DA LI JE OVA ŽENA NEPRAVEDNO OSUĐENA ZBOG UBISTVA? Izbola je svog dečka, ali njena priča krije POTRESNE MOTIVE
Ema je ubila Džejmsa, Foto: Leicestershire Police

ŽELE DA JE OSLOBODE

DA LI JE OVA ŽENA NEPRAVEDNO OSUĐENA ZBOG UBISTVA? Izbola je svog dečka, ali njena priča krije POTRESNE MOTIVE

organizacija "Pravda za žene" želi da pomogne Emi, koja je jedna od žena osuđenih za ubistvo - a zapravo je samo uzvratila partneru koju ju je dugo zlostavljao.

Objavljeno:

Ema Džejn Magson je izbola svog partnera kuhinjskim nožem i ostavila ga da iskrvari.

Međutim, njena porodica veruje da bi bilo nepravedno da za to ubistvo odgovara. BBC donosi priču o nesrećnoj sudbini ove žene.

- Uradila sam ono što je tebi tata udradio - tako je glasila poruka koju je Džona Smit dobila od svoje ćerke, Eme Džejn Magson. Pre dve decenije, Džoanu je izbo njen partner, a sada je njena ćerka to učinila svom partneru, Džejmsu Najtu (26).

Ema i Džejms su dosta pili te večeri, i čak su zbog svađe izbačeni iz taksija. Svađa se nastavila na ulici a onda i u njihovoj kući. U jednom trenutku je Ema uzela nož i zarila ga u Džejmsovo srce.

Džejms je onda nekako išetao napolje, i njegov brat koji živi u blizini zatekao je Emu kako mu sedi na grudima. Kada su pokušali da mu pomognu, nisu shvatili da ga je izbola, i on je umro.

Uprkos svemu ovome, organizacija "Pravda za žene" želi da pomogne Emi, koja je jedna od žena osuđenih za ubistvo - a zapravo je samo uzvratila partneru koju ju je dugo zlostavljao.

- Kada bih iskreno mislila da je Ema zaista želela da ga ubije, nikada je ne bih podržavala - govori njena majka.

- Ali ja poznajem Emu. Znam da voli Džejmsa. I to je tako frustrirajuće, što znam da ga voli, voli ga i danas - dodaje.

Zašto ga je onda ubila?

Ema je imala samo osam meseci kada je gledala kako njen otac napada njenu majku, pred njom i sestrom Šarlot.

- Zaključao me je u stan i izbo. Obe su mi bile u naručju. Krenuo je da mi prereže grlo ali mi je posekao noge. - seća se Džoana.

Iako je Ema tad bila jako mala, Džoana misli da je to ostavilo traume.

- Morale smo da se selimo, iz sugurne kuće u kuću. Imala sam ožiljke po nogama, morala sam opet da učim da hodam.

Emina majka priča da su ona i njena sestra Šarlot bile jako bliske, a onda je Šarlot umrla pod posledica komplikacija nakon operacije. Imala je 9 godina. Džoana se jako kaje zbog onoga što je tada uradila - uzela je ćerkino telo i dve nedelje ga držala u kući.

- Šalot je bila nedelju dana u mom krevetu, a onda i u otvorenom sanduku. Nisam mislila ni na koga osim na sebe - kaje se Džoana.

Iako je bila mirno dete, Ema je počela sa nestašlucima kao tinejdžerka. Počela je da pije već sa 13 godina, ali i da ulazi u nezdrave veze. Jedan dečko joj je polomio lobanju, pa je završila u bolnici. U 21. godini rodila je ćerku, a Džoana to opisuje kao vrlo "traumatičan" događaj jer je Ema patila od post-porođajne depresije.

Džejmsa je upoznala nakon rođenja ćerke, 2015. godine. On se tada rastao od majke svoje dvoje dece, i živeo je nedaleko od Eme. Džon Skiner, Džejmsov prijatelj, kaže da su ga svi znali kao "porodičnog čoveka".

- Džejms je bio omiljen među prijateljima. Kad god nije radio sa mnom, ljudi su želeli da radi sa njima jer su znali da će ih nasmejati - priča Džon.

On objašnjava da je na početku veze sa Emom izgledao srećno. Video ih je kako se svađaju, ali je smatrao da je to normalno za par koji je tek počeo da živi zajedno.

Ali, Emina majka Džoana tvrdi da se Ema promenila od kada je počela vezu sa Džejmsom.

- Džejms je želeo da ona ostaje kući, nije želeo da se šminka - otkriva.

Majka zatim objašnjava da je Ema uvek imala modrice, dok sa druge strane, Džejmsova majka tvrdi da njen sin nikad nije bio nasilan.

- Džejms je prethodno bio u vezi devet godina, dobio dvoje dece, i tu nije bilo nasilja - govori Triš Najt.

Njegova bivša žena za "The Sun" je ispričala kako je Džejms na kraju njihove veze počeo mnogo da puši marihuanu i uzima steroide, i kako je više nije slušao. I njegove kolege primetile su da je "postajao veći".

Ema je doživela pobačaj 2016. godine. Bilo je to jako traumatično iskustvo, jer je pola bebe ostalo u njoj, i tek su joj naknadno to izvadili. Džejms je nju krivio za gubitak bebe, tvrdi njena majka.

- Sestra je morala da ga smiruje jer ju je u bolnici nazivao droljom, pričao joj da je bila sa tamnoputim muškarcem, i da je zato izgubila dete - priča majka.

Ema je u 26. marta 2016. odlučila da izađe u grad. Sastala se sa Džejmsom u centu Lajčestera. Nastala je svađa, i Džejmsa je osoblje paba izbacilo zbog lošeg ponašanja. Ema je izašla sa njim.

Oboje su pijani izbačeni iz taksija, a snimak jedne nadzorne kamere prikazao je Džejmsa kako Emu grabi za ramena i gura je na zemlju. Ema je na sudu tvrdila da ga je izbola u samoodbrani.

- Mislim da joj je bilo dosta svega - priča njena majka.

Džejms nije odmah umro. Njegov brat Kevin i njegov komšija Majkl zatekli su par ispred Kevinove kuće, a ona je ležala na njemu. Pitali su ih da li su okej, a Ema je rekla da je Džejms pijan i da su ga pretukli izbacivači. Ema je zatim pozvala hitnu, a ni njima nije rekla da je njen dečko izboden.

Na suđenju se upravo zbog nepokušavanja da spasi Džejmsu život Emu nazvali "hladnom i proračunatom", ali njena majka smatra da ona jednostavno nije shvatala da Džejms umire.

Ema je proglašena krivom u novembru 2016. godine i osuđena je na najmanje 17 godina zatvora. U međuvremenu je pokrenuta peticija da se Emi smanji kazna, ali i peticija "pravda za Džejmsa" da ona ostane u zatvoru.

- I sama sam izgubila dete tako da znam kroz šta Džejmsova majka prolazi. Razumem, zaista. Samo se nadam da će Ema izaći da bude majka svojoj ćerki i nastavi svoj život. Nikada neće zaboraviti Džejmsa, znam da neće. I dalje ga voli i dala bi sve da poništi ono što je uradila. 100% bi - zaključuje njena majka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.