ZAŠTO DANAS TREBA DA BACITE SVOJ BRUSHALTER U KANTU? Ovako su se hrabre žene borile protiv svega što ih sputava
Prizor sa protesta žena, Foto: Youtube printscreen

srećan 8. mart!

ZAŠTO DANAS TREBA DA BACITE SVOJ BRUSHALTER U KANTU? Ovako su se hrabre žene borile protiv svega što ih sputava

"Bile smo mlade i radikalne, tek smo otkrivale feminizam, jer nismo želele više samo da kuvamo kafe, već da kreiramo politiku"

Objavljeno: 10:15h

Pre više od pola veka, protest žena protiv izbora za mis u Nju Džersiju poslao je u svet sada već kultni prizor spaljivanja brushaltera.

Grupa žena bacila je svoje džogere, karmine i visoke štikle u "kantu slobode". Ideja je bila da simbolično bace sve stvari koje žene sputavaju, a organizatorke su pozivale i prolaznice da se pridruže.

- Sećam se da je jedna mlada žena skinula svoj brus. Ona ga je skinula ispod bluze i bacila na opšte oduševljenje - govori Robin Morgan, jedna od organizatorki.

Ta slika je obišla svet i proslavila ovaj feministički protest.

Morgan otkriva da većina tadašnjih učesnica nikada ranije nije učestvovala na protestu za ženska prava.

- Bile smo mlade i radikalne, tek smo otkrivale feminizam, jer nismo želele više samo da kuvamo kafe, već da kreiramo politiku - priča Morgan.

One su tada shvatile da same moraju za to da se izbore.

- Znale smo da nam muškarci iz desnice neće biti prijatelji. Mislile smo da su levičari naša braća, ali shvatile smo da ni to nije baš istina kada se radi o našim pravima - dodaje.

Nijedna žena tada nije ni zamišljala da će njihov protest imati odjeka i 50 godina kasnije.

- Neke feministkinje smatraju da je baš to označilo početak sadašnjeg talasa feminizma - kaže Morgan.

Ipak, ona objašnjava da ne zna zašto se u javnosti pojavila informacija da su žene tada spalile brushalter, a zapravo su ih samo bacale u kantu. Lokalni mediji izvestili su da je kanta gorela, ali Morgan tvrdi da nije bilo vatre.

- To je mit koji pokušavamo da objasnimo godinama - objašnjava, žaleći što je protest na taj način trivijalizovan, i što je skrenuta pažnja sa prave poente protesta.

Te godine, 1968, takmičenje za mis nagrađivalo je specifičnu vrstu ženske lepote. Iako je tada već dve godine prestalo da važi pravilo da takmičarke moraju da budu "dobrog zdravlja i bele rase", i dalje nikada nije pobedila takmičarka druge boje kože.

- Od kada je prvi put održan 1921, izbor za mis nije imao nijednu crnu finalistkinju. Nikada nije pobedila žena iz Portorika, sa Aljaske, Havaja, ili Meksika. Nikada nije pobedila ni prava Amerikanka - žena iz domorodačkih naroda. - priča Morgan.

Ali rasizam je bila samo jedna od 10 stavki protiv kojih su protestovale. Stavka četiri je bila komercijalizacija takmičenja, koje se održavalo samo zbog reklame sponzora. Stavku osam su nazvali "beznačajna kruna na tronu mediokriteta".

- Od misice Amerike očekivalo se da ne vređa nikog, da bude tupa i apolitična. Ako niste visoki, ili imate više kilograma nego što su muškarci odredili, zaboravite na učestvovanje - kaže Morgan.

Međutim, Morgan se kaje što su žene tada pomalo svaljivale krivicu na devojke koje su se takmičile.

- To su uglavnom bile devojke iz radničke klase koje su želele da dobiju stipendije za obrazovanje - objašnjava.

Danas, feminizam u Americi je nikad jači, posebno nakon eksplozije #Metoo pokreta koji je ukazao na učestalo zlostavljanje i unižavanje žena. Takođe, sve više žena se kandiduje za važne političke pozicije.

- Mnoge od ovih žena nisu bile politički aktivne ranije. Bile su to domaćice, učiteljice i kasirke koje su samo odlučile "sada je dosta" - kaže Morgan.

Morgan otkriva i da bi danas u "kantu slobode" bacila simbole svih religija, jer su sve u svojoj osnovi patrijahalne.

- Bacila bih opet i jako visoke štikle, korsete i primerke nasilne pronografije. Bacila bih i lekove poput opioida i pilule za mršavljenje.

Morgan naglašava da je "kanta slobode" i dalje jak simbol borbe žena protiv opresije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.