši sve liturgije na albanski. Konačno, on je uspeo da 1922. godine izdejstvuje autokefalnost crkve.

Pravoslavna crkva u Albaniji doživela je "mračno doba" tokom komunističke vladavine Enver Hodže, kada je zabranjivana, a 600 građevina je sruđeno. Većina vernika je proganjano ili ubijano, a beleži se da je na završetku vladavine Hodže u životu ostalo tek 22 sveštenika.

Onda je krenula i obnova crkvi, a sagrađene su i nove. Danas, pravoslavna crkva ponovo ima uvaženo mesto u albanskom društvu,svoje medije kao i brojne humanitarne akcije.

U mestu Korči nalazi se jedna od najlepših crkvi, koja je izgrađena uz pomoć Grčke 1995. godine, na mestu nekadašnje crkve Svetog Đorđa koju su komunisti srušili 1968. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.