NAJOZLOGLAŠENIJI ŽENSKI ZATVOR NA SVETU: Otkidaju im prste, mačiće SPALJUJU, a to je samo deo PAKLA! (VIDEO)
Zatvor je toliko ozloglašen da osuđenice na sve načine pokušavaju da izbegnu da tamo završe, uključujući sečenje vena, Foto: Printscreen / Twiter

PAKAO!

NAJOZLOGLAŠENIJI ŽENSKI ZATVOR NA SVETU: Otkidaju im prste, mačiće SPALJUJU, a to je samo deo PAKLA! (VIDEO)

Zatvor je toliko ozloglašen da osuđenice na sve načine pokušavaju da izbegnu da tamo završe, uključujući sečenje vena

Objavljeno: 25.02.2019. 18:57h

Ženski zatvor "IK-14" u ruskom regionu Mordoviji jedna je od najužasnijih popravnih ustanova u toj zemlji i to sa razlogom.

Tamo možete da vidite razne strahote, od mačića bacanih u kotlarnice do zatvorenica koje gube prste robujući satima za šivaćim mašinama u radionicama kojima haraju pacovi.

Zatvor je toliko ozloglašen da osuđenice na sve načine pokušavaju da izbegnu da tamo završe, uključujući sečenje vena. I članica grupe "Pusi rajot", Nadežda Tolokonikova, rekla je da je reputacija zatvora IK-14 poznata širom Rusije.

- Kako kažu zatvorenice 'Ko nije robijao u Mordoviji, taj uopšte nije robijao - rekla je Tolokonikova, koja je tamo odležala kaznu 2013.

U pismu objavljenom u septembru 2013. Tolokonikova se žalila na ropske uslove u zatvoru, kao i na zlostavljanja s kojima su suočene zatvorenice. Ona je napisala da su žene primorane da rade 16 ili 17 sati dnevno s jednim slobodnim danom svakih osam nedelja. Kada je oslobođena amnestijom, Tolokonikova je povela kampanju za prava zatvorenika.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Rusiji ima 557.684 zatvorenika, od toga 44.474 su žene. Više od šest godina pošto je Tolokonikova napisala svoje pismo, Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN) priznala je da je ona "u pravu", rekao je zamenik direktora FSIN-a Valeri Maksimenko.

Maksimenko je 24. decembra objavio da je FSIN tražio da tužilaštvo otvori krivičnu istragu o navodima o ropskim uslovima u zatvoru u Mordoviji. Direktor zatvora IK-14 Jurij Kuprijanov je otpušten zajedno s drugim zvaničnicima, rekao je Maksimenko. Kuprijanov je primoravao zatvorenice da šiju odeću za njega, njegovu rodbinu, prijatelje i poslovne saradnike.

Neke od zatvorenica odlučile su da podele svoja iskustva.

Gelena Aleksejeva, bivša zamenica ministra za investicije u oblasti Saratov osuđena je 2013. na tri i po godine zatvora zbog saučesništva u davanju mita. Između marta 2014. i maja 2015, Aleksejeva je izdržavala deo kazne u IK-14 u Mordoviji.

- Kada devojke saznaju da idu u Mordoviju, seku vene, rade sve moguće: razbolevaju se, gutaju eksere, samo da ne moraju da idu tamo. Njegova reputacija je poznata, posebno posle pisma Nade Tolokonikove - rekla je za RSE.

Ona je izabrana da radi u radionici za šivenje, da seče tkanine.

- Sekač neprestano reže tkaninu po liniji iscrtanoj kredom. Ne dao Bog, ako sekač reže nepravilno (ne po liniji), onda je uništeno svih 100 rezova. Mogu reći da sekač reže prste, odseca, krv teče. To je definitivno nebezbedno, potrebna je neka obuka. Spasle su me same zatvorenice - objasnila je Aleksejeva.

Kaže da su uslovi u zavodu skroz srednjevekovni i da su miševi bili svuda oko njih.

