39 GODINA PROVEO NEVIN U ZATVORU: Pogrešno je osuđen za ubistvo žene i deteta, sada će dobiti OGROMNU odštetu
Kreg Koli, Foto: Youtube printscreen

neverovatna priča

39 GODINA PROVEO NEVIN U ZATVORU: Pogrešno je osuđen za ubistvo žene i deteta, sada će dobiti OGROMNU odštetu

"Način na koji je gospodin Koli izdržavao ovo dugotrajno i nepravedno zatvaranje je zadivljujući"

Objavljeno:

Kreg Koli nije trebalo da provede 39 godina u zatvoru.

Oko toga se svi slažu. Svi se takođe slažu i oko toga da bi ovaj 71-godišnjak ostatak života treba provesti kao bogataš.

Kalifornijski grad Simi Veli, 60-ak kilometara udaljen od Los Anđelesa, objavio je u subotu kako namerava da se nagodi oko federalne tužbe i da Koliju isplatiti 21 milon dolara za gotovo četiri decenije zakonitog zatvaranja zbog ubistva Ronde Vičt i njenog 4-godišnjeg sina Donalda iz 1978. godine, javlja CNN.

- Nema tog novca koji bi mogao da nadoknadi ono što se dogodilo gospodinu Koliju, ali nagodba u ovom slučaju ispravna je stvar za njega i za našu zajednicu - stoji u izjavi gradskog zvaničnika Erika Levita, koji je dodao kako bi suđenje bilo skupo i neodgovorno.

Često se pogrešno osuđeni moraju upuštati u dugotrajne pravne bitke kako bi izborili naknadu za vreme provedeno u zatvoru jer lokalni zvaničnici obično okrive svoje prethodnike i natežu se oko iznosa nagodbe. U ovom slučaju to se nije dogodilo.

U Kolijevom slučaju svi nivoi vlasti odradili su svoj posao. Gradska policija ponovno je otvorila njegov slučaj i pridobila podršku javnog tužitelja okruga Ventura Džordća Totena.

Tadašnji guverner Džeri Braun pomilovao je mornaričkog veterana 2017. godine, kalifornijski odbor za naknadu štete prošle mu je godine dodelio gotovo dva miliona dolara odštete, odnosno 140 dolara za svaki od 13.991 dana, koliko je Koli ”proveo nezakonito iza rešetaka, odvojen od društva, zaposlenja i svojih najmilijih”.

Nekoliko meseci kasnije, Koli je podneo federalnu tužbu za građanska prava, pa mu sada grad isplaćuje dodatne milione. Grad će platiti 4,9 miliona dolara, dok ostatak dolazi od osiguranja i drugih izbora, stoji u saopštenju za javnost.

Totenova kancelarija je u novembru 2017. objavila kako tužitelj i šef gradske policije podupiru Kolijev zahtev za pomilovanjem. Istražitelji su u privatnoj laboratoriji u Simi Veliju pronašli ”biološke uzorke”, čije je uništenje prvostepeni sud naložio u januaru 1980. nakon izricanja presude Koliju.

- Ključni dokaz, na kojem je temeljena presuda, uopšte ne sadrži njegov DNK, nego drugih osoba - stoji u saopštenju.

Istraga, tokom koje su saslušavani svedoci i od dokumenata njegove porodice ponovno sastavljen njegov spis, navela je Totena da zaključi kako ”dokazi kojima raspolažu ispunjavaju sve pravne standarde za utvrđivanje činjenične nevinosti”.

Braun je pomilovao Kolija 22. novembra 2017., a potom je Viši sud okruga Ventura ne samo oslobodio Kolija optužbi, nego ga i proglasio nevinim, čime se otvorila mogućnost za državnu naknadu. Pri izricanju pomilovanja, Braun je rekao kako je još 2015. od Odbora za prevremeni otpust zatražio da ispita ovaj slučaj i da je odbor od najmanje tri policijska službenika dobio mišljenje kako je detektiv 1978. ”pogrešio u ovom slučaju”.

