MAMA, NEĆU DA UMREM! HOĆU DA IDEM NA MATURU I ČUVAM BRAĆU: Poslednje reči devojke koja je umrla od TEŠKE BOLESTI
Dejzi sa mamom, Foto: Printscreen/facebook

TUGA

MAMA, NEĆU DA UMREM! HOĆU DA IDEM NA MATURU I ČUVAM BRAĆU: Poslednje reči devojke koja je umrla od TEŠKE BOLESTI

U avgustu 2016. porodica se radovala lepim vestima, a već 1. marta sledeće godine morali su se oprostiti od nje

Objavljeno:

Mama, nisam spremna da odem. Želela bih da dočekam maturu i gledam braću kako rastu, rekla je četrnaestogodišnja Dejzi Vajat iz Blekvuda u britanskom Velsu majci i umrla, nedugo nakon što su joj lekarii rekli da se 95 posto tumora na karlici povuklo i da je na putu izlečenja. U avgustu 2016. porodica se radovala lepim vestima, a već 1. marta sledeće godine morali su se oprostiti od nje.

- Rak se vratio i nije joj bilo pomoći, priča njena majka Sara Grifits (43), koja sada skuplja donacije za osnivanje udruženja Dreams & Wishes za lečenje dece koja su obolela od Juingvog sarkoma, u sećanje na svoju ćerku.

Prvi znakovi da sa Dejzinim zdravljem nešto nije u redu pojavili su se još 2015. kad je Dejzi počela da oseća grčeve u nogama. Nakon prvih pretraga hitno je poslata na magnetnu rezonancu, koja je pokazala tumor na karlici. Utvrđeno je da je reč o retkom Juingovom sindromu, koji najčešće pogađa tinejdžere i mlade. Statistike u Velikoj Britaniji kažu da oko 14 posto svih dijagnoza sarkoma čini upravo taj, dok podaci za SAD kažu da se godišnje pojavi oko 220 mladih s tom dijagnozom.

- Lekari su rekli da je reč o izlečivoj bolesti, pa nismo dozvolili da nas napusti nada i odlučili smo da učinimo sve što je u našoj moći, priča majka. Tako je Dejzi upućena i na terapiju u SAD koja u Velikoj Britaniji nije dostupna. Dejzi je najteže palo to što će joj od terapije otpasti kosa, pa su je prvo ošišali na kratko i bila je jako zadovoljna frizurom, priča majka. Nakon terapije u SAD-u vratila se kući i prošla operaciju, nakon koje su lekari rekli da je 95 posto tumora mrtvo.

Dejzi sa braćom
Dejzi sa braćom foto: Printscreen/facebook

- Bili smo na putu za oporavak, ali slavlje nije trajalo dugo, kaže majka. Ipak, na kontroli se ubrzo pokazalo da postoje sumnjive lezije na plućima. Lekari su prvo mislili da je reč o infekciji, ali se pokazalo da su u pitanju metastaze. Rekla sam ćerki da je to bitka koju moramo proći da bi dobila rat i sve je prošla s osmehom na licu, priča majka. Ipak, u januaru su saznali da je njen rak ipak neizlečiv.

- Nisam znala šta bih, ali ona je bila jaka i morala sam biti jaka zbog nje. Počela sam pomalo da se pripremam i planiram njenu sahranu i nastojala da iskoristim svaki zajednički trenutak koji nam je preostao. Dejzi je izgubila na težini i imala jake bolove poslednjih dana, priča majka. Kad joj se stanje pogoršalo, završila je u bolnici i sam oproštaj od porodice bio je jako težak.

- Počela je da gubi vazduh i pitala je medicinsku sestru dolazi li joj kraj. Kad je sestra to potvrdila, Dejzi se okrenula i rekla mi: Mama, nisam spremna da odem, želim da idem an matursko veče i gledam braću kako rastu - priča Sara Grifits i dodaje kako je Dejzin ispraćaj izgledao kao venčanje, a ne kao sahrana.

Šta je Juingov sarkom

Juingov sarkom je maligni koštani tumor, koji se obično javlja u dečijoj ili ranoj adolescentnoj fazi, s najvećom učestalošću između 10. i 20. godine života, premda se može javiti i kod mlađe i starije životne dobi. Najčešći znak je bol, koji može biti jači tokom noći noći, a mogu se javiti i:

- znojenje, - opšta slabost - groznica - gubitak težine

Najčešće se javlja u području karlice, natkolenične i nadlaktične kosti i rebara. To je drugi po učestalosti tumor koštanog tkiva kod jece i najmaligniji koštani tumor dečije dobi.

BONUS VIDEO: CEO SVET JE BRUJAO O NJENOJ TEŽINI: Eva Longorija se vratila u formu, izgubila 20 kilograma, a sada puca od seksepila! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.