Jedva čekali da se razbole: Ovako su izgledale hedonističke terapije u starom Rimu (FOTO) (GIF)

lekovita zadovoljstva antike

Jedva čekali da se razbole: Ovako su izgledale hedonističke terapije u starom Rimu (FOTO) (GIF)

Način lečenja metodističke škole kritičari su smatrali prevarom i nazvali čistim hedonizmom bez medicinskog znanja. Savremena istraživanja, međutim, ističu da zadovoljstvo ublažava bol
Objavljeno:

Rimski lekar Antonije Musa, poreklom Grk, izlečio je sa uspehom imperatora Avgusta od teške bolesti, opasne po život. Avgust je te, 23. godine naše ere, dobio tretman dostojan poluboga. Musa je uspeo u nečemu u čemu mnogi doktori nisu! Večni sjaj večnog grada: Brilijantna animacija Rima na vrhuncu slave (FOTO) (VIDEO) Uobičajeni načini lečenja toga doba podrazumevali su puštanje krvi, pročišćavanje (pražnjenje), ispošćavanje i kauterizaciju (spaljivanje delova tela kako bi se sprečilo širenje infekcije ili oboljenja), zbog čega mnogim Rimljanima nije bilo svejedno kada je trebalo da budu podvrgnuti takvom tretmanu.

Musa je bio učenik metodističke škole medicine nazvane po praktičnom metodu na koji su se oslanjali radije nego na apstraktnu medicinsku dogmu. Školu je osnovao Asklepijad iz Bitinije. Prema rimskom enciklopedisti Pliniju Starijem oni su bili samozvani doktori koji su pacijentima obećavali tretmane vinom i dremkom, umesto krvarenja i povraćanja. Asklepijad je osmislio lekovita zadovoljstva kao što su viseći krevet, čije ljuljanje je uticalo na ublažavanje bolesti i podsticalo san i sistem hidropatije, posebno atraktivan sistem kupki. Za razliku od drugih škola, metodisti su svaki tretman pacijenata određivali prema samim siptomima, i koristili lekove u mnogo većoj meri. Primena terapija sa velikim dozama opijuma, skoro sigurno je kod pacijenata "radila" bolje nego puštanje krvi.
Smatrali su da hrana, ukoliko se konzumira sa zadovoljstvom, može da otkoloni sve nelagode i vrati telo u prirodno stanje, "kao sunce posle kiše ili mirno more posle bure". Lekovi koji direkno utiču na bol i kojima se postiže malo uz mnogo napora, činili su, po njima, nasilje nad prirodom. Osim što su je način lečenja metodista bio značajno manje mučan opasan za pacijente od ispuštanja krvi i povraćanja, koje su mogi antički lekari favorizovali, mnogo je lakše poverovati da su čaša vina i lagana dremka zaista bili mnogo više od pomoći u oslobađanju od bolova.
Kritičari su njihov način lečenja smatrali prevarom, i nazvali ga čistim hedonizmom bez medicinskog znanja. Ozbiljnija savremena istraživanja, međutim, sugerišu da učešće zadovoljstva u ublažavanju bola stvarno može da ubrza izlečenje bolesti. (Espreso.co.rs / The Atlantic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.