MAJKA PETORO DECE OBOLELA OD RAKA, PA ODMAH DOBILA OTKAZ! Radila je u jezivim uslovima
Doživela je pakao, Foto: Facebook printscreen

MEĐUNARODNI DAN ŽENA

MAJKA PETORO DECE OBOLELA OD RAKA, PA ODMAH DOBILA OTKAZ! Radila je u jezivim uslovima

Razlog zbog kojega joj je poslodavac uručio otkaz bio je vrlo transparentan: obolela je od raka maternice

Objavljeno:

Bejbi Džejn Teodoro Alas (38), majka petoro dece, dobila je otkaz 17. februara dok je bila na bolovanju.

Razlog zbog kojega joj je poslodavac uručio otkaz bio je vrlo transparentan: obolela je od raka maternice. Filipinska državljanka radila je u Hong Kongu kao spremačica u kući.

- Obzirom na vaše zdravstveno stanje, više ne možete raditi kod nas - stajalo je u pismu uz poruku: 'Želimo vam dobro zdravlje'.

Alas je rodom iz Palavana na Filipinima, a kaže da je otkaz doživela kao smrtnu presudu. Samo nekoliko nedelja ranije dijagnostikovan joj je agresivni karcinom 3. stepena i morala je što pre da bude podvrnuta terapijama.

Otkaz u njenom slučaju zaista znači smrtnu presudu. Naime, prekid ugovora o radu za Alas znači i ukidanje radne vize, što znači da joj više nije dostupno subvencionirano javno zdravstvo u Hong Kongu. Bez toga, Alas procenjuje da će terapiju u Hong Kongu, koja uključuje tri meseca hemoterapija i radioterapije kako bi se smanjio njen tumor, a potom operaciju, morati da plati najmanje milion hongkonških dolara. (127,400 američkih dolara).

U Hong Kongu živi više od 385.000 stranaca koji pospremaju u kući. Smatraju se ekonomskom okosnicom BDP jer sa 3,6 posto učestvuju u BDP-u.

Ovakav slučaj otkazivanja ugovora o radu nažalost nije redak. Nije ilegalno u Hong Kongu otkazati ugovor o radu dok je zaposleni na bolovanju, ali za stranca je vrlo teško da preduzme tužbe jer bez vize imaju dve nedelje da napuste Hong Kong.

Bejbi Džejn Teodoro Alas došla je da živi u Hong Kong 2017. kako bi zaradila dovoljno novca da se brine o svojoj porodici.

- Bila sam jako uzbuđena, ovde ima doista lepih mesta - rekla je za CNN.

Zarađivala je 576 američkih dolara mesečno, što je minimalac za taj posao, iako je to puno manje od prosečne mesečne plate u Hong Kongu - 2,038 dolara.

U njenoj domovini taj novac vredi puno više. Samo 306 dolara bilo joj je dovoljno za hranu, odeću, troškove u kući i obrazovanje njenih petoro dece. Ostatak novca štedela je da kupi kuću.

Radni i životni uslovi u Hong Kongu bili su teški i često nisu bili ispunjeni zakonski standardi. Prema hongkonških zakonima, domaćice u kući žive kod svojih poslodavaca u prihvatljivom smeštaju s određenim nivoom privatnosti. Pritom u zakonu nije specifično pojašnjeno šta je to prihvatljiv smeštaj, pa je zakon podložan različitim interpretacijama i zloupotrebama.

U ugovoru o radu se ističe da će poslodavac, koji živi u trosobnom stanu u predgrađu Hong kong, imati za nju sobu s krevetom, no stvarnost je bila drugačija. Spavala je u špajzu na ćebetu.

- Noću bih morala da iznosim neke stvari, poput pakovanja riže, kako bih sebi napravila krevet - ispričala je.

Kako piše CNN, uslovi govora često se ne poštuju, pa obzirom na to da su stanovi u Hong Kongu maleni, radnici često spavaju u kuhinji ili na sofi kada svi odu spavati, bez minimuma privatnosti. Pritom nije određen maksimalan broj sati koji smeju da rade spremačice. Zakon jedino nalaže da im se omogući slobodan dan u trajanju od 24 sati nedeljno.

Alas je za CNN otkrila da je njen radni dan trajao od 6.30 ujutro do 10.30 navečer kada se od nje očekivalo da prošeta psa. Na slobodan dan često je morala da čisti ili šeta psa. Od poslodavca je morala da dobija obroke, ali ispada da je uglavnom jela ostatke, a često i hranu kojoj je prošao rok trajanja.

U decembru je Filipinka shvatila da se nešto događa s njenim zdravljem kada je počela jako da krvari, uprkos tome što je tri godine ranije ušla u menopauzu.

Tek 20. januara otišla je lekaru koji joj je odmah dijagnostikovao agresivni rak maternice. Dali su joj dali bolovanje do 18. febrara, duže nego što se navodi u ugovoru o otkazu, morala je da obavi niz lekarskih pregleda.

Otkaz je dobila 17. februara. Rastresena majka molila je poslodavca da joj ne otkaže vizu, ali bilo je uzalud.

Srećom po Alas, poslodavac njene sestre Meri En, koja je takođe živela u Hong Kongu i radila kao spremačica, rado ju je primila k sebi. Džesika Kutrera ponudila joj je krov nad glavom i preuzela njen slučaj, s pravne i medicinske strane. Alas je ipak uspela, zahvaljujući besplatnoj pravnoj pomoći, da tuži svog poslodavca.

Njena viza produžena je do 20. marta, a Džesika Kutrera pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za plaćanje bolničkh troškova. Takođe je istražila mogućnost da se ona vrati na Filippine, no prema dostupnim ifnromacijama, zaključila je da bi bila na listi čekanja u bolnici u Manili.

- Umreće bez hitnog medicinskog tretmana - tvrdi Kutrera.

Obe se slažu u jednoj stvari, Hong Kong je jedno od najboljih mesta za rad kao ispomoć u kući za strane radnike kada su u pitanju plate i zakoni, ali samo ako se upoređuje sa Bliskim istokom. Ali ponekad stvari krenu u krivom smjru, kao što je bio slučaj sa Bejbi Džejn Teodoro Alas.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.