OTAC JOJ JE ODREĐIVAO SA KIM ĆE DA SE DRUŽI I IZLAZI: Staljinova ćerka je zato pobegla, a njen život je bio BURAN
Svetlana Alilujeva, Foto: Wikipedia

SVETLANA ALILUJEVA

OTAC JOJ JE ODREĐIVAO SA KIM ĆE DA SE DRUŽI I IZLAZI: Staljinova ćerka je zato pobegla, a njen život je bio BURAN

Njen je otac imao potpuno kontrolu nad njenim obrazovanjem i privatnim životom

Objavljeno:

Josef Staljin izgradio je veliki i moćni Sovjetski savez, ali učinio je to svojom nemilosrdnom politikom koja je odgovorna za smrt gotovo devet miliona ljudi.

Oni lojalni komunističkoj partiji smatrali su ga vođom i zaštitnikom Rusije i ruskog naroda, a oni koji su mu se protivili bili su sistematski iskorenjeni. Ali čak i oni lojalni njegovu liku i delu često su završavali u zatvoru ili bili ubijeni. Uništavao je slobodu govora, izražavanja i slobodu medija.

Njegova nemilosrdnost nije bila ograničena samo na ulogu vođe Sovjetskog saveza, već se mogla videti i u životu njegove porodice. 1932. godine njegova druga supruga pronađena je mrtva. Nakon pregleda utvrđeno je kako je umrla od prsnuća slepog creva,ali mnogi istoričari misle da su ju ubili Staljinovi agenti ili čak i on sam.

1943. godine njegov je najstariji sin Jakov Džugašvili umro u nacističkom koncentracionom logoru jer ga Staljin nije hteo zameniti za nacističkog generala kojeg su zarobili Rusi.

Njegova jedina ćerka Svetlana Alilujeva imala je buran život. Njen je otac imao potpuno kontrolu nad njenim obrazovanjem i privatnim životom, zabranio joj je da studira književnost na moskovskom univerzitetu a svojim agentima naredio da ju špijuniraju, posebno njena druženja s prijateljima.

Upravljao je i njenim ljubavnim životom. Bila je antisemitista, pa joj je zabranio da izlazi sa Jevrejima, i želeo je da se uda za jednog od visoko pozicioniranih čelnika komunističke partije. Ali ona se ipak udala za Jevreja, Grigori Mozorova, kojeg Staljin nikada nije odobravao. Par se razveo 1947. godine.

Nakon Staljinove smrti 1953. godine Svetlana je pomislila kako će država konačno prestati da se meša u njen život. Preuzela je majčino prezime Alilujeva i počela da izlazi sa indijskim komunistom Braješ Singhm kojeg je upoznala u Moskvi. Država ju je ipak nastavila špijunirati i kontrolisati njen život, naterali su ju da odbije prosidbu i zabranili joj da napusti Sovjetski savez iz bilo kojeg razloga.

Ali kada je Sing umro 1966. godine Svetlana je uspela da dobije dozvolu i ode na njegovu sahranu u Nju Delhi. Bila joj je to idealna prilika za beg. Pozvala je taksi koji ju je odveo u obližnju američku ambasadu gde je zatražila politički azil. Amerikanci nisu znali da Staljin ima ćerku, pa su ju prebacili u Švajcarsku gde je čekala da provere njen identitet i odluče hoće li joj dozvoliti dolazak u SAD.

Nakon što je njen identitet potvrđen predsednik Lindon Džonson suočio se sa teškom odlukom, hoće li joj dozvoliti politički azil i tako možda pogoršati već narušene odnose sa Sovjetskim savezom. Nakon nekoliko nedelja razmišljanja, odobren joj je dolazak u SAD.

Čim je stigla javno je osudila komunizam i autoritarni teror kojeg je nametnuo njen otac. Svetski mediji izvjštavali su o njenom dolasku, a Sovjeti su bili besni. Navodno su planirali uposliti tajne agente u SAD-u da ju ubiju, ali te planove nikada nisu sproveli u delo.

Promenila je svoje ime u Lana Piters i postala senzacija. Objavila je svoje memoare u kojima je opisala život u teškim uslovima običnog čovjeka u Sovjetskom savezu i javno kritikovala rad njenog oca. Od prodaje knjiga zaradila je milione i s tim novcem putovala širom SAD-a, organizovala predavanja, i uživala u luksuznom životu.

Nikada u potpunosti nije bila srećna sa svojim životom u SAD-u. Često se selila, a nedostajala su joj i njena deca koja su ostala u Sovjetskom savezu i s kojima nije bila, tj. nije smela biti u kontaktu. Većinu svog novca potrošila je do sredine 80-ih godina prošlog veka i upala u finansijske probleme.

Na iznenađenje mnogih zapadnjaka u Sovjetski savez vratila se 1984. godine. Ponovno je bila sa svojom porodicom i izvinila se što se odrekla komunizma. Ali ostala je samo dve godine, i preselila se u Veliku Britaniju. U Bristolu je ostala do 2009. godine, da bi se zatim opet vratila u SAD i dobila trajnu vizu.

22. s 2011. godine u 85 godini života preminula je u Viskonskinu. Čini se kako do kraja svog života nije mogla da pobegne od strašnog nasleđa svoga oca.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.