- Pre ulaska u toalet, morali ste da udarite - postojala je posebna motka za to. Da biste rasterali pacove, shvatate - priseća se Aleksejeva, dodajući da su mačke držane da bi hvatale glodare.

Ali kako su se mačke razmnožavale, zatvor je smislio okrutan način da smanji njihov broj.

- Njih (mačiće) bi sakupljali u džakove i spaljivali u kotlarnici - rekla je Aleksejeva, objasnivši da su mačke korišćene kao neka vrsta monete sa zatvorenicama.

- Za zatvorenice nije bilo ništa milije od tih mačića i mačaka. Ali takođe su se koristili za kažnjavanje. Tako, ako biste loše šili, spalili bi vam mačke! Oni ne kažnjavaju jednu ili dve - kažnjavaju celu brigadu - rekla je Aleksejeva.

Na ulazu u IK-14 stoji natpis "Dobrodošli u pakao" što je privuklo pažnju Veronike Kras koja je 2014. godine osuđena na pet godina zatvora zbog droge i pljačke.

Imala je 41 godinu kada je zatvorena u IK-14.

- Po izricanju kazne, sve se plaše da će završiti u Mordoviji. Sede u ćeliji i nervozno čekaju. Na kraju, prilično neočekivano usred noći, odvode ljude. Probudili su me u ponoć i rekli da treba da se spremim da odem za 40 minuta. Kada sam izlazila, pitala sam gde idem. Niko mi nije odgovorio. Tokom puta niko ne odgovara ni na jedno vaše pitanje - objasnila je.

Krasova kaže da se jednom požalila zatvorskoj upravi da ne može da ispuni svoje kvote za šivenje, što je bila greška koju je brzo shvatila.

- Rekli su mi da ću ako ne sašijem koliko treba - a bilo je minus 20 napolju - morati da stojim na 'mestu' napolju. To znači da se uveče posle posla ne možete vratiti u baraku". Zbog prepiranja s upravom bila je u samici nekoliko dana.

Sudbina 21-godišnje HIV pozitivne zatvorenice Lene i dalje proganja Fedorovu.
Sudbina 21-godišnje HIV pozitivne zatvorenice Lene i dalje proganja Fedorovu.foto: Printscreen / Youtube

Jelena Fedorova je kažnjena sa 12 godina zatvora pošto je osuđena za ubistvo kada je imala 20 godina. Deo kazne je od juna 2007. do aprila 2016. odslužila u zatvoru IK-14.

Fedorova je brzo prebačena da radi u medicinskoj jedinici. Prvobitno joj je laknulo što je izbegla strahote radionice, ali Fedorova kaže da je videla "zaista strašne stvari".

Sudbina 21-godišnje HIV pozitivne zatvorenice Lene i dalje proganja Fedorovu.

- Umrla je na mojim rukama 13. jula 2013. Bila je zaista mlada, a uprkos dijagnozi, mogla je živeti dugo i srećno. Imala je samo 40 dana do izlaska. Borili smo se dva sata da spasimo Lenin život, dok je njeno srce još kucalo. Dva dana pre nego što je umrla, Lena je jedva došla do medicinskog odeljenja, kao da je bila pijana. Imala je modrice po celom telu. Tukli su je zato što je otišla na ARV terapiju (antiretroviralnu terapiju) i nije mogla da šije koliko je htela šefica radionice - kaže.

Kao i druge, Fedorova se sada nada da će se Kuprijanov i drugi odgovorni za postupanje prema zatvorenicama u zatvoru IK-14, konačno suočiti s pravdom.

- Mislim da bi Jurij Kuprijanov trebalo da bude kažnjen za sve što je uradio. Uništio je živote mnogih dok je radio u zatvoru - rekla je Fedorova - Ja sam za to da ne bude samo on kažnjen, već i drugi u zatvorskoj upravi. Kuprijanov nije delovao sam - zaključila je.

BONUS VIDEO:

LASLO ĐERE SVE DERE ILI ZAŠTO ĆEMO PRATITI TENIS I POSLE NOVAKA! Skromni dečko za velika dela. (KURIR TV SPORT)

(Espreso.rs / Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media