Koli nije bio u kaznenoj evidenciji pre ubistava, bio je uzoran zatvorenik, posvetio se religiji. Stekao je i dve diplome i počeo raditi na magistraciji.

- Način na koji je gospodin Koli izdržavao ovo dugotrajno i nepravedno zatvaranje je zadivljujući - napisao je guverner.

Iako ova nagodba daje određenu satisfakciju Koliju i njegovoj poodici, ona takođe znači da je ubica Ronde i Donalda Viča izbegao kaznu. Policija je prošle godine objavila kako se nada da će im Golden State Killer (serijski ubica i silovatelj iz 70-ih i 80-ih koji je uhapšen 2018.) pomoći da reše ovaj slučaj, no pokazalo se da ni njegov DNK ne odgovara DNK-u počinitelja.

Ronda i njen sin pronađeni su zadavljeni 11. novembra 1978., a 24-godišnja majka pritom je bila i silovana. Komšije su policiji rekli kako su ih u 5:30 izjutra probudili zvukovi komešanja, a jedan je komšija izjavio kako je kroz prozor vidio Kolijev kamionet. Koli je bio 31-godišnji voditelj restorana i sin penzionisanog policajca iz Los Anđelesa, a u vreme ubistva prekidao je intimnu vezu s Rondom Vič.

Koli je policiji rekao kako je s društvom bio u restoranu do 4:30, te kako je prijatelja odvezao kući oko 4:45 i potom otišao. Tokom pretrage njegovog doma policija je pronašla Donaldovu majicu i krvavi peškir, za kojeg je verovalo da je korišten u ubistvima. Koli je optužen za ubistva prvog stepena, a tužitelji su najavili da će zatražiti smrtnu kaznu.

Policajci su na suđenju svedočili kako u Rondinom domu nije bilo znakova nasilnog ulaska i kako je ključ spoljnih vrata pronađen na podu njena stana. Lekar je porotnicima rekao da je Koli imao više povreda na telu, uključujući i ogrebotinu na penisu. Koli je negirao da je počinio zločin i u tome ostao dosjedan 40 godina. Njegovi saradnici poduprli su njegov iskaz da je gotovo do jutra bio u restoranu, a njegovi su branitelji osporili karakterizaciju njegovih povreda.

Porota je glasala 10:2, pa je sudija poništio suđenje. Na drugom suđenju Koli je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje. Deset godina kasnije Kalifornijski prizivni sud potvrdio je presudu. Godinama kasnije policijski detektiv Majkl Bender pregledao je Kolijev spis i uverio se u njegovu nevinost. U svojoj molbi za pomilovanjem iz 2013. godine Bender je napisao kako je drugi policijski detektiv verovatno uništio dokaze koji su išli Koliju u prilog.

- Nije bilo nikoga ko bi se borio za Kolija, pa sam ja nastavio borbu. Bila je to ispravna stvar - rekao je Bender prošle godine za CNN.

Kutije s dokazima, za koje se mislilo da su uništene, ipak su pronađene u skladištu, a firmu koja je testirala Kolijev biološki uzorak kupila je privatna kompanija i zadržala sve uzorke.

Čaršav na kojem je pronađeno Rondino telo nije ima Kolijev DNK, ali je sadržavala spermu i pljuvačku neidentifikovanog muškarca. Ni Donaldova majica nije sadržavala Kolijev DNK.

Tokom nove istrage policija je posetila zgradu u kojoj su živele komšije i ustanovila kako bi bilo teško razaznati bilo kakve detalje o vozilu te nemoguće identifikovati osobu u vozilu. Kad je guverner Braun i službeno oslobodio Kolija, bez ikakve je zadrške rekao:

- Odobravam pomilovanje zato što gospodin Koli nije počinio ove zločine.

Prošli Dan zahvalnosti Koli je prvi put proveo van zatvora u društvu detektiva Bendera i njegove porodice.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.