STRAŠNIJI OD EL ČAPA: Vođa kartela i dalje je STRAH I TREPET Amerikanaca, njihovog agenta je ZVERSKI MUČIO
Rafael Karo Kvintero, Foto: Youtube printscreen

rafael karo kvintero

STRAŠNIJI OD EL ČAPA: Vođa kartela i dalje je STRAH I TREPET Amerikanaca, njihovog agenta je ZVERSKI MUČIO

Njegova vladavina podzemnim svetom droge naglo je zaustavljena nakon što je brutalno ubio američkog agenta. Iz zatvora je pušten zbog tehnikalije, na slobodi je, a i dalje ga traži FBI

Objavljeno:

FBI ga je stavio na listu 10 najtraženijih ljudi, uz nagradu od oko 15 miliona eura, a prati ga glas da je opasniji i od El Čapa .

Smatrali su ga najvećim od najvećih, a Rafael Karo Kvintero , kojeg su nazivali "Narco of Narcos", bio je nedodirljiv, nezaustavljiv i krvožedan kriminalac.

Njegova vladavina podzemnim svetom droge naglo je zaustavljena nakon što je brutalno ubio američkog agenta. Iz zatvora je pušten zbog tehnikalije, na slobodi je, a i dalje ga traži FBI. Glavni je lik četvrte sezone ''Netflixove'' popularne serije "Narcos".

Ovaj danas 66-godišnjak rođen je u oktobru 1952. godine, u centru kriminala u državi Sinaloa u Meksiku. Tačan datum njegovog rođenja, kako piše ATI, nije pouzdano poznat.

Bio je jedan od 12 dece u porodici koja je bez oca ostala kada je imao samo 14 godina. Bio je najstariji sin i nakon očeve smrti preuzeo je brigu o braći i majci. Nakon što je neko vreme radio na ranču i plantažama kukuruza, shvatio je kako puno više novca može zaraditi baveći se ne baš tako tradicionalnim uzgojem, pa se površno počeo baviti uzgojem marihuane. I to pod budnim okom slavnog i snažnog Pedra Avileša Pereza .

Ubrzo je marljivi Kvintero sakupio dovoljno novca da bi mogao kupiti svoj ranč i u potpunosti se posvetiti proizvodnji droge u čemu mu se ubrzo priključila i cela porodica. Njegov ujak, brat i porodica njegove supruge uključili su se u posao krijumčarenja.

Agent američke agencije za suzbijanje droga DEA Džejm Kujkendal opisao ga je "kao pravi produkt krijumčarenja droge i personifikaciju onoga što krijumčar droge iz područja Sinaloa zapravo jeste".

Sa 29 godina postao je "zvezda u usponu meksičkog podzemlja". Tokom 70-ih udružio se s meksičkim Feliksom Galjardom i ekvadorskim šefom Ernestom Fonsekom Cariljom na njihovom krvožednom putu. Osnovali su Gvadalahara kartel, koji će postati prototip organizacija koje i danas postoje u Meksiku.

Trojac je bio poznat kao "dedovi meksičkog krijumčarenja drogom", uz El Padrina poznatog po nazivu Kum i Don Neta. Službenici FBI-ja Kvintera su opisali kao "jednog od glavnih opskrbljivača heroina, kokaina, i marihuane SAD" tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

U seriji ''Narcos'' njegov pad započinje kad je sam počeo koristiti kokain i postao paranoičan i nepredvidiv. U stvarnosti njegov je pad započeo kada su meksičke vlasti napravile raciju njegovog velikog Bafalo ranča, zapravo farme marihuane u gradu Čivava. Procenjena vrednost bila je između dve milijarde i pet milijardi eura, koliko bi bila tržišna vrednost te droge na ulici.

Dojavu su dobili od tajnog doušnika, agenta DEA-e, a Kvintero, strahovito pogođen ovim gubitkom, odmah je počeo planirati osvetu. Tako je 1985. godine sa saradnicima navodno ubio dvojicu Amerikanaca Džona Kleja Vokera i Alberta Radelata. Tada već jako paranoičan Kvintero, zamenio ih je za agente DEA-u.

No, verovalo se kako je policiji dojavu o njegovom ranču dao Enrike Karmena Salazar, koji je bio tajni agent DEA-e. I tako velikom šefu zadao strahovit udarac. Upravo zbog toga 7. februara 1985. godine Kamarenu su usred belog dana oteli s ulice.

Njegovo telo i telo njegovog kapetana Alfreda Zavala Avelara pronađena su zamotana u plastiku skoro mesec nakon nestanka na jednom ranču, gotovo 100 kilometara od grada. Glavni osumnjičeni bili su upravo Kvintero i njegovi saradnici. Nije ih dočekala laka smrt, tokom 30 sati Kamareni su uništene sve kosti na licu. Rebra su mu bila slomljena, a u glavi izbušena rupa. U plućima su mu pronađeni tragovi droge koju su mu davali da bi ga održali u budnom stanju dok su ga zverski mučili.

Kamarenina smrt izazvala je veliko zgražanje u SAD. Javnost je bila u šoku zbog tog stravičnog mučenja, a vlasti zgrožene lakoćom kojom je njihov agent otet. Posle je nekoliko službenika bilo optuženo zbog pomaganja u tom ubistvu.

SAD su ozbiljno razmišljale o zatvaranju granice, a predsednik Regan vršio je ogroman pritisak na meksičkog predsednika Migela de la Madrida (Miguel de la Madrid) kako bi što pre pronašao njegove ubice.

Koliko god da je uticaja i moći imao u meksičkoj korumpiranoj vlasti, nije se mogao nositi s besom iz SAD. I upravo zato je u aprilu 1985. godine, dva meseca nakon ubistva, njegova vladavina završena.

Uhapšen je u palači u Kostariki u koju je pobegao kako bi izbegao izručenje Meksiku, gde je osuđen na 40 godina zatvora kao organizator ubistva Kamarena. Zbog njegovog hapšenja i onog Ernesta Fonseke, kartel Gvadalahara počeo je propadati.

Njegova priča je retkost u slučaju meksičkih vođa kartela, koji su poput poznatog El Čapa, bežali, pa čak i iz zatvora. Nakon 28 godina zatvora, naglo je pušten 2013. godine. Meksički sud naložio je da bude oslobođen i poništio njegovu osudu zbog tehnikalnosti, zato što mu je suđeno na saveznom sudu za državna krivična jela. I tako je sa 53 godine veliki narkobos bio ponovo na slobodi.

Poternica za Kvinterom
Poternica za Kvinterom foto: FBI

Njegov izlazak na slobodu jako je razbesneo američke vlasti. Obamina administracija izdala je saopštenje u kojem je stajalo kako "i dalje ostaju predani tome da Kvintero i ostali uključeni u slučaj budu kažnjeni u SAD, kao što su bili i odmah nakon ubistva Kikija Karmena".

Kvintero tvrdi kako se službeno penzionisao od takvog poslovanja.

U intervjuu s meksičkim novinarom 2016. godine zakleo se kako je "bio krijumčar droge prije 31 godinu i od tog trenutka kad sam izgubio svoj urod na ranču Bafalo, završio sam svoju aktivnost".

SAD su nepoverljive prema tim njegovim izjavama i posebno onoj kako želi živeti svoje dane u miru. Godine 2017. DEA ga je identifikovala kao jednog od funkcionalnih vođa Sinaloa kartela "odgovornog za krijumčarenje stotine tona amfetamina, marihuane i kokaina u SAD".

U aprilu 2018. godine FBI je ovog sada 67-godišnjeg "deda krijumčarenja droge" stavio na listu 10 najtraženijih ljudi, uz nagradu od 15 miliona eura za bilo kakvu informaciju o njegovom kretanju, što je najveća nagrada u istoriji FBI-ja.

Do sada nagradu niko nije dobio, a pretpostavlja se kako je Kvintero i dalje na slobodi negde u severnom Meksiku